Home Laatste NieuwsHardlooptips Pascal van Zon: ”Ik had geen idee wat ik kon verwachten van de marathon”

Pascal van Zon: ”Ik had geen idee wat ik kon verwachten van de marathon”

door hardloopnetwerk

Marathonverhalen

In onze rubriek ‘marathonverhalen’ ondervragen wij marathonlopers over hun ervaring over de marathon. Gisteren liep Pascal van Zon de marathon in Eindhoven. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn wedstrijd.

Door de redactie

Kun je ons meenemen in jouw marathon?
De Eindhoven Marathon was mijn tweede marathon. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar was er wel vanuit gegaan dat het niet te vergelijken was met de omvang van Rotterdam Marathon. Toen ik aankwam bij de startvakken was mijn eerste gedachte: “Wat klein!” De sfeer zat er wel goed in bij het wachten. Om 10.00 uur ging ik van start, qua temperatuur was het aangenaam, namelijk rond de 18 graden. De eerste kilometers vlogen voorbij en ik genoot van de omgeving. Ik vond wel dat we al snel van het publiek afliepen en er was weinig muziek langs de kant.

Toen ik aankwam bij de startvakken was mijn eerste gedachten “Wat klein!”

Bijna bij het eerste punt waar mijn coach mij zou aanmoedigen, zag ik de vlag van 42195 Breda in de verte. Dat gaf extra energie. Het is gewoon top om zo aangemoedigd te worden. Rond de 20 kilometer ging het nog steeds goed en lag ik op schema voor de sub-4 marathon die ik graag wilde lopen. Ik wist dat mijn vrouw en schoonouders en nog iets verder wat vrienden zouden staan. Na 25 kilometer begon de temperatuur flink te stijgen en volgens mij was het rond de 25 graden op dat moment. Toevallig hé? Het hakte er flink in door de lange stukken weg met weinig beschutting. Bij de 29 kilometer begon ik iets af te zwakken, maar nog steeds liep ik op schema. Bij de 33 kilometer werd ik steeds zwakker. Op een gegeven moment besloot ik om een paar minuten te wandelen en mijn doel van sub 4 uur te laten gaan. Ik besloot om wel door te gaan.

Immers met 9 kilometer te gaan is opgeven niet aan de orde. Ik baalde wel, want ik heb niet mijn doel kunnen behalen. Maar toch wel blij met het besluit om niet te gaan pushen.  Rond de 36 kilometer kwam ik Elly tegen die ik kende van Instagram. Wij hebben tot de finish samen gelopen en op karakter onze laatste kilometers afgelegd. De laatste kilometers ging zelfs op sub 4 tempo (5.40). Wat een heerlijk gevoel was dat! Op het laatste stuk stonden ook mijn vrouw en andere supporters te wachten. Wat was ik blij die te zien! Ook een vriendin van mij sprong uit het publiek om een flink stuk mee te rennen, dat was geweldig! Dat maakt hardlopen leuk. Na de finish ben ik langzaam naar een terrasje gelopen om daar een ijskoud colaatje te nemen. Met veel pijn, maar trots haalde ik mijn medaille op. Mijn eindtijd was 4 uur, 21 minuten en 5 seconden.

Na de finish ben ik langzaam naar een terrasje gelopen om daar een ijskoud colaatje te nemen.

Hoe zag je voorbereiding er voor de marathon uit?
De trainingen richting de marathon heb ik gelopen met 42195 Breda, een initiatief van Run2day Breda. Onder goede begeleiding heb ik tot 36 kilometer getraind. De dag voor de marathon heb ik in de middag rustig mijn kleren klaargelegd, mijn drinktas en zakjes Maurten. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat zorgde ervoor ik de marathon dag ontspannen begon.

Wat deed je een dag voor de wedstrijd?
De dag voor de marathon heb ik rustig aan gedaan: met mijn zoontje naar de peuter gym, extra koolhydraten gedurende dag tot mij genomen en traditiegetrouw de film “De Marathon” gekeken.

Wat wil je lopers meegeven die voor het eerst een marathon lopen?
Don’t push it. Staar je niet blind op een doel maar geniet ervan, ook van alle trainingen richting jouw marathon. Je doet iets wat weinig mensen jou na zullen doen. Wees trots!

Welke marathon zou je ooit nog willen lopen?
Berlijn wil ik graag nog een keer gaan lopen, maar elke major-six marathon lijkt mij geweldig!

Op zaterdag 27 oktober om 09:30 uur geeft Nederlands recordhouder op de 4 x 400 meter Bjorn Blauwhof een clinic in het Amsterdamse bos. Wil jij onder leiding van een topatleet jouw looptechniek verbeteren? Meld je dan hier nu aan voor deze unieke clinic!

Meld je hier aan voor de clinic van Bjorn Blauwhof

Wil jij ook jouw verhaal kwijt? Mail ons naar vrienden@hardloopnetwerk.nl. Wellicht interviewen wij jou wel!

Foto: PR Pascal van Zon

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten