Home Laatste Nieuws Dagdromen over Parijs

Dagdromen over Parijs

door Eric Roeske

Op de ochtend van de Teampresentatie van de olympische afvaardiging voor Parijs 2024 op sportcentrum Papendal kreeg de olympisch geaccrediteerde pers de kans in alle rust vragen af te vuren richting de Nederlandse topatletes Anouk Vetter, Femke Bol, Lieke Klaver en Jessica Schilder. Ook technisch directeur Vincent Kortbeek en hoofdcoach Laurent Meuwly schoven aan. Hieronder een indruk van de interviews met de vier atletes.

Bekijk alvast het tijdschema atletiek tijdens de Olympische Spelen

Alle seinen op groen voor Anouk Vetter

Na haar winst in de zevenkamp van Götzis eind mei moest de 31-jarige Anouk Vetter, die olympisch zilver won in Tokio, langer dan verwacht herstellen van deze zware inspanning. Afgelopen winter had ze al besloten geen EK in Rome te doen maar alleen Götzis en de Parijs. ,,EK-goud had ik al, en Götzis winnen is gaaf”, vertelde ze. Wat zeker ook meespeelde is dat ze dan in aanloop naar Parijs meer tijd had om te herstellen en Götzis minder publiciteit en aandacht genereert dan een EK. En toch was ze teleurgesteld over de winst in Oostenrijk. ,,Niet alles viel op zijn plek, terwijl ik me zowel fysiek als mentaal goed voelde en ook het puntentotaal van 6642 was op zich goed, mijn vierde prestatie ooit. Maar okay, als dit mijn basis is vind ik dit een hele dikke prima.” Vetter was nuchter over de voorspelling van marketingbureau Gracenote die haar goud toebedeelt in Parijs. ,,Ja, ik heb ook al zo vaak gewonnen van Nafi Thiam”, vertelde ze lachend. ,,Ik ga strijden voor een medaille en een hoog puntentotaal.”

Ze refereerde daarbij aan een gesprek woensdagavond met haar beste vriendin, die aangaf dat Anouk alles al heeft wat ze wil. ,,Maar het vuur brandt er niet minder om.” Ze roemde in het gesprek ook haar coach (tevens vader) Ronald Vetter. ,,Hij weet heel goed wat ik nodig heb en wat ik moet doen.” Na Parijs zou hij met pensioen gaan, maar dat lijkt niet te gebeuren, omdat Anouk nog niet van plan is te stoppen. ,,Ik stop als hij stopt, Parijs is wel mijn derde en laatste olympische optreden denk ik.” Ze traint samen met Emma Oosterwegel (olympisch brons in Tokio) en de nog jonge Sofie Dokter op Papendal, die ook alle drie naar Parijs gaan. ,,Het helpt enorm in de trainingen, en ik zie bijvoorbeeld dat Sofie veel vraagt aan mij. Ik ben nu zelf de grandma van de meerkamp, vroeger wilde ik ook van alles van Nadine Broersen, Remona Franssen, Karin Ruckstuhl en Jolanda Keizer weten.”

De Hardloopnetwerk Nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.

Femke Bol wil door perfecte race boven zichzelf uitstijgen

Met zoveel gouden medailles en wereldrecords op zak, individueel én met de estafettes 4×400 meter is Femke Bol (24) allang niet meer de atlete die ze was in 2021 toen ze tijdens corona in een leeg olympisch stadion van Tokio verrassend brons won op de 400 meter horden. ,,Mijn onbevangenheid is inmiddels wel verminderd, maar tegelijkertijd heb ik nu al zo veel meer ervaring. Ik voel me ook enorm gesteund door alle Nederlanders. Ik wil in Parijs boven mijzelf uitstijgen door een perfecte race en dan zien we wel welke kleur de medaille heeft.” Natuurlijk kwam het kersverse wereldrecord van Bol’s grote tegenstrever op de 400 meter horden Sydney McLaughlin-Levrone langs in het gesprek. ,,Als atletiekliefhebber vind ik die 50.65 natuurlijk heel mooi. Het is heel bijzonder hoe zij over de hordes kan lopen. Het is mijn onderdeel en ik kan er van genieten, ook al is ze mijn concurrent. Ze heeft heel veel snelheid, opent hard en heeft een goede techniek. Ik leer ervan door te kijken. Het motiveert en inspireert mij.”

Bol benadrukt ‘het wel okay te vinden’ dat daardoor nu de meeste aandacht uitgaat naar de favoriete McLaughlin, waartegen ze overigens pas drie keer gelopen heeft, twee keer op de 400 meter horden en één keer in de estafette. Bol vertelde ook over de magie van de Spelen. ,,Thuis volgden we alles, het is echt hét sportevenement met heel veel Nederlanders. En het is mooi dat ik daar aan mee kan doen.” De olympische momenten die haar het meest zijn bijgebleven zijn die van Epke Zonderland en Usain Bolt. Maar toen ze de 4×400 meter vrouwen in Rio in actie zag komen bedacht ze zich ooit zelf wel eens in actie te kunnen komen op deze discipline tijdens de Spelen. De rest is geschiedenis.

Lees ook: Het jaar van Femke Bol

Lieke Klaver wil ook zo’n medaille als haar vriend Terrence Agard

Lieke Klaver (25) wil naar eigen zeggen ‘heel hard rennen’ in Parijs. ,,Ik begin na drie jaar focus op de 400 meter mezelf een beetje te vinden in deze afstand, ben meer ervaren en heb na een prachtig EK (met ook individueel brons) heel veel zin in de Olympische Spelen.” In Parijs wil ze zo veel mogelijk lopen. Tegelijkertijd heeft ze het chronologisch overzicht van de Spelen nog niet goed voor ogen. Wat ze wel weet is dat de 200 meter niet goed gecombineerd kan worden met de 400 meter. Ze gaf ook een inkijkje in haar trainingsprogramma’s, waaruit naar voren kwam dat ze nooit een 400 meter op training doet. ,,We delen die op in segmenten, bijvoorbeeld een 250 met kort daarna een 150, of twee keer een 200 meter.”

Na de interviewreeks bleek dat inderdaad het geval: atleten als Liemarvin Bonevacia en Eveline Saalberg liepen op de atletiekbaan een 300 meter gevolgd door 100 meter. Klaver droomt wel al over het podium op de 400 meter. ,,Ik voel dat ik nog veel harder kan rennen. Drie atletes hebben nu al in de 48 seconden gelopen, maar daar heb ik geen controle op.” Ook het estafettesucces van de mannen 4×400 meter die in Tokio in 2021 zilver wonnen (en er nu niet bij zijn, red.) heeft veel indruk gemaakt. ,,We vierden dit met de mannen én vrouwen. Iedere keer als ik de medaille van Terrence (haar vriend, red.) in ons huis zie liggen hoop ik dat ik er ook één kan winnen.” Voordat Klaver naar de Spelen afreist loopt ze nog drie Diamond Leaguewedstrijden in Parijs, Monaco en Londen over 400 meter tegen een groot deel van de wereldtop. ,,Ik word er heel erg door uitgedaagd.”

Jessica Schilder: “Ik kom beter in vorm en dat maakt mij rustig”

De Spelen van Tokio noemt Jessica Schilder (25) ‘bizar’. ,,Twee uur voor de wedstrijd wist ik nog niet of ik mocht meedoen, vanwege de coronacellen die nog in mijn lichaam aanwezig waren.” Tegelijkertijd geeft ze hoog op van het evenement. ,,Die sfeer krijg je nergens anders, heel bijzonder als je in het olympisch dorp bent.” Schilder vertelde nu beter in haar vel te zitten. ,,Ik kom beter in vorm en dat maakt mij rustig.” Afgelopen weekend tijdens NK Atletiek in Hengelo stootte ze 19,79 meter, bijna een meter verder dan tijdens haar gouden EK in Rome. ,,Ik heb afgelopen jaar alles geprobeerd mijn nieuwe stoottechniek onder de knie te krijgen en nu loopt dat eindelijk, tijdens de WK Indoor in Glasgow nog niet.

Sinds 2022 heb ik mijzelf niet meer zo zeker gevoeld als nu. De techniek staat op 1, kracht op 2 en mijn uithoudingsvermogen op 3.” Vol passie praat ze over de unieke situatie dat drie Nederlandse vrouwelijke kogelstoters naar Parijs gaan. Naast haarzelf zijn dit Jorinde van Klinken en Alida van Daalen, die beiden bovendien uitkomen bij het discuswerpen. Schilder denkt met een kogelstoot van 20,30 meter op het olympisch podium te kunnen belanden. Het Nederlands (indoor)record bedraagt…20,31 meter. Tenslotte vertelt ze over de bijzondere onderlinge saamhorigheid tussen de internationale wereldtoppers, met de extroverte Amerikaanse Chase Ealey als haar belangrijkste steun en toeverlaat. 

Voor in je agenda:
28 augustus: RUNFEST Utrecht
3 september: RUNFEST Rotterdam
8 september: BIG10

Hoofdfoto: Orange Pictures

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten