Home Laatste Nieuws Joshua Cheptegei gaat wereldrecord 5000 meter aanvallen (Interview Jurrie van der Velden)

Joshua Cheptegei gaat wereldrecord 5000 meter aanvallen (Interview Jurrie van der Velden)

door Tijn Piest

Joshua Cheptegei gaat op 14 augustus het wereldrecord op de 5000 meter aanvallen in Monaco. De Oegandees wil de mondiale toptijd van Kenenisa Bekele (12.37,35) uit 2004 verbeteren. Wij spraken met Joshua’s manager Jurrie van der Velden over zijn plan, voorbereidingen en ambities op de langere afstanden.

Tweede wereldrecord in Monaco

Het lopen van een wereldrecord is volgens atletenmanager Jurrie van der Velden van Global Sports Communication nu een ideaal doel. ”Elke atleet heeft natuurlijk dromen en doelen. Nu dit jaar de Olympische Spelen en veel wedstrijden zijn weggevallen, blijven weinig dingen over voor atleten die een heel hoog niveau hebben om zichzelf te laten zien. De beste manier waarop je je nu kan laten zien is denk ik door wereldrecords te lopen. Er zijn geen wereldkampioenschappen meer. Hopelijk gaat het wereldkampioenschap halve marathon nog wel door later dit jaar. Dus als je geen titels kan winnen, is eigenlijk de enige manier om je klasse te laten zien wereldrecords aanvallen.” Daarnaast is er nog een andere reden waardoor de recordpoging op het programma van Joshua Cheptegei is gezet. In februari zette de atleet van het NN Running Team, eveneens in Monaco, een wereldrecord neer op de 5 kilometer op de weg. ”Toen was eigenlijk het plannetje ontstaan om ook op de baan het wereldrecord aan te vallen zodat hij beide 5 kilometers op zijn naam heeft staan.” Cheptegei vind het heel erg mooi dat hij de kans krijgt om in augustus weer een wedstrijd te lopen. Hij is met name heel erg blij dat er in moeilijke tijden zoals deze mogelijkheden zijn om zich te laten zien, zo laat Jurrie van der Velden weten. De wereldrecordpoging heeft de Oegandees heel erg kunnen motiveren om door deze onzekere coronatijd heen te komen.

Wereldrecordpoging

De wereldrecordpoging op de 5000 meter vindt plaats in het Stade Louis II in Monaco. Er zijn drie hazen ingesteld, waaronder de Nederlander Roy Hoornweg. ”Hij zal normaal gesproken de eerste kilometer op gang trekken. Roy is altijd een hele goede, betrouwbare haas. Die voelt het tempo heel goed aan en dat is voor ons heel belangrijk. Dan hebben we nog een trainingspartner van hem, Stephen Kissa, die de tweede haas zal zijn. Hij heeft ook de Zevenheuvelenloop gewonnen afgelopen jaar en doet eigenlijk alle trainingen met Joshua mee. Die zal normaal gesproken tot twee kilometer moeten komen en misschien een beetje verder. En dan hebben we nog Matthew Ramsden (PR 5000 meter 13:27), die laatst in zijn eentje een 2000 meter in 4:55 liep. Hopelijk komen de hazen tot de helft, want het niveau is natuurlijk best hoog. Ze moeten kilometers van 2:30-2:31 lopen. Dat is aardig doorlopen.” De Nederlander Addy Ruiter, de coach van Cheptegei, en Jurrie van der Velden hebben er alle vertrouwen in dat hij het wereldrecord kan verbreken. Jurrie: “Alles moet meezitten die dag, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het mogelijk is. Dus we kijken er enorm naar uit.” Ook Cheptegei kijkt erg uit naar de Diamond League in Monaco. Op Instagram zegt hij dat hij blij is om weer naar Monaco te gaan. Hij heeft net als veel andere atleten nog weinig wedstrijden kunnen lopen. Hij is alleen maar blij dat hij na zes maanden weer een wedstrijd gaat lopen. ”Dat is ook wel een beetje de uitdaging. Het is niet makkelijk om het beste uit je zelf te halen als je zes maanden alleen maar aan het trainen bent.” Maar Van der Velden is optimistisch. ”We denken dat Joshua dat wel kan.”

Groep opgesplitst

Half maart deed het coronavirus zijn intrede in Europa en Afrika. Normaal gesproken traint Joshua Cheptegei in Kapchorwa in een groep van ongeveer vijftien atleten. De atleten komen uit enkele gebieden uit die regio. Voordat het coronavirus in Afrika kwam, is zijn groep in Oeganda opgesplitst. “De atleten hebben we terug naar huis gestuurd. Elke groep heeft een soort van teamleider, die krijgt het programma en communiceert met de coach over hoe de trainingen gaan en dergelijke. Joshua traint dus ook al vanaf maart met een groepje van drie of vier jongens.” Het doel om het wereldrecord op de 5000 meter aan te vallen is ondanks het coronavirus niet veranderd. Dat doel heeft hem geholpen om door de afgelopen wedstrijdloze periode heen te komen. ”De Diamond League in Monaco werd op een gegeven moment doorgeschoven naar augustus. Voor hem is er in die zin weinig veranderd, behalve dat de groep kleiner is geworden. Hij heeft altijd gewoon zijn planning zo gehouden dat hij zich op Monaco heeft gericht. Op een gegeven moment werd de wedstrijd van juli naar augustus geschoven, dus toen heeft hij eventjes wat gas terug genomen.”

Jurrie van der Velden, Joshua Cheptegei en zijn coach Addy Ruiter bij het WK cross in 2019.

Genoeg ervaring

Momenteel is hij met trainingsgenoten een weekje in Kampala, vijf uur rijden van zijn woonplaats Kapchorwa. In het bergachtige Kapchorwa is bijna niet vlak te trainen en dus wijkt hij naar de hoofdstad van Oeganda. ”Daar doen hij en zijn hazen drie specifieke trainingen richting Monaco om te kijken waar ze nu staan. Even kijken wat er nog moet gebeuren in die laatste maand. Maar vooralsnog zien de trainingen er goed uit en gaat alles volgens plan.” Van der Velden is optimistisch over een serieuze recordpoging. Cheptegei is in topvorm en beschikt over genoeg ervaring. De drievoudig wereldkampioen (10.000 meter junioren, 10.000 meter senioren en cross senioren) is wereldrecordhouder op de 5 kilometer en de 15 kilometer. Daarnaast liep hij afgelopen december een wereldrecord op de 10 kilometer, maar dat record is verbroken. ”Dus in die zin weet hij wat hem te wachten staat en wat voor druk het met zich meebrengt. Daar is hij ook wel aan gewend. We moeten ook wel realistisch zijn dat het wereldrecord wel erg scherp staat en dat Joshua meer aanleg heeft voor de lange afstand. Dus meer voor de 10.000 meter en later voor de halve marathon en nog veel later voor de marathon. Maar de trainingen zijn echt heel goed gegaan en dat geeft natuurlijk heel veel motivatie en ook bevestiging dat hij op de juiste weg is. De 12.51, die hij in februari liep op de weg zonder hazen, was ook een bevestiging dat hij echt nog wel twee stappen harder moet kunnen.”

Loyale en intelligente jongen

Jurrie van der Velden omschrijft Joshua Cheptegei als volgt: ”Joshua is een vrij rustige en loyale jongen. Een jongen die veel boeken leest en graag over dingen nadenkt. Hij heeft ook een aantal jaren de universiteit gedaan, maar kwam er toen achter dat hij heel hard kan lopen dus dat heeft hij op een gegeven moment stop gezet. Het is ook wel een intelligente jongen. Hij is ook degene geweest die in 2015, toen hij in Kaptagat trainde met Eliud Kipchoge, aan mij gevraagd heeft of we zoiets in Oeganda kunnen opzetten. Dus het is ook wel een jongen die visie en leiderschapscapaciteit heeft. Hij draagt ook een beetje het kamp als leider van de groep. Met name is hij heel gepassioneerd. Hij wordt heel erg getriggerd door uitdagingen waarvan mensen zeggen dat is eigenlijk niet mogelijk. Hij laat zich niet zomaar aan de kant zetten en is niet bang om grote doelen uit te spreken en ervoor te gaan. Hij heeft ook echt wel lef.”

Jurrie van der Velden en Joshua Cheptegei met het wereldrecord op de 15 kilometer.

(Halve) marathon

Op dit moment richt Cheptegei zich op de Diamond League in Monaco. Na de wereldrecordpoging zal hij zich focussen op het WK halve marathon, die op zaterdag 17 oktober plaatsvindt in het Poolse Gdynia. Wat hij daarna gaat doen is nog onduidelijk, ook al is er veel interesse van wedstrijden die hem willen uitnodigen. ”Je wilt je eigenlijk niet vastleggen op een wedstrijd, omdat je niet weet of die wedstrijd wel of niet doorgaat. En dat maakt het soms heel erg lastig om een planning te maken. We richten ons eerst op het WK halve marathon en dat geeft ons genoeg tijd om verder te kijken hoe dingen zich gaan ontwikkelen.” De pas 23-jarige Cheptegei heeft grote doelen voor de komende jaren. Hij wil onder andere in de voetsporen treden van enkele wereldtoppers. ”Stephen Kiprotich is natuurlijk de man geweest die Oeganda op het langeafstandslopen op de kaart heeft gezet. Hij werd op de marathon Olympisch kampioen in 2012 en een jaar later wereldkampioen. Die is voor hem altijd een voorbeeld geweest, maar ook Kenenisa Bekele. Kenenisa staat natuurlijk bekend om zijn wereldrecords en titels. Eigenlijk wil Joshua gewoon altijd meedoen om het goud bij de grote wedstrijden en toernooien en meer wereldrecords verbreken. Dus na de recordpoging op de 5000 meter zal er in de toekomst echt nog wel een keer een poging op de 10.000 meter komen. En misschien zal er ook nog wel een poging op de 10 kilometer op de weg en op de halve marathon komen. Dat zijn natuurlijk allemaal dingen die op dit moment op korte termijn niet zomaar gepland worden, maar misschien volgend jaar en het jaar daarna en het jaar daarna.” In de toekomst zal Cheptegei de stap maken naar de marathon. ”Ik denk dat daar uiteindelijk zijn talent ligt. Wij (zijn coach Addy Ruiter en Van der Velden) denken dat hij het komende jaar op de halve marathon al een goede stap kan maken. Sowieso tot en met de Olympische Spelen van Parijs zullen we aangrijpen om beter te worden op de 5 en 10 kilometer en op de halve marathon. Daar zal hij zich die periode met name op richten en na Parijs zal hij denk ik rustig aan de stap gaan maken richting de marathon. Misschien dat hij dan in 2028 de Olympische marathon zal lopen, maar dat is nog heel ver weg.”

”Joshua wil altijd meedoen om het goud bij de grote wedstrijden en toernooien en meer wereldrecords verbreken.”

Roy Hoornweg, Joshua Cheptegei en Jurrie van der Velden.

Dubbel op de Olympische Spelen

Bij de Spelen van Tokio (2021) en Parijs (2024) zal bij Joshua Cheptegei het vizier liggen op de 5000 en de 10.000 meter. Op de 5000 meter is het mooi als hij een medaille pakt, maar de 10.000 meter is voor Cheptegei de afstand om goud op te winnen. Zijn doel voor de Olympische Spelen volgend jaar is duidelijk. In Tokio gaat hij voor goud op de 10.000 meter en op de 5000 meter gaat hij kijken hoever hij kan komen. ”Hij zal op de 5000 meter niet starten voor een vierde plek, hij zal echt voor goud gaan.”

Foto’s: NN Running Team

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten