Home Laatste NieuwsEvenementen Topveld bij laatste editie NK Halve Marathon bij Venloop, volgend jaar Stevensloop

door hardloopnetwerk

Bij de 14e editie van de Weir Venloop verschijnen op zondag 31 maart vier regerend Nederlands Kampioenen aan de start. De wedstrijd in Venlo staat voor het tweede jaar op rij in teken van de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon. In 2020, 2021, en 2022 zal het NK Halve Marathon bij de Stevensloop in Nijmegen plaatsvinden.

De favoriet voor het Nederlands Kampioenschap bij de mannen is Michel Butter. Michel werd in het najaar in Amsterdam Nederlands Kampioen op de marathon. Daarna nam hij deel aan de Europese Kampioenschappen Cross in Tilburg en won hij het Nationaal Crosscircuit. Afgelopen maand werd hij voor de vijfde maal in zijn carrière Nederlands Kampioen op de 10 km. Na de Weir Venloop hoopt hij zich bij de marathon van Londen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Zijn persoonlijk record op de halve marathon is 62.25 minuten.

Grootste rivalen

Michel krijgt in Venlo sterke tegenstand van Bart van Nunen en Frank Futselaar. Bart werd vorig jaar Nederlands Kampioen op de halve marathon (in 63.50 minuten) en heeft zich daarna sterk doorontwikkeld. Hij was met 2:13.09 uur in zijn debuut de snelste Nederlandse marathonloper van 2018. Afgelopen maand in Schoorl gaf hij bij het NK 10 km slechts drie seconden toe op Michel Butter en behaalde daar een zilveren medaille. Frank werd afgelopen maand in Kraggenburg Nederlands Kampioen Cross en wist in het afgelopen jaar ook medailles te behalen bij de Nederlandse Kampioenschappen 5000 meter (zilver) en 10.000 meter (brons).

Gehele top 10 vorig jaar weer aan de start!

Bijzonder is dat de gehele top tien van afgelopen jaar weer aan de start verschijnt. Outsiders voor een podiumplaats zijn Mohamed Ali (vorig jaar zilver), Joeri Wolf (vorig jaar brons), Edwin de Vries (zilver bij NK marathon), Gert-Jan Wassink, Koen Raymaekers, Ronald Schröer (dit jaar snelste Nederlander bij de halve marathon van Egmond) en Jesper van der Wielen.

Jasmijn Lau debuteert vrouwen

Bij de vrouwen debuteert de kersverse Nederlands Kampioene Cross Jasmijn Lau op de halve marathon. In Kraggenburg pakte ze in een sterk veld verrassend de Nederlandse titel. In Venlo gaat ze de strijd aan met Kim Dillen, al is niet zeker of zij aan de start verschijnt, Jill Holterman (liep vorig jaar in Valencia een tijd van 73.34 minuten), Jacelyn Gruppen (behaalde vorig jaar in Venlo de zilveren medaille) en de Limburgse Bo Ummels die in oktober bij de Bredase Singelloop een tijd liep van 75.48 minuten.