De laatste jaren zien we hem steeds vaker: De Processierups. Door de klimaatverandering en de steeds mildere winters, krijgen we steeds meer last krijgen van dit harige kleine beestje. Juist nu we weer lekker in korte broek met T-shirt aan het hardlopen zijn, zie je steeds meer bomen met rood-wit afzetlint eromheen. Hier wat tips om allergische reacties tijdens het hardlopen te voorkomen (of beperken).
Wat is de processie rups?
De processierups is de larve van een nachtvlinder en overwintert in eikenbomen. Oorspronkelijk komen processierupsen helemaal niet voor in Nederland. Ze houden van de zon en leefden tot eind vorige eeuw alleen in het zuiden van Eruopa. De eerste processierups werd pas in 1991 in Nederland gezien. Sinds die tijd planten ze zich exponentieel voort en lijken ze perfect te kunnen overleven in Nederland. Fijn voor de rups, vervelend voor hardlopers.
De rupsen worden vlak voor ontpompen ongeveer drie centimeter groot, zijn wit van kleur en te herkennen aan de 700.000 (brand)haartjes. De rupsen leven alleen aan de zonkant van de boomstam, te herkennen aan de grote draderige nesten.
De klimaatverandereing en het toegenomen aantal eikenbomen in Nederland, het lievelingsmaaltje van deze rups, zorgen voor een steeds grotere plaag aan rupsen. Tegelijk is het aantal insecten, en daarmee ook de natuurlijke vijanden van de rups, enorm afgenomen. En we staan pas aan het begin dit jaar; de piekmaanden zijn mei, juni en juli.
Allergie
Niet iedereen heeft even veel last van de rups, maar niet mensen hebben helemaal nergens last van. Veel mensen krijgen bij contact met de haartjes last van jeuk, rode bultjes, uitslag, een loopneus, kriebel in mond of keel, hoesten, en/of rode, gezwollen ogen. Een klein deel heeft last van hele ernstige klachten, zoals benauwdheid, een dikke keel of tong, koorts, en zelfs overgeven. De allergische reactie kan wel twee weken aanhouden.
Lees ook: Top 5 supplementen voor hardlopers
4 tips
- Weet je nog waar je vorig jaar rood witte linten om bomen zag hangen tijdens je duurlopen? Vermijd deze bomen in je hardlooprondjes de aankomende tijd. Of loop met lange mouwen en in lange broek
- Loop met zonnebril, je wilt niet dat de haartjes van de rups in aanraking komen met je ogen komen. Dit kan namelijk leiden tot oogontstekingen en zelfs (tijdelijk) gezichtsverlies.
- De haartjes gaan in je kleding zitten. Gebruik je gedragen loopsetje dus niet nog een keer (sowieso vies), maar gooi deze gelijk in de was. De haartjes van de processierups overleven een wasbeurt gelukkig niet.
- Heb je toch last? Niet krabben! door de wrijven of krabben verspreid je de haartjes verder over je huid en krijg je alleen maar meer last van jeuk. Beter is de huid af te nemen met plakband (echt het werkt!) waar de brandhaartjes aan blijven plakken. De huid afspoelen met lauwwarm water kan ook zinvol zijn.
Blijf je klachten houden of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
Meer info op zorgwijzer
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- Jesse Fokkenrood verlaat Valley Running Team: ‘Ik miste sparringspartners’
- Khalid Choukoud kiest kort na de Olympische Spelen voor de TCS Amsterdam Marathon
- Open NK-titelstrijd halve marathon mannen, Koster topfavoriete in Bredase Singelloop