Home Laatste NieuwsAtleet van de week Ralph van Houwelingen: ”Ik heb genoten van mijn wereldrecord”

Ralph van Houwelingen: ”Ik heb genoten van mijn wereldrecord”

door hardloopnetwerk

Ralph van Houwelingen heeft het wereldrecord voor doven op de 3000 meter en 10 kilometer op zijn naam staan. Op de Harry Schuting Games verbeterde hij zijn eigen wereldrecord op de 3000 meter naar een tijd van 8:18,95. Wij besloten de atleet van Prins Hendrik uit te roepen als ‘Atleet van de Week’.

Door de redactie

Hoe is het om als niet horend persoon een wedstrijd te lopen?  En hoe doe je dat met het startschot? 

Ik weet niet wat het verschil is om als horende een wedstrijd te lopen, omdat ik mijn hele leven al doof ben. Ik hoor bijna niets van het startschot. Ik kijk naar iemand die het eerst beweegt en dan start ik ook. Bij internationale toernooien voor doven en slechthorenden gebruiken ze een lichtsignaal in plaats van een startschot.

In Vught verbeterde je jouw eigen wereldrecord op de 3000m voor doven. Hoe is het om dit record achter je naam te hebben staan? 

Ik vind het gaaf dat ik de wereldrecords voor Doven op de 10 km en 3.000 meter op mijn naam heb staan. Dit geeft een heel tevreden gevoel.

Bij internationale toernooien voor doven en slechthorenden gebruiken ze een lichtsignaal in plaats van een startschot.

Wat doe je naast atletiek?

Ik doe de opleiding Maatschappelijke Zorg en ik zit in het laatste leerjaar. Twee a drie dagen per week ga ik naar school en ik loop twee dagen per week stage.

Hoe beïnvloedt je doofheid je dagelijks leven? 

Mijn moedertaal is de Nederlandse gebarentaal. Nederlands is mijn tweede taal. Een doventolk is altijd aanwezig bij mijn lessen, zodat ik deze kan volgen. Anders kan ik mijn diploma niet halen.

Op welke prestatie tot nu toe ben je het meest tevreden?

Ik ben altijd dik tevreden geweest met de prestaties op de 3000m bij de HSG in Vught, die ik als een thuiswedstrijd zie. Daar liep ik de drie afgelopen jaren steeds een nieuw persoonlijk record.  Vorig jaar won ik bij de HSG voor de eerste keer een Nationale baanwedstrijd en dat was een bijzonder moment.

Mijn moedertaal is de Nederlandse gebarentaal. Nederlands is mijn tweede taal. Een doventolk is altijd aanwezig bij mijn lessen, zodat ik deze kan volgen. Anders kan ik mijn diploma niet halen.

Word je nog in het zonnetje gezet na zo’n prestatie als een wereldrecord?

Vorig jaar heeft mijn vereniging Prins Hendrik mij gehuldigd voor mijn twee wereldrecords. Dat was echt leuk.

Ik heb van de prestatie van het lopen van het wereldrecord genoten en ik heb nu nog meer zin om andere wedstrijden te lopen. Ik kijk onder andere erg uit naar het lopen van de 1.500 meter in Tampere bij het Europees Kampioenschap voor clubteams met Prins Hendrik en naar het Senioren NK 5.000 meter in Utrecht.

Foto: Odile Verzantvoort

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten