Home Laatste NieuwsEvenementen “De Van Goghloop is elk jaar weer top, want er is veel publiek, een mooi deelnemersveld en vaak lekker zomers weer.”

“De Van Goghloop is elk jaar weer top, want er is veel publiek, een mooi deelnemersveld en vaak lekker zomers weer.”

door hardloopnetwerk

Op zaterdag 1 juni vindt de Van Goghloop Zundert weer plaats. Je kan er meedoen aan de 2,5 kilometer, de 10 kilometer, en de kinderlopen, maar het hoofdnummer is de 5 kilometer. Wij stelden Michael Beuwer (29 jaar), die vorig jaar 7e werd op deze afstand in 15.38 en ook dit jaar weer aan de start staat, een aantal vragen om meer te weten te komen over deze loop, die door de kern van het geboortedorp van Vincent van Gogh loopt.

“De organisatie in Zundert is elk jaar top. Veel publiek, een mooi deelnemersveld en vaak lekker zomers weer. Daarnaast is er vers fruit na de finish – watermeloen, aardbeien en banaan. Dat zouden meer wedstrijden moeten doen!”

-Michael

Michael is zowel student, loper, als trainer: “Ik woon in Eindhoven en ben bezig aan het laatste halfjaar van mijn promotie aan de Technische Universiteit, maar daarbuiten ben ik voornamelijk bezig met hardlopen. Ik loop 6-9x per week afhankelijk van het seizoen en train onder Wilfred van Mill bij Eindhoven Atletiek in een mooie groep met sneller lopers. Daarnaast geef ik nu ruim een jaar ook training. Ik run samen met Ben Vriends onze eigen loopgroep Gewoon Lekker Rennen, waar we recreanten trainen zoals wij zelf ook trainen. Dat wil zeggen goed uitgedachte schema’s, veel loopscholing met aandacht voor houding en techniek, maar vooral met een goede sfeer. Uiteindelijk is plezier het belangrijkst, op welk niveau je ook loopt.”

Net als vorig jaar ben je ook dit jaar weer van de partij bij de Van Goghloop. Hoe ging het toen en wat maakt dat je steeds weer terugkeert naar Zundert?

”Ik herinner me vorig jaar nog goed. Ik had toen een prima winter gedraaid met een mooie 10 km op het NK in Schoorl en een bronzen teammedaille op het NK cross met Eindhoven Atletiek. Daarna raakte ik achter geblesseerd en liep de opbouw naar het baanseizoen verre van ideaal. De week voor de Van Goghloop liep ik voor het eerste weer een wedstrijd, ook een 5 km, maar dat ging mede door de warmte enorm slecht in een tijd van 16.44. Dat ik een week daarna ruim een minuut sneller was, was dus een enorme opsteker. De race zelf ging erg lekker. Na de eerste kilometer liep ik op kop in een klein groepje van drie met uitzicht op de kopgroep. Mijn doel werd dus om in ieder geval als eerste te finishen van dit groepje en hopelijk nog wat lopers die moesten lossen uit de kopgroep bij te halen. Dat eerste lukte, in de tweede ronde van 2.5 km schudde ik de andere twee lopers af, helaas kon ik daarna niemand meer bijhalen, maar kwam ik met een goede eindsprint nog wel in de buurt.

De organisatie in Zundert is elk jaar top en zeker een van de belangrijkste redenen om te terug te keren. Veel publiek, een mooi deelnemersveld en vaak lekker zomers weer. Daarnaast is het verse fruit na de finish – watermeloen, aardbeien en banaan – altijd erg goed, dat aanbod zouden meer wedstrijden moeten hebben.”

Het parcours bestaat uit tweemaal een ronde van 2,5 kilometer. Vind jij het een voordeel of een nadeel dat je twee rondes hebt, in plaats van 1 grote ronde?

“Ik vind het op een 5 km wel lekker om twee rondes te lopen. Je kan halverwege mooi zien waar je ligt doordat de rondetijden worden weergegeven bij de doorkomst en je loopt twee keer het 800m-stuk richting de finish waar het meeste publiek staat. Daarnaast weet je precies wat er komen gaat in de laatste kilometer naar de finish toe.”

De Van Goghloop voegt elk jaar weer leuke nieuwe elementen toe om de loop verder te ontwikkelen. Zo is er dit jaar een tussensprint na 1 ronde. Ga jij je tactiek hier nog op aanpassen?

“Dat is inderdaad een leuke toevoeging! Mijn eerste deelname aan de Van Goghloop was een 800m op de weg. Daar startte elke 30 seconden een loper, net als in een tijdrit, een heel leuk evenement en een mooie kennismaking met de Van Goghloop. Die tussensprint past mooi in dat verhaal en als ik in de kopgroep zit en me goed voel dan wil ik wel proberen om daar als eerste door te komen. Maar om een mogelijke podiumplek niet weg te gooien wordt het waarschijnlijk niet volle bak sprinten. Wel een mooi moment om iets te forceren, het zal het zeker een meer tactische race maken.”

Hoe ziet jouw seizoen er verder uit?

“Ik heb mijn winter afgesloten met het NK halve marathon als piekwedstrijd en een week daarna de marathon van Rotterdam ‘voor de lol’. Die twee wedstrijden in combinatie met een mooi maar stevig winterseizoen hebben wel voor wat vermoeidheid gezorgd, dus ik ben mijn baanseizoen nog niet gestart. Ik wil de komende weken nog wel wat afstanden lopen, voornamelijk de 1500, 3000 en 5000m. Hopelijk levert de extra inhoud snelle tijden op. Na het baanseizoen ga ik me dan specifiek voorbereiden voor de marathon in Eindhoven. Daar wil ik, in tegenstelling tot in Rotterdam, wel voor een snelle tijd gaan.”

Kom jij ook genieten van de mooie entourage en prima sfeer in het geboortedorp van Vincent Van Gogh? Schrijf je in voor een van de prestatielopen op www.vangoghloopzundert.nl.

Ben jij een Nederlandse (sub)topper en wil je ook aan de start staan van de Van Goghloop en meestrijden om de tussensprintbonus en/of een van de mooie geldprijzen? Dat kan door een mailtje te sturen naar racedirector@vangoghloopzundert.nl.

Tot 1 juni!

Foto’s: Charles van Campenhout


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten