Home Laatste Nieuws Via Boston hoopt Mahadi Abdi Ali zich verder te ontwikkelen als ‘aerobic beast’

Via Boston hoopt Mahadi Abdi Ali zich verder te ontwikkelen als ‘aerobic beast’

door Tijn Piest

Mahadi Abdi Ali ligt op schema voor Olympische kwalificatie op de 5000 meter. Tijdens zijn debuut in een World Indoor Tour Gold-wedstrijd afgelopen zondag noteerde hij 7:44.21 op de 3000 meter, de tweede Nederlandse tijd allertijden. Morgen vervolgt hij zijn internationale indoortournee, opnieuw in Boston.

Wat herinner je je nog van je 3000 meter in Boston afgelopen zondag?

‘Het harde tempo in het begin. De wavelights waren ingesteld op wereldrecordtempo voor wereldrecordhouder Lamecha Girma. Ik moest dus zorgen dat ik mezelf niet opblies in de eerste kilometer. Dat lukte goed. Ik bouwde mijn race vanuit achterin het veld op. Vervolgens zag ik dat er enkele atleten in de tweede kilometer iets terugvielen. Daardoor heb ik lekker met ze kunnen strijden. In de laatste kilometer had ik het echter wel weer zwaar en miste ik de aansluiting. Waar andere atleten nog iets extra’s konden geven, was het voor mij vooral overleven. Daar baal ik wel een beetje van. Maar ik ben zeker blij met mijn persoonlijke record op de 3000 meter en de tweede Nederlandse tijd allertijden. Verder heeft deze prestatie ook voor de nodige punten gezorgd voor de World Ranking. Een bevestiging van al het harde werk.’

Had je het gevoel je thuis te voelen in het topveld?

‘Het was de eerste keer dat ik mee mocht doen aan een wedstrijd uit de hoogste graad van de World Indoor Tour. Ik had zeker het gevoel mij thuis te voelen in het veld. De startlijst had ik goed bestudeerd en ik vond dat ik gezien mijn huidige niveau aardig mee zou moeten kunnen. Ik probeer altijd dicht bij mezelf te blijven en de wedstrijd zoveel mogelijk te lopen vanuit eigen kracht. Wat mij altijd helpt is dat mijn raceplan zo goed mogelijk is, dat ik de dag van de wedstrijd in een goede vibe probeer te komen en met plezier naar de wedstrijd ga. Tussen de callroom en baan herinnerde ik mezelf eraan waarom ik aan dit avontuur begonnen ben. Dan raak ik meestal altijd wel de kern en voel ik mij thuis.’

Lees ook: Noah Baltus start opnieuw in Boston: ‘Hoop in buurt nieuwe Nederlands record te komen’

Met teamgenoten Ryan Clarke en Bram Anderiessen in Windhoek.

Heb je de piek van je trainingsstage in Namibië al bereikt?

‘Je hebt zeker een maand na terugkomst op zeeniveau effect van een hoogtestage. Momenteel zou ik mij dus in mijn hoogtepiek moeten bevinden. Ik heb ontzettend goed in Namibië kunnen trainen, al was het vooral de eerste week ontzettend wennen aan de warmte. In combinatie met de hoogte was het niet altijd comfortabel. Het was voor mij de eerste keer in Windhoek. Met mijn trainingsgroep, het Valley Running Team uit Ede, was ik er van 18 december tot en met 18 januari. Mijn focus lag vooral op het maken van omvang en het werken aan mijn threshold. Daarnaast hebben we een enkele keer wat specifiek werk gedaan op de baan in voorbereiding op mijn indoorseizoen. Maar ik heb vooral heel veel kilometers gemaakt.’

Je zei dat je deze winter een “aerobic beast” wilde worden. Is dat al gelukt? En helpt het je om veel met teamgenoten Frank Futselaar en Bart van Nunen te trainen?

‘Haha, de term ‘aerobic beast’ gebruikte mijn vorige coach Guido Hartensveld wel eens om mensen aan te duiden die aeroob ontzettend sterk waren. Dat is altijd een beetje blijven hangen bij mij. Zeker omdat daar voor mij veel winst in valt te behalen. In de afgelopen jaren heb ik altijd wat moeite gehad om voldoende omvang te draaien. Mijn coach Grete Koens zegt daarom ook dat ik een onderontwikkelde 5000-meterloper ben. Of ik al een ‘aerobic beast’ ben? Dat nog niet. Maar ik ben wel een eind op weg. Het trainen met Bart en Frank helpt daar zeker bij. In Namibië zaten zij midden in hun marathontrainingen. Tijdens de langere subthresholdblokken heb ik veel aan ze gehad.’

Lees ook: Een dag in Windhoek met Bram Anderiessen

Wat is momenteel eigenlijk je favoriete afstand?

Mahadi Abdi Ali tijdens de 5000 meter op de NK atletiek, waar hij in juli brons pakte.

‘De 5000 meter is momenteel mijn favoriete afstand. In de afgelopen jaren heb ik ook vaak aandacht besteedt aan de 1500 meter, die ik stiekem ook leuk vindt. Maar de 5000 meter heeft toch mijn voorkeur, omdat ik weet dat dit een afstand is waarin ik in de aankomende jaren veel progressie kan maken. De baanatletiek zal voor mij voorlopig dus altijd een hoofddoel zijn. In de aankomende jaren zou ik in gunstige periodes in de herfst of winter misschien wel wat vaker wegwedstrijden willen doen. Dan denk ik aan een 10 kilometer of halve marathon.’

In aanloop naar een mogelijke Olympische Spelen heb je ”Project Paris” opgericht. Heb je daarvoor nog veel sponsoren nodig, naast je contract bij New Balance?

‘Klopt. Zonder sponsoren is het denk ik onmogelijk om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Project Paris heb ik opgezet omdat ik tot de realisatie kwam dat ik kans maak om te presteren op internationale toernooien, waaronder de Spelen. Als ik kijk naar mijn concurrenten, dan ontbreekt het bij mij toch aan de financiële middelen om er vol voor te gaan. Momenteel probeer ik met alle mogelijkheden die ik heb mijn sport op de eerste plaats te zetten. Dat is niet altijd even makkelijk. Ik werk parttime als begeleider met mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat vind ik wel leuk en dankbaar werk en het sluit ook aan op mijn opleiding Social Work. Ik heb het geluk gehad enkele donaties te hebben ontvangen waarin ik in het afgelopen jaar wat kosten heb kunnen dekken. Daarbij ben ik ook heel dankbaar met de ondersteuning van New Balance. Ik slijt namelijk heel wat schoenen af per jaar. Ik ben nog altijd op zoek naar sponsoren die mij willen helpen mijn weg naar de Spelen te bekostigen.’

Morgen 8:30 uur (zondag 2:30 uur Nederlandse tijd) loop je de David Hemery Valentine Invitational. Hoe gaan je laatste voorbereidingen er richting die 5000 meter uitzien?

‘Eigenlijk niet zo veel. Deze week heb ik vooral rustige loopjes en thresholdtrainingen. Voor de rest is het belangrijk dat ik goed herstel van mijn wedstrijd afgelopen zondag en goed omga met mijn jetlag. Ik huur een huisje samen met Mike Foppen en Ryan Clarke, die ook allebei lopen op de baan van Boston University aankomende zaterdag. Dat is wel leuk, want het zijn ook goede vrienden van mij. Woensdag zijn we bijvoorbeeld even naar de ‘Boston Celtics’ gaan kijken, een basketballwedstrijd in Boston. Afgelopen week ben ik ook uitgenodigd om samen met andere atleten van New Balance, dat hier zijn hoofdkantoor heeft, te eten in een restaurant. Dat zijn wel allemaal leuke dingen.’

Is het doel het lopen van de limiet voor de Spelen (13:05)?

‘Dat is op dit moment misschien iets te hoog gegrepen. Ik hoop sowieso onder de limiet voor de Europese kampioenschappen in Rome te duiken. Die staat op 13:20.00. Wat ook gelijk een dik persoonlijk record (13:26.33) zou zijn.’

Heb je al piekmomenten voor het outdoorseizoen vastgesteld?

‘We hebben nog geen piekmomenten vastgesteld. Dat is ook een beetje afhankelijk van hoe de wedstrijd aankomende zaterdag gaat. Voor het outdoorseizoen mik ik voor een tijd onder de 13:10 op de 5000 meter, wat de nationale eis is voor de Olympische Spelen. De 5000 meter is wel echt het hoofddoel aankomende zomer. Verder wil ik ook blijven werken aan mijn 1500 meter. Die draagt ook bij aan hoe succesvol je bent op een 5000 meter tijdens een toernooi. Het zou mooi zijn als ik daarop onder de 3:35:00 kan duiken.’

Foto’s: Erik van Leeuwen, Dan Vernon en Lars van Hoeven

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten