Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de Week: Stan Nijhuis

Atleet van de Week: Stan Nijhuis

door hardloopnetwerk

Een paar weken geleden werd Stan Nijhuis Nederlands Kampioen bij de B-junioren op het onderdeel hoogspringen. De atleet van Sven Ootjers hoopt zich te kwalificeren voor het EK onder de 18 jaar in Hongarije. Wij spraken met de talentvolle hoogspringer.

Door Jasper Boot

Hoofdsponsor Atleet van de Week: Leiden Marathon 

Een paar weken geleden werd je Nederlands Kampioen bij de B-junioren (tot 18 jaar) met hoogspringen. Met een persoonlijk record van 2.04 wist je jezelf weer te verbeteren. Hoe kijk je terug op het NK junioren?

Het NK onder 18 was een spannende strijd. Op 1.96 meter had ik drie sprongen nodig, daarna kwam ik lekker in de wedstrijd.

Met mijn nieuwe persoonlijke record van 2.04 meter en het kampioenschap was ik natuurlijk erg blij. Bijna haalde ik de 2.07 meter en daarmee de limiet voor het EK in Gyor. Helaas gooide ik de lat er met mijn kuiten af.

De limiet voor het EK onder de 18 jaar in Hongarije staat op 2.07 meter. De komende maanden moet jij jezelf nog iets verbeteren om zo hoog te springen. Op welke punten kun jij je het nog het meeste verbeteren?

Ik weet dat ik de 2.07 meter hoog kan springen. Om deze hoogte te halen moet alles natuurlijk wel kloppen. Als ik aan het einde van mijn aanloop in de bocht blijf hangen, mijn zwaaibeen hoog is en van de lat afblijf, zit het limiet voor het EK er zeker in. Dit zijn de punten waarop ik mij erg kan verbeteren en ik de komende tijd aan ga werken.

Je traint onder leiding van Sven Ootjers bij AV Trias. Wat maakt hem een prettige trainer om onder te werken?

Sven is een trainer die zowel zijn eigen ervaring meeneemt, als een trainer die zichzelf voortdurend blijft ontwikkelen. Daarnaast is er tijdens de training een goede balans tussen humor en serieus trainen. Tijdens de trainingen probeert hij regelmatig de druk erop te zetten. Dit doet hij door bijvoorbeeld live te gaan op Instagram tijdens de training.  Sven heeft een trainingsgroep opgezet met atleten die verschillende onderdelen beoefenen en waar de sfeer erg goed is.

Een hoogspringer traint vanzelfsprekend weer anders dan een loper. Hoe ziet een trainingsweek er voor jou normaliter uit?

Ik train als hoogspringer vijf keer per week. Natuurlijk spring ik niet op elke training. De trainingen bestaan uit, sprongwerk, voetoefeningen, core-stability, circuittraining en hoogspringen. Specifiek hoogspringen doe ik maximaal één keer per week. In bijna elke training zitten oefeningen voor de voetspanning verwerkt, omdat dit heel erg belangrijk is voor het hoogspringen. Tijdens het hoogspringen komt er veel druk op je voet/enkel en daarom is het belangrijk deze te onderhouden. Met een sterke enkel heb je minder risico op blessures.

Sven heeft een trainingsgroep opgezet met atleten die verschillende onderdelen beoefenen en waar de sfeer erg goed is.

Als je groot mag dromen, wat is dan jouw ultieme doel?

Op dit moment doe ik mijn HAVO examenjaar en hierna wil ik graag een tussenjaar nemen om uiteindelijk mijn ultieme doel te halen! Dit doel is om elke dag te doen wat ik het leukste vind. Ik zal dus graag fulltime atleet willen zijn.  Hierbij hoop ik natuurlijk deel te kunnen nemen aan grote wedstrijden zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen en het WK. Een tussentijds ultiem doel is natuurlijk het Nederlands record hoogspringen A-junioren van mijn trainer Sven Ootjers te verbreken. Deze hoogte staat op 2.21m en dat is een erg scherp record.

Wat is je levensmotto?

Doe wat je leuk vindt!

Een tussentijds ultiem doel is natuurlijk om het Nederlands record hoogspringen A-junioren van mijn trainer Sven Ootjers te verbreken. Deze hoogte staat op 2.21m en dat is een erg scherp record.

Foto: Owen Westerhout 

[logo-slider]

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten