Home Laatste Nieuws Britt Ummels met veranderde instelling op jacht naar Europees niveau

Britt Ummels met veranderde instelling op jacht naar Europees niveau

door Tijn Piest

Britt Ummels maakte op het NK indoor afgelopen weekend indruk door zowel de 1500 meter als de 3000 meter te winnen. Vorig jaar won de 26-jarige atlete ook al tweemaal de Nederlandse titel op de outdoorbaan. Zondag is Ummels één van de kanshebbers voor de nationale titel op de korte cross. Wij interviewden Ummels, die mikt op de EK-limiet en dit jaar onbegrensd wil doorgroeien naar Europees niveau.

Uitermate succesvol NK Indoor NK indoor

In 2019 was de atlete van Team Distance Runners al zeer succesvol, met Nederlandse titels op de 800 meter en 1500 meter en een derde plek bij het EK landenteams. Op zaterdag 22 en zondag 23 februari bewees ze dat ze die stijgende lijn ook in 2020 aan het doorzetten is, door op de indoorbaan in Apeldoorn opnieuw op twee middellange afstanden het goud weg te kapen. De atlete vindt het moeilijk om een verwachting uit te spreken over haar prestaties in wedstrijden. ”Ik heb meer hoop op een bepaalde uitkomst. En natuurlijk werken we met doelstellingen en een wedstrijdplan.”

Echter was haar doel voor het NK indoor duidelijk: twee maal goud. ”Bij de 1500 meter was ik favoriete en ik ben blij dat ik dat heb waargemaakt. De eerste 1000 meter kwamen we in 3:06 door. Van te voren had ik samen met mijn coach, Guido Hartensveld, bedacht om pas de laatste 300 meter echt door te trekken,” vertelt Britt. “Ik had er ook vanaf het begin een harde race van kunnen maken, maar we dachten dat dit een betere tactiek was met het oog op zondag, om daar niet te vermoeid aan de start te staan. Teamgenootje Lotte Krause plaatste een harde versnelling met nog 500 meter te gaan en ik besloot meteen te volgen. De laatste 200 meter ging ik eroverheen en kon ik de overwinning behalen! De race voelde goed en het voelde fijn om al een race in de benen te hebben voor zondag.”

Op de 3000 meter verwachtten Britt en haar coach een snelle race. “Het plan was dus om te volgen. Zoals verwacht gingen Marijke de Visser en Julia van Velthoven meteen op kop. Door een stomme tactische fout had ik de boot gemist en bevond ik me al op 3 seconden achterstand bij het einde van het eerste rondje. Ik zat in de achtervolgende groep en ging er meteen overheen om de achtervolging in te zetten. Marijke en Julia kwamen de eerste kilometer door in een mooi tempo van 3:00 en ik was eigenlijk de hele race bezig om het gat dicht te lopen. Na ongeveer acht of negen rondjes had ik het gat in een gelijkmatig tempo gedicht en was het wachten op de eindsprint. Julia ging nog hard de laatste 200 meter dus het werd een ultieme eindsprint de laatste 50 meter wat ik net in mijn voordeel kon beslissen. Het was het ultieme doel om dit weekend twee keer goud te halen en ik ben super blij dat het gelukt is. En ik ben vooral trots op de manier waarop ik mijn geduld bewaarde nadat ik zo’n stomme fout maakte in het begin.”

“Marijke en Julia kwamen de eerste kilometer door in een mooi tempo van 3:00 en ik was eigenlijk de hele race bezig om het gat dicht te lopen.”

Britt Ummels in de rug van Julia van Velthoven.

Winst in het crosscircuit?

In het Nationaal Crosscircuit, een klassement over zes wedstrijden, staat Ummels op een gedeeltelijk eerste plaats op de korte cross. Ze won de Sylvestercross in Soest en werd tweede bij de Abdijcross in Kerkrade en de Mastboscross in Breda. ”De cross is heel onvoorspelbaar omdat je te maken krijgt met wisselende elementen zoals het parcours en de weersomstandigheden,” vertelt Britt over het verschil met lopen op de baan. “En vaak staan er deelneemsters aan de start die heel goed zijn op bepaalde parcoursen, dus het is vaak moeilijk voorspellen wie de favoriete is.”

”De cross is heel onvoorspelbaar omdat je te maken krijgt met wisselende elementen zoals het parcours en de weersomstandigheden”

Na de Sylvestercross werd Ummels flink ziek en ze kampte in de periode rond Kerkrade en Breda met de gevolgen ervan. ”Anders had ik wellicht meer strijd kunnen bieden. Dat maakt de cross ook zo leuk. Het is zo onvoorspelbaar. Al heb je harder gelopen op de baan, dat wil vaak niks zeggen tijdens crossen.” Toch kijkt Britt goed terug op de crosswedstrijden in Kerkrade en Breda. ”Ik heb gestreden om de winst, maar was niet sterk genoeg.” De atlete kijkt uit naar het NK cross, waar ze een spannende strijd verwacht.

Duur en snelheid

Het hart van Britt Ummels ligt vooralsnog bij de baan, waar ze op meerdere afstanden nationale titels heeft veroverd. De 800, 1500 en 3000 meter kennen volgens de atlete allemaal hun charmes, maar de mooiste afstand vindt ze de 1500 meter. ”Het is de combinatie van elementen die de afstand zo mooi maakt. Je moet een hoge snelheid lang kunnen doortrekken, je goed kunnen positioneren en daarnaast ook nog hard kunnen lopen op de laatste ronde. Het is de perfecte combinatie tussen duur en snelheid.”

”Je moet een hoge snelheid lang kunnen doortrekken, je goed kunnen positioneren en daarnaast ook nog hard kunnen lopen op de laatste ronde.”

De 800 meter voelt voor Ummels als een sprint. ”En als je ook maar een kleine misstap maakt of een verkeerde positionering hebt dan is dat al heel snel te zien in de eindtijd. Het is de perfecte combinatie tussen snelheid en kracht, wat het een mooie afstand maakt. Maar mijn favoriet blijft de 1500 meter, mede door de grotere invloed van het tactische aspect.”

Veranderde instelling

De middellange afstandsloopster had in 2019 twee momenten waarbij ze het gevoel had echt een stap te hebben gemaakt, zowel fysiek als mentaal. De eerste was tijdens een 800 meter in Oordegem, waar ze 2:03.51 liep. ”Meestal bekeek ik van te voren de deelnemerslijst en liet ik daarvan het wedstrijdplan afhangen. Dit kan ertoe leiden dat je jezelf eigenlijk als het ware een beetje tegenhoudt, wat niet altijd optimaal is voor het wedstrijdresultaat. Maar bij deze wedstrijd ging ik er gewoon blind in en liet ik me niet beïnvloeden door dames die een harder PR hadden staan. Een dood of de gladiolen instelling. Voor mij was dit echt een openbaring. Een wedstrijd lopen zonder jezelf beperkingen op te leggen en elke wedstrijd te strijden voor de winst. Ongeacht het resultaat geeft die manier van racen mij zoveel voldoening. En voor mij pakte het op dat moment heel goed uit, want ik liep een PR met 2 seconden.”

Het ultieme moment noemt Ummels de winst op de 1500 meter tijdens het NK outdoor vorig jaar. ”Juist die veranderde instelling zorgde ervoor dat ik de strijd durfde aan te gaan met Maureen Koster. Het was een geweldig moment!”

‘Juist die veranderde instelling zorgde ervoor dat ik de strijd durfde aan te gaan met Maureen Koster.”

Op internationaal niveau was haar derde plek op de 1500 meter tijdens het EK voor landenteams een bevestiging van deze veranderde instelling. ”Vooral de manier waarop ik liep, de aanval durfde te plaatsen – mijn laatste 300 meter liep ik in een lage 43 seconden – en de PR’s van de dames waar ik tussen eindigde, gaven me de definitieve bevestiging van mijn groei en ontwikkeling. Dit hoop ik zo door te trekken naar een mooi 2020.”

Ideale situatie

Ummels begint elke ochtend met een training, behalve op woensdag (rustdag) en vrijdag. ”We doen drie kerntrainingen per week, op dinsdagmiddag, donderdagmiddag, en zondagochtend, met de hele groep. Dit kan bestaan uit een heuveltraining, een baantraining of een aerobe training op het gras. Daarnaast doen we nog een keer krachttraining in de week. De rest van de trainingen bestaat voor mij uit duurlopen. Veel trainingen doe ik samen met Lotte Krause en Bo Ummels (haar tweelingzus, red), dat is hartstikke fijn. Tijdens mijn ochtendduurlopen loop ik vaak alleen. De duur ligt vaak tussen de 30 en 75 minuten. De kerntrainingen doen we in de bossen en duinen van Castricum, maar we gaan ook vaak naar Egmond of Schoorl om daar een heuvel- of duintraining te doen. Allemaal heel mooie omgevingen om een training af te werken.”

Daarnaast werkt de talentvolle atlete ongeveer 22 uur in de week, verdeeld over drie dagen, en volgt ze een pre-master. ”Ik hoop binnen twee jaar mijn master af te ronden, maar voor nu is het een ideale situatie. Ik heb een super flexibele werkgever, die erg rekening houdt met het feit dat ik veel sport. En op de dagen dat ik vrij ben, kan ik tijd besteden aan mijn studie of extra rust en ontspanning natuurlijk. Op mijn vrije dagen besteed ik ook veel aandacht aan ‘prehab’, met specifieke oefeningen om mijn zwakkere punten sterk te maken.”

Onbegrensd denken

Komende zondag wacht het volgende NK voor Ummels. Ze strijdt bij Netl in Kraggenburg mee om de medailles op de korte cross van 2500 meter. Twee weken erna zal ze van start gaan bij een ’thuiswedstrijd’, de 10 kilometer van de Parelloop in Brunssum. Daarna richt ze alle vizieren op het baanseizoen. ”Ik wil dit jaar echt hard gaan lopen. Ik wil de stap maken naar Europees niveau. En daarbij is het doel om mij te kwalificeren voor het EK atletiek in Parijs. De limiet op de 1500 meter staat op 4:08, wat nog 2,5 seconden harder is dan mijn PR. Maar ik geloof dat ik het kan.”

“De limiet op de 1500 meter staat op 4:08, wat nog 2,5 seconden harder is dan mijn PR. Maar ik geloof dat ik het kan.”

De limiet wil ze waarschijnlijk in het buitenland slechten, maar haar precieze planning is nog niet bekend. ”Om 4:08 te kunnen lopen zal ik ook een stapje moeten maken op de 800 meter, waarbij ik ook zo dicht mogelijk in de buurt wil komen van de EK-limiet. Dit jaar staat echt in het teken van hard lopen, onbegrensd denken en angstloos racen. En dan wil ik mij niet alleen kwalificeren, maar ook iets betekenen op het EK. De kunst wordt dus om me niet alleen te kwalificeren, maar ook nog eens in topvorm op het EK te staan.” Haar ambitie is het halen van internationale toernooien en daar het beste van zichzelf laten zien, maar vooral elke wedstrijd onbegrensd denken.

“Ik wil mij niet alleen kwalificeren, maar ook iets betekenen op het EK.”

Foto’s: NK indoor door Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten