Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Robert Lathouwers

Atleet van de week: Robert Lathouwers

door hardloopnetwerk

Naam: Robert Lathouwers

Leeftijd: 33

Werk:

-ASICS FrontRunner Community Manager

-Eigenaar Robert Lathouwers Sports Excellence. Hardloop clinics, (personal) training, workshops, presentaties, tv-presentator, sportmodel.

Woonplaats: Heerjansdam

Favoriete afstand en pr: 800 meter, 1.44.61 min.

Op zes-jarige leeftijd begon Robert Lathouwers met atletiek bij atletiekvereniging PAC Rotterdam. Hij wist twee keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. In 2014 besloot hij een punt achter zijn atletiekcarrière te zetten, maar afscheid van ‘zijn’ sport heeft hij nog niet helemaal genomen. Momenteel is hij Community Manager bij ASICS FrontRunner NL. Wij besloten Robert te benoemen als atleet van de week!

Op 31 december 2014 heb jij een punt achter een mooie carrière in de atletiek gezet. Voor veel topsporters komt na hun actieve carrière het beruchte ‘zwarte gat’. Heb jij dat ook zo ervaren?

‘’Ik heb gelukkig absoluut geen zwart gat gekend! Ik werd als actief atleet zo vaak gevraagd voor clinics, workshops, personal training, tv-werk, fotoshoots e.d. dat ik mijn eigen bedrijf ben begonnen. Dit liep al ontzettend goed en kon dit na het beëindigen van mijn professionele carrière nog meer uit gaan breiden. Een paar maanden geleden werd ik benaderd door ASICS of ik Community Manager van het ASICS FrontRunner team wilde worden. Daar heb ik uiteraard meteen “ja” op gezegd. Daarom zou ik ook iedere atleet aanraden; ga niet pas kijken wat je “later wilt worden” op het moment dat je stopt met je sportcarrière, maar denk daar ver van tevoren al goed over na.’’

In totaal heb je twee keer deelgenomen aan de Olympische Spelen in Peking (2008) en Londen (2012). Voor elke atleet zijn de Olympische Spelen het ultieme doel. Hoe kijk je terug op deze twee toernooien?

‘’Met heel gemengde gevoelens. In 2008 was ik in super vorm, won dat jaar de FBK games en versloeg de hele wereldtop. Ik was toen pas een aantal maanden serieus bezig op de 800 meter, maar ik liep ervoor voornamelijk de 400 meter. Dat beloofde dus heel veel voor de Olympische Spelen. Helaas scheurde ik tijdens de Diamond League in Berlijn al mijn enkelbanden af, doordat ik afgesneden werd door een concurrent. Ik kon de Olympische Spelen dus wel vergeten! Maar ik was er zo dichtbij dat ik mijn enkel volledig heb ingetaped en na een paar dagen weer ben gaan trainen. Dit deed zo’n pijn dat ik elke training 3-4 keer moest overgeven. Desondanks werd ik een paar weken later, met tape, Nederlands Kampioen en liep daarna de Olympische limiet in Monaco. In Peking gingen de eerste 2 van elke serie door naar de halve finale. Ik kwam met twee andere concurrenten op duizendsten van een seconden tegelijkertijd over de finish. We waren dus alle drie eerste, maar er konden er ‘maar’ twee door. Toen is besloten door de organisatie om mij niet door te laten gaan naar de halve finale. Daar heb ik best een tijdje last van gehad om het netjes te zeggen.”

”In de jaren daarna ben ik veel geblesseerd geweest, omdat ik door ben gaan trainen zonder goed functionerende enkelbanden. Vervolgens ben ik geopereerd en liep ik in mijn eerste wedstrijd van 2012 de Olympische limiet voor Londen! In Londen had ik maar één doel en dat was verder komen dan in 2008. Dat is gelukt! Ik haalde de halve finale en heb daardoor revanche kunnen nemen op Peking 2008. ’’

Op zondag 22 januari deed je voor het eerst een trail (Polar Bear Trail) in en rondom Teuven. De trail was 14 kilometer en 350 meter hoogteverschil. Wil je in de toekomst vaker trails gaan lopen of blijft het bij een eenmalige editie?

‘’Ik ben natuurlijk een echte sprinter. Als actief atleet heb ik nog nooit verder dan 6×1000 meter aan interval gelopen. Met één van mijn klanten heb ik één keer 10 kilometer achter elkaar gelopen met tussendoor rekken en strekken. De 14 km trail was dus een echte uitdaging, omdat er dus ook nog eens veel hoogteverschil in zat. Maar ik ben gek van de natuur! Het parcours lag door de bossen en ik hoorde voor de wedstrijd dat er een dik pak sneeuw lag. Hoe gaaf kun je het krijgen? Ik was hartstikke zenuwachtig en ja, het was zwaar! Alles was bevroren, overal zat ijs onder de sneeuw en de heuvels waren stijl..! Uiteindelijk heb ik 1.19 uur over die 14 km trail gedaan en tussendoor lekker foto’s en filmpjes gemaakt. Prachtig was het! Volgende keer ga ik proberen iets langzamer te lopen en nog meer van de omgeving genieten.’’

‘’Ik ga er zeker nog meer lopen, het liefst op zo extreem mogelijke plekken. Het fijne aan trailen is dat het niet per se om de tijd gaat. Die periode heb ik ook echt gehad, altijd maar dat presteren en de druk die daarbij hoort. Nu lekker genieten van het hardlopen en genieten van de plekken waar je loopt.’’

Momenteel ben je ook werkzaam als Community Manager bij ASICS. Hardlopers konden bij jullie solliciteren om lid te worden van het team. Wat houdt het ASICS FrontRunner team in?

‘’Klopt. We willen in Nederland een team op gaan zetten van gepassioneerde hardlopers en mensen die gek zijn van het merk ASICS en dit o.a. uitdragen op social media. Of je nu jong of oud bent, sprinter, ultra runner, trailer of obstacle runner, iedereen kan zich aanmelden! Je hoeft dus ook niet per sé snel te zijn, al zoeken we natuurlijk ook een paar echte snelle atleten. Zo divers mogelijk dus! Uiteindelijk worden er 30 ASICS FrontRunners uitgekozen voor het eerste jaar. Elk jaar komen er 15-25 ASICS FrontRunners bij waardoor het team steeds groter en gezelliger wordt.’’

‘’We gaan met z’n allen naar wedstrijden in het binnen -en buitenland, maar we gaan ook gave evenementen organiseren en wij gaan weekendjes weg en er is zelfs de mogelijkheid om op “trainingsstage” te gaan op Fuerteventura. Ook gaan de ASICS FrontRunners de producten testen voordat ze op de markt komen en mogen ze deze producten uiteraard houden. Ze worden 2 keer per jaar volledig in het nieuw gestoken door ASICS waardoor ze een uithangbord zijn van het merk.’’

Wat is jouw levensmotto?

  • Maak je niet te druk over dingen waar je toch geen invloed op heb.
  • Geniet van elke dag alsof het je laatste kan zijn.
  • Doe dingen die je leuk vindt! Ga je met tegenzin naar je werk dan ben je verkeerd bezig, in het beste geval maak je van je hobby je werk. Dan pas voelt werken niet als werken en ben je een stuk gelukkiger!

Meer weten over het team van ASICS FrontRunners? Kijk dan op: asics.com/FrontRunner

Foto: Instagram Robert Lathouwers

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten