Home Voorpagina Herstellen is niet te voorspellen

Herstellen is niet te voorspellen

door hardloopnetwerk

Inmiddels is het ruim een week geleden dat ik de halve marathon van Valencia in recordtempo heb afgewerkt. Na een wedstrijd neem ik altijd de tijd om goed te herstellen, voordat ik mijn trainingen weer oppik. En het verloop van dit herstel is elke keer weer anders!

Door Jill Holterman

Factoren bij het herstel

Als ik heel erg diep ben gegaan, zoals in Valencia, duurt het herstel vaak langer dan na een zogenaamde “trainingswedstrijd”. Daarnaast speelt de afstand van de race, ondergrond, schoeisel, voeding en rust een belangrijke rol bij het herstel. Na een 10km op de atletiekbaan kan ik soms wel een week niet lopen van de spierpijn, terwijl ik van een 10 kilometer op de weg meestal veel sneller herstel. Ook speelt op dit moment mijn werk een belangrijke rol in het herstel: hoe drukker ik het op mijn werk heb, hoe langer het herstel duurt.

Maar soms is het niet te voorspellen. Na de race in Valencia trok de spierpijn na 2,5 dag wel aardig weg en kon ik weer prima rustig hardlopen. Toen ik echter op zondag wat tempo’s wilde doen, bleek ik toch nog erg vermoeid en heb ik de training eerder afgebroken. Door de jaren heen heb ik geleerd om hier niet doorheen te pushen, maar te accepteren dat het lichaam nog niet 100% is. Luisteren naar je lichaam is naar mijn mening heel belangrijk om het herstel niet te forceren. Doe je dat wel, dan liggen blessures of oververmoeidheid op de loer.

Lees hier de blog van Jill Holterman verder.

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten