Home Laatste Nieuws Alida van Daalen is nu al in Parijs voor ‘bizarre generale’

Alida van Daalen is nu al in Parijs voor ‘bizarre generale’

door Tijn Piest

Met de discus en kogel naar de Olympische Spelen. Hoogstwaarschijnlijk wordt het werkelijkheid voor de 22-jarige Alida van Daalen komende maand in Parijs. De aanstaande jongste Nederlandse debutant is eerst nog toegelaten bij een andere grote wedstrijd in dezelfde stad: de Diamond League. Zondagmiddag wil ze daar een goede generale repetitie afwerken en laten zien ‘wie Alida van Daalen is’.

Update: Alida van Dalen werpt de discus in Parijs naar een prachtige 65.78 meter.

Je hebt aan het begin van dit outdoorseizoen al 18.10 meter met de kogel en 66.31 meter met de discus neergezet. Als je er één wedstrijd uit mag halen die je het meest is bijgebleven, welke is dat dan?

‘Dit jaar voelt als mijn doorbraakjaar in het discuswerpen. Vorig jaar was dat meer op het kogelstoten. Ik keek erg uit naar het outdoorseizoen. Het voelde vorig jaar al alsof er meer in de tank zat, dan dat ik had laten zien. De wedstrijd die mij het meest is bijgebleven is East Regionals in de Amerikaanse staat Kentucky. Het is een wedstrijd waar je maar drie pogingen krijgt om je te kwalificeren voor de NCAA, de Amerikaanse studentenkampioenschappen. Ik zag dat als een Olympische kwalificatie, omdat je op de Spelen ook maar drie pogingen krijgt om een finaleplaats te veroveren. Ik wierp in Kentucky twee keer over de 65 meter (65.25 om precies te zijn). Dat voelde erg makkelijk en ik was daar erg trots op. Een stadion, geen wind en dan twee keer 65 meter werpen.’

Hardloopnetwerk Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Had je in de winter verwacht in april al 66 meter te kunnen werpen?

‘Vorig jaar had ik een prima seizoen achter de rug met het discuswerpen. Ik had toen al het gevoel dat ik meters had laten liggen, dus ik voelde het al aankomen voor dit seizoen. Ik vertelde al aan mijn ouders dat als de discustechniek zou gaan klikken, ik dan meters verder kon werpen. En niet zo’n klein beetje ook. Voor mij was het daarom geen verrassing.’

Alida van Daalen bij de EK onder 23 jaar vorige zomer, waar ze zowel op discus als kogel goud pakte.

Daarna belandden je meeste worpen meters onder de 66.31 meter die je in april neerzette. Hoe kwam dat denk je?

”Ik heb op twee verschillende dagen 66+ meter geworpen zonder die “superwind. Ik had rechtsachter meewind en men die discuswerpen snapt, weet ook dat je daar geen profijt aan hebt. Ik heb dit jaar dus twee keer 66 meter geworpen, twee keer 65 meter en één keer 64 meter. Daarmee vindt ik dat mijn outdoorseizoen er al goed uitziet. Natuurlijk is het zo dat je niet altijd ver werpt, maar één ding weet ik wel en dat is dat ik het kan doen wanneer het moet. Mijn focus ligt al maanden op de Spelen. Daar moet het gebeuren en daar bouw ik naartoe.’

Sinds vorig jaar studeer en werp je bij de universiteit van Florida. Heeft je Amerikaanse studentenleven al uitgepakt zoals je wilde?

‘Mijn studentenleven is hier erg goed. Ik kan mijn opleiding Journalistiek mooi combineren met mijn sport. Het is allemaal erg professioneel in Florida. Ik vind het in het algemeen een goede tussenstap om je studie te combineren met de sport als je als atleet nog net niet doorgebroken bent. Er wordt goed voor je gezorgd. Ik heb een heel team om mij heen die mij support naar de prestaties die ik wil leveren. Het voelt echt dat je er niet alleen voor staat. Mijn werptrainer bij de Florida Gators is Eric Werskey, mijn krachttrainer Matt Delancey en een goed fysioteam om mij heen. Toch blijf ik trouw aan Erik van Putten, mijn fysio in Nederland. Ik hoop in mijn tijd in Amerika nog dubbel goud te pakken bij de studentenkampioenschappen (kogel en discus). Dat komt hier niet veel voor.’

Hoe staat het eigenlijk met je hart voor de journalistiek?

‘Ik vind Journalistiek best leuk sinds het moment dat ik werd gevolgd door het VPRO-programma De beloften. Ik wil daar zeker iets mee gaan doen na mijn sportcarrière. Ik zei altijd dat ik mijn eigen TV-programma wil hebben als ik klaar ben met sporten. Een soort talkshow presenteren lijkt me leuk. Of iets anders wat met sport te maken heeft, zoals een Olympische Spelenpraat. Misschien komt het er nog van, maar eerst gaat de volledige focus op de atletiek.’

Lees ook: Laatste kogelwedstrijd op komst voor Sven Poelmann door missen EK en nieuwe baan

Maandag wordt de officiële Nederlandse selectie voor de Spelen bekend. Hoe groot is nu de kans dat je met de kogel en discus in Parijs in actie komt?

Alida van Daalen bij de kwalificatieronde kogelstoten op de WK in Boedapest vorige zomer.

‘Ik heb voldaan aan alle eisen van de Atletiekunie en het Internationaal Olympisch Comité. Dus ik denk dat het al duidelijk is. Na het behalen van de historische dubbel op de EK onder 23 jaar vorig jaar met kogelstoten en discuswerpen ga ik als jongste Nederlander ooit dubbelen op de Olympische Spelen in Parijs.’

In hoeverre zijn de Olympische Spelen al gaan leven in je hoofd?

‘Ik heb de Spelen al in mijn hoofd sinds dat ik vijftien ben. Dit toernooi zit al in mijn hoofd sinds Tokio in 2021, die ik niet haalde vanwege het oplopen van corona. This Olympics is personal. Alles in mijn hoofd draait momenteel om de Spelen.’

Kijk je het meest uit naar kogel of discus daar? Wat verwacht je?

‘Vorig jaar was ik licht teleurgesteld in wat ik had laten zien op de WK atletiek. Ik had ook in een interview gezegd dat ik er niet uit kon halen wat erin zat. Ik zei: ”ik heb laten zien dat ik eraan zit te komen en dat ze volgend jaar niet meer om
mij heen kunnen.” Dat is mijn doel voor het discuswerpen, want dat is mijn eerste onderdeel in Stade de France. Daarna volle bak door naar kogel en daar heb ik hetzelfde motto. Wat ik verwacht doet er niet toe. Wat ik ga laten zien wordt een ander verhaal! Stay tuned and I will see you in Paris.’

Maar eerst een andere wedstrijd in Parijs: de Diamond League is daar zondag in Stade Charléty. Wat hoop je
daar te laten zien?

‘Ik kijk erg uit naar mijn debuut in de grootste atletiekcompetitie van de wereld. Ook een toeval dat ik mijn eerste Diamond League in Parijs ga hebben, maar ook mijn eerste Olympische Spelen! Ik heb zin om te strijden in een sterk deelnemersveld. Het is bizar dat ik daar gewoon als vierde geplaatst sta. Dit is een goede generale voor de Olympische Spelen en ik heb er superveel zin in. Ik ga ervan genieten en laten zien wie Alida van Daalen is. We zijn aan het bouwen naar de Spelen toe. Dit wordt een meetpunt om te kijken hoe ik ervoor sta in zo’n veld. Of een worp voorbij de 65 meter er weer inzit, daar kan ik nu nog niet veel over zeggen.’

Lees ook: CTS-talent Alida van Daalen: ‘Twee zilveren medailles kroon op seizoen’

Waarom zou je wel of niet vaker in een Diamond League-wedstrijd willen staan?

‘Ik zou nog heel wat Diamond Leagues willen doen. Het is een mooie wedstrijd om te laten zien wat je kan, maar ook om de wereld over te kunnen reizen. Het is toch mooi om een beroep te hebben waarbij je iets doet wat je leuk vindt en waarbij je de hele wereld kan zien?’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten