Home Voorpagina Michael Beuwer: ”Ik ben vrij laat begonnen met hardlopen”

Michael Beuwer: ”Ik ben vrij laat begonnen met hardlopen”

door hardloopnetwerk

Michael Beuwer begon op latere leeftijd met hardlopen en is daardoor erg tevreden met elke prestatie die hij levert en de vooruitgang die hij boekt. Daarnaast volgt hij een trainerscursus om naast zijn werk op de TU Eindhoven meer mensen enthousiast te maken voor het hardlopen.

Door Jasper Boot

Het baanseizoen is afgelopen. Met welk gevoel kijk je terug op het seizoen?
Ik kijk met gemengde gevoelens terug op het baanseizoen. Nadat ik een hele goede winter had gedraaid met een flinke verbetering van mijn PR op de 10 km tot gevolg had ik veel vertrouwen. Helaas gooide een achillespeesblessure na het NK cross de voorbereiding in de war. Hierdoor begon mijn baanseizoen een stuk later dan gepland en miste ik duidelijk wat snelheid. Dat ik alsnog dicht in de buurt van mijn PR kwam op de 1500m en een prima 3000m liep betekende in ieder geval dat het met de inhoud wel goed zat. Alleen zonder die blessure had ik waarschijnlijk hele mooie tijden kunnen lopen.

Je promoveert aan de TU in Eindhoven. Hoe combineer jij een pittige baan met hardlopen op hoog niveau?
Het voordeel van werken op de universiteit is dat ik zelf bepaal hoe laat ik begin en stop. Zo kan ik wat later beginnen na een ochtendloopje of lekker in de pauze een duurloopje doen. Maar af en toe is het wel erg druk, als er een deadline is zorgt dit ervoor dat ik me een stuk vermoeider voel tijdens de trainingen en mijn herstel minder goed verloopt. Daarnaast geef ik ook nog twee keer in de week training, dus verder blijft ee niet veel vrije tijd over. Gelukkig vind ik het enorm leuk om te doen en helpt het hardlopen ook om mijn hoofd leeg te maken en soms wat frustraties er uit te lopen.

Het voordeel van werken op de universiteit is dat ik zelf bepaal hoe laat ik begin en stop.

Op de Tilburg Ten Miles moest je na 8 kilometer het beoogde tempo staken en kreeg je wat verval. Over een paar weken staat de halve marathon van de Eindhoven Marathon op het programma. Met welke tactiek ga je die wedstrijd in?
Op de een of andere manier is de Tilburg Ten Miles een wedstrijd waar het nooit lekker loopt. Vorig jaar had ik steken en afgelopen editie was het denk ik een combinatie van wat vermoeidheid van de pittige trainingsweken, de warmte en een net iets te harde start. Voor Eindhoven is het plan dan ook mijn eigen race te lopen. Dat wil zeggen niet te hard te starten en progressief lopen om zo met een sneller tweede deel naar een mooie tijd te lopen.

Je wordt gesponsord door hardloopspeciaalzaak Rønnør in Eindhoven. Waarom is een goede sponsor zo belangrijk om als sporter het maximale uit jezelf te halen?
Naast het verschaffen van kleding is vooral de kennis over goede schoenen, maar ook de beschikbaarheid van onder andere een goede fysio erg fijn. Het mooie aan wat Rønnør doet is dat ze een stimulans aan de regionale atletiek geven door een groep talentvolle atleten te sponsoren en zo uitdragen dat er best geld gestoken mag worden in atleten met ambitie. Atletiek is een hele mooie sport maar qua professionalisering is er nog veel te winnen. En het feit dat winkels zoals Rønnør hierin investeren is een mooi begin.

Het mooie aan wat Rønnør doet is dat ze een stimulans aan de regionale atletiek geven door een groep talentvolle atleten te sponsoren en zo uitdragen dat er best geld gestoken mag worden in atleten met ambitie.

Wat is je absolute droom?
Ik ben vrij laat begonnen met hardlopen en ben daardoor erg tevreden met elke prestatie die ik lever en de vooruitgang die ik boek. Maar dat betekent niet dat ik niet enorm ambitieus ben. Ik heb geen concrete doelen qua tijden of prestaties, maar ik wil vooral kijken wat ik kan bereiken door er veel voor te doen en laten. Of dat dan 10 seconden of 2 minuten sneller is op een 10 km is maakt dan niet uit. Als ik maar kan zeggen dat ik er hard voor gewerkt heb en niks heb laten liggen qua trainingsarbeid en inzet. Daarnaast volg ik nu een trainerscursus om naast mijn werk ook het training geven nog serieuzer te nemen. Ik wil me daar meer in ontwikkelen en ook andere mensen beter maken en enthousiasmeren voor het lopen. Alle kennis en ervaring die ik daaruit opdoe kan ik dan ook weer toepassen in mijn eigen trainingen.

Wil jij ook partner van ons worden en met jouw logo zichtbaar zijn op één van de grootste hardloopplatforms van Nederland? Hardloopnetwerk heeft meer dan 40.000 volgers op sociale media en meer dan 150.000 websitebezoekers per maand. Mail naar vrienden@hardloopnetwerk.nl voor de mogelijkheden.

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten