Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Ynte Biemans

Atlete van de week: Ynte Biemans

door hardloopnetwerk

Ynte Biemans is 16 jaar, maar presteerde onlangs op het NK op de 5000m beter dan meiden die vier, vijf en zes jaar ouder zijn. Ook behaalde de atlete van de Rob Druppers Running Academy in maart een knappe tweede plek op het NK Cross. Genoegen redenen voor Hardloopnetwerk om deze talentvolle atlete uit te roepen tot Atlete van de week!

Twee weken geleden liep je op het NK, als 16-jarige, op de 5000 meter. Hier liep je 17.43, waar je persoonlijk record staat op 17.34. Dat is zelfs sneller dan de tijd van een aantal meiden op het EK <20 in Grosseto op deze afstand, die dus ook ouder dan jij zijn. Dat betekent dat jij zeker ambities mag hebben. Waar wil je over een aantal jaar staan?

Het EK <20 heb ik helemaal gevolgd op de livestream en toen begon het toch wel een beetje te kriebelen; daar wil ik ook staan! En inderdaad, ik heb nog een aantal jaar, dus wie weet lukt dit wel? Ook lijkt het me heel gaaf om met het EK Cross mee te doen. Sowieso houd ik heel erg van crossen: lekker baggeren door de modder en je niet bezig houden met rondetijden! Ik ga mijn uiterste best doen om me de komende jaren sterk te verbeteren en dan hoop ik goed genoeg te zijn voor de grote toernooien. En stiekem droom ik natuurlijk van de Olympische Spelen…

Op welke afstand wil jij je bovendien de komende jaren het meest gaan focussen? En waarom deze afstand?

De 3000m en 5000m liggen me nu het best. Op korte afstanden vind ik het moeilijk om mezelf helemaal leeg te lopen, dus hoe langer hoe beter! Dit jaar wil ik ook mijn eerste 10km gaan lopen, dus ik ben benieuwd hoe dat uitpakt!

Na je wedstrijd op het NK kreeg je, van wie wij denken dat het je jongere zusjes zijn, direct de verdiende complimenten in de tent van de mixed zone. Een typische sportvraag: Wat doet dat met je?

Grappig dat jullie denken dat het mijn zusjes waren! Maar ik heb alleen twee grote broers, haha. Dit waren twee enthousiaste meisjes van RDRA, waar ik train. Heel leuk, ze hadden speciaal aan hun ouders gevraagd of ze mochten blijven kijken. Ik hoop dat zij net zo enthousiast blijven als dat ze nu zijn, dan sta ik over een aantal jaar ook bij hun langs de baan!

Susan Krumins is jouw grote voorbeeld. Kun je ons uitleggen waarom precies?

Susan is natuurlijk ook van de langere afstanden, dus ik kijk erg tegen haar op. Ik heb veel bewondering voor wat ze allemaal al heeft bereikt. En het leuke aan Susan vind ik, dat je aan haar kan zien dat ze geniet van haar sport. Ze straalt uit dat ze het echt leuk vindt en plezier is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Wat is het ultieme dat je in de atletiek wilt bereiken?

De Olympische Spelen! Van kleins af aan is dit mijn grote droom en ik zou het fantastisch vinden om die waar te maken. Of dat gaat lukken weet ik niet, dus voor nu vind ik het vooral belangrijk dat ik plezier blijf hebben in het lopen en dan zien we vanzelf wel wat dat brengt!

Je gaat nu naar het laatste jaar van het gymnasium op het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Kun je school altijd goed combineren met je trainingen en wedstrijden? En weet je trouwens al wat en waar je over een jaar wilt studeren?

Omdat ik met school én met hardlopen het beste eruit wil halen, heb ik vanaf de eerste klas al leren plannen. In het weekend alvast vooruitwerken, zodat ik doordeweeks lekker kan gaan trainen. Soms is het inderdaad wel een beetje druk met school, maar des te meer redenen om tóch te gaan trainen: heerlijk om even niks aan je hoofd te hebben en die stress eruit te lopen!

Na de zesde klas wil ik Voeding en Gezondheid gaan studeren in Wageningen. Of Biomedische Wetenschappen in Utrecht. Of toch Geneeskunde… Ik weet het nog niet precies, kiezen is niet mijn sterkste kant… In ieder geval iets wat met gezondheid te maken heeft, dat weet ik wel. En ik hoop natuurlijk dat ik het goed kan blijven combineren met de trainingen!

In maart werd je bij de Meisjes Junioren B knap tweede op het NK Cross (3600 meter), achter Floor Doornwaard. Wat dacht je bij de finish en is die tweede plek een prestatie waar je van tevoren van droomt?

Mijn eerste reactie bij de finish was vooral moe, moe en nog eens moe… Maar ik was ook zeker heel blij. Natuurlijk ga je naar een NK om zo hard mogelijk te lopen, maar ik wist ook wel dat de concurrentie sterk was. Ik hoopte bij de top vijf te komen, maar tweede van Nederland had ik niet durven dromen! Floor was echt een slagje te sterk (ze wordt nu ook 3e op het EK <20, echt een topper), dus een 2e plek was het hoogst haalbare. Dus ik ben zeker tevreden!

Je bent trots op je doorzettingsvermogen. Waarin zien we dat bijvoorbeeld terug?

Als kind liep ik altijd al heel veel en won ik ook regelmatig wedstrijden. Maar opeens, rond mijn elfde, ging het niet meer. Ik wilde zo graag, maar ik kon niks meer. Al mijn energie was weg, dus hardlopen zat er al zeker niet in. Pas 1,5 jaar later heb ik de diagnose coeliakie gekregen. Ik moest weer helemaal terug bij af beginnen en ik vond het erg lastig om te zien dat alle meiden van mijn leeftijd wél vooruitgingen, terwijl ik zelf ergens achteraan hobbelde. Mijn trainer en ouders zeiden steeds maar weer ‘geduld hebben, het komt allemaal goed met jou!’, maar bij mezelf zakte dat vertrouwen wel een beetje. Toch wilde ik niet opgeven en langzaam maar zeker merkte ik dat mijn energie weer terugkwam. En als ik nu terugkijk op deze periode, kan ik alleen maar ontzettend blij zijn dat ik eindelijk van helemaal-niet-kunnen-lopen, omhoog ben gekrabbeld tot waar ik nu sta!

Hoofdfoto: PR Biemans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten