Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van Danaïd Prinsen

De Week Van Danaïd Prinsen

door hardloopnetwerk

In deze allereerste “De Week Van” van 2020 mogen we jullie weer een inkijkje geven in een hele gave trainingsweek. Dit keer hield namelijk niemand minder dan Danaïd Prinsen haar week voor ons bij! De 22-jarige atlete traint bij bondscoach Grete Koens op Papendal en haar persoonlijk record op de 800 meter staat op een hele snelle 2:01.75 (2018). Hieronder vertelt ze over haar trainingen rond de jaarwisseling.

Maandag 30 december

De eerste maandag weer in mijn eigen huisje in Arnhem! Nadat wij iets minder dan een week geleden terug zijn gekomen uit Kenia heb ik de feestdagen namelijk gevierd bij mijn ouders in Winschoten. Ik sta op rond een uur of 9 want vandaag mag ik eindelijk even uitslapen van mezelf. Maar één training staat er op de planning voordat ik morgen van start ga tijdens de Sylvestercross in Soest. Om 12 uur schop ik mezelf de deur uit om 30 minuten los te lopen in het prachtige Sonsbeekpark. Vervolgens breng ik de dag door in de stad om voor mijn vriendinnetje Marcella Herzog een New Year’s Eve dress te scoren. Aangezien ze de gehele dag in de trein zit en geen tijd heeft om nog iets te halen sta ik al facetimend jurken te passen voor haar.  

“Om 12 uur schop ik mezelf de deur uit om 30 minuten los te lopen in het prachtige Sonsbeekpark.”

Dinsdag 31 december

Vandaag is het tijd voor mijn eerste Sylvestercross in +- 8 jaar! Vroeger vond ik het heerlijk om mijn jaar op deze manier af te sluiten maar de afgelopen jaren behoorde crossen niet tot mijn wedstrijdplanning. Om 7 uur gaat de wekker en doe ik vooral rustig aan. Ik eet mijn havermout, bak pannenkoeken en kies mijn race-outfit voor vandaag. Om 9.45 uur komen mijn ouders vanuit Groningen bij mij aan en drinken we een kop koffie voordat we samen naar Soest vertrekken. Onderweg bedenk ik een leuke Instagram post en dan begint het toch al wel een beetje te kriebelen. Die lichte zenuwkriebels in je buik voor een race zijn denk ik voor geen enkele sporter onbekend. Bij mij is het echter al een tijdje geleden… Het afgelopen jaar waren de kriebels vaak beladen en gekoppeld aan een hoop negativiteit. Ik heb een periode gekend waarin ik bij geen enkele wedstrijd echt zin had om te starten. Het vuur ontbrak. Nu is het anders, ik durf weer na te denken over het verloop van een race en durf vooral weer onbezonnen aan de start te staan.

Het afgelopen jaar waren de kriebels vaak beladen en gekoppeld aan een hoop negativiteit.

Om 12 uur eet ik nog snel een banaan en om 12.20 uur begin ik samen met Marcella aan de warming-up (de Sylvestercross was ons kleine projectje). Tijdens ons inlooprondje van 15 minuten proberen wij de route voor zo dadelijk te ontrafelen. Helaas zijn we alle twee geen koninginnen in het vinden van de weg en mislukt dit plan volledig. We hebben dus ook géén idee hoe de rondes straks zullen zijn. Onder het motto: “Wat niet weet, dat niet deert” begin ik maar gewoon met wat rekoefeningen, loopscholing en sprintjes in het mulle zand, mijn laatste voorbereidingen voordat ik mijn cross-spikes aantrek en mij naar de start begeef. Iedereen doet sprintjes in een lange broek en mevrouw Prinsen staat zoals gewoonlijk al 10 minuten voor de start in haar wedstrijdoutfit kou te kleumen.

“Helaas zijn we alle twee geen koninginnen in het vinden van de weg en mislukt dit plan volledig.”

Om precies 13.20 uur gaat het startschot en met mijzelf heb ik afgesproken dat ik niet te hard van start zou gaan. Dit mislukt zoals gewoonlijk en +- de eerste kilometer loop ik voorop. Niet handig want na 1200 meter passeren wij het zand na de eerste ronde en ben ik als 800 meter loopster al compleet verzuurd. Het wordt nog 2000 meter afzien maar met een harde eindsprint door het zand weet ik nog net een paar plaatsjes naar voren te schuiven. De klassering is niet belangrijk. Ik ben helemaal kapot gegaan en ben simpelweg blij met deze goede trainingsprikkel!

Foto: Barbara Kerkhof

Ik rijd samen met Marcella naar huis en daar maken we ons klaar voor New Year’s Eve. Een mooie glitterjurk met mijn Adidas sneakers is de outfit voor vanavond en wij vertrekken naar Wijchen om hier het einde van dit jaar te vieren.

 

Woensdag 1 januari

Aangezien het gisteren laat is geworden staan wij rond een uur of 10 op om vervolgens te ontbijten. Na twee koppen koffie is het tijd om de deur uit te gaan. We besluiten om met de groep (waarmee wij het nieuwe jaar gevierd hebben) een duurloop te doen. Aanvankelijk was ik een beetje huiverig of ik het tempo wel kon bijhouden met al het lange afstand geweld in deze groep. We liepen een prachtige ronde en wensten iedereen die wij tegemoet kwamen een gelukkig nieuwjaar. We hebben een hoop gekletst, gelachen en tussensprints gedaan en voordat ik het wist waren wij 54 minuten onderweg en hadden we al 11.5 kilometer afgelegd. Wij kwamen allen thuis met een voldaan gevoel en hebben onze duurloop afgesloten met een kop thee of chocolademelk en van het late slapen was niks meer te merken! De dag zelf sluiten we met een deel van de groep af in de bioscoop met de film Huisvrouwen bestaan niet 2.

Donderdag 2 januari

Om 7.30 uur gaat mijn wekker, niet omdat ik vroeg op moet vandaag maar omdat ik alvast weer in mijn ritme wil komen. Ik drink een kop thee en eet mijn havermout om vervolgens de deur uit te gaan om 30 minuten op de crosstrainer te staan. Ik had eigenlijk een 30 minuten duurloop maar na de 3200 meter cross en de duurloop heb ik erg veel spierpijn in mijn kuiten. De rest van de dag ruim ik mijn huis op terwijl de muziek door mijn speakers raast en ik af en toe ongegeneerd mijn danspasjes oefen ;).

Voor de lunch maak ik een heerlijke pasta klaar zodat ik om 3 uur helemaal klaar ben voor de eerste indoor training in Apeldoorn. Deze indoor trainingen zijn mijn favoriet. Vandaag staan er 200 meters op het programma. 2x 5 x 200 is mijn schema en ik mag vandaag alles achter mijn teamgenootje (Yorben Ruiter) aan. We starten in 29 seconden en kijken elkaar een beetje lachend aan aangezien ons geplande tempo 30 of 30.5 was. Uiteindelijk lopen wij alles onder de 30 seconden en zelfs een paar in 28. Na 8 herhalingen vinden mijn kuiten het genoeg en besluit ik samen met Grete om te stoppen.

Vrijdag 3 januari

Vandaag slaap ik lekker uit en doe ik wat dingen in huis. Op vrijdag werk ik normaal gesproken bij Herzog Medical maar ik heb nu nog vakantie. Om 15.00 uur heb ik een krachttraining op Papendal en loop ik weer te worstelen met het voorslaan. Ik heb al heel lang een haat-liefde verhouding met het voorslaan (ook wel cleans genoemd). Vandaag besluit ik 50 kilo te doen maar na twee mislukte pogingen word ik een klein beetje gefrustreerd en geef ik mezelf nog één kans. Deze haal ik gelukkig maar een mooie uitvoering was het niet.

Ik neem snel een Newcare proteïne shake en daarna ga ik met een vriendinnetje naar de film Charlies Angels. Daarna eten we wat bij Arneym, een super leuk tapas restaurantje in Arnhem! Wanneer ik thuis kom besef ik me hoe waardevol het is om naast mijn sport ook zoveel leuke dingen te kunnen doen met vrienden.

Zaterdag 4 januari

Op zaterdagochtend is het Warnsborn tijd. We trainen elke zaterdag op Warnsborn. Dit is echt een van de allermooiste plekken om te lopen. De Papendal Poedels (onze trainingsgroep op Papendal) verzamelen zich op de parkeerplaats en om 10 uur, nadat iedereen zijn “snelle schoentjes”, bidons, autosleutels en alle andere zaken heeft ingeleverd bij Grete Koens, beginnen wij met het inlopen. Het gaat hard zoals ik gewend ben met de jongens dus ik doe het vandaag even op mijn eigen tempo. Na 15 minuten beginnen wij met wat loopscholing. Hoewel er eigenlijk 2x (2km 5×150 heuvelsprints) op het programma staan besluiten Grete en ik om er een duurloop in blokjes van te maken. Mijn kuit voelt namelijk nog niet 100 procent. Zigzaggend om de vele mountainbikers loop ik een paar keer een mooie ronde en na 8 kilometer is het genoeg voor deze ochtend.

“Dit is echt een van de allermooiste plekken om te lopen.”

Na de training ga ik naar de markt. Ik vind het heerlijk om op zaterdag allerlei verse producten in huis te halen. Om 16.00 uur sta ik paraat om naar de gym te gaan voor een crosstraining en een klein kracht circuitje. Samen met Marcella en Jesper ga ik vervolgens eten bij Dadawan en dan zit ook de zaterdag er weer op.

Zondag 5 januari

De laatste dag van deze week begint erg rustig. Ik slaap uit en besluit om vervolgens lekker even een serie in bed te kijken met een lekker ontbijtje. Één serie verandert zoals gewoonlijk in veel series. Ik kijk op dit moment Find me in Paris – een leuke serie over een balletschool – op Videoland. Altijd als ik series of films kijk met ballet of dans erin krijg ik spontaan zin om een proefles bij een dansschool te doen om even weer te ervaren hoe dat was. Wie weet zien jullie dat binnenkort een keer op mijn Instagram voorbij komen 😉

Dan is het tijd voor 60 minuten op de crosstrainer. Het is al bijna 5 uur en ik heb mijn training van vandaag dus enorm uitgesteld. Als ik er eenmaal ben vind ik het wegdromen op de crosstrainer heerlijk. Toch is die eerste stap uit de deur op zondag voor 60 minuten zweten in de Basic Fit vaak een lastige opgave. Ik doe het maar mooi weer.

Terugkijkend op deze week ben ik blij met het feit dat ik weer elke dag kan trainen. Ik kijk nu al enorm uit naar mijn indoorwedstrijden. So watch out cause Prinsen is back on track!

Hoofdfoto: Barbara Kerkhof


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten