Van Schotland tot Frankrijk en van de Bahama’s tot Italië. Ze liep de WK indoor, de World Relays, de EK atletiek en de Olympische Spelen, maar ook gewoon de NK indooratletiek. Kriebeltjes, een verhuizing, desillusie en ziekte: dit is het jaar 2024 van Femke Bol in 24 uitspraken.
‘Er kan altijd wel iets beter op de 400 meter horden’
In het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, haar eerste trainingskamp van het nieuwe jaar, gaat de focus al op de olympische 400 meter horden. Het zal harder moeten dan haar 51.45 seconden. Bijvoorbeeld van startblok naar horde één, wordt duidelijk in de NOS-reportage.
‘Ik voelde dat ik weer een beetje kriebeltjes kreeg’
Zaterdagmiddag 3 februari schiet Bol in Metz uit de startblokken, na ruim vier maanden weer eens in een wedstrijd. Daar was ze wel aan toe, liet ze weten bij het AD. 49.69 seconden op de vlakke 400 meter en een uur later nog 22.64 seconden op de 200 meter, een Nederlands indoorrecord.
‘Het wordt een heel leuk WK’
Twee weken later staat ze in een uitverkocht Omnisport in Apeldoorn gewoon aan de start van de 400 meter op de NK indoor. Maar hoe: 49.24 seconden, opnieuw een wereldindoorrecord, twee honderdsten sneller dan vorig jaar bij deze NK. Een voorbode van de WK indoor over twee weken, vertelt ze bij de NOS.
‘Het is geen uitgebreide training, echt een doel op zich’
Als één van de vijf blikvangers zit Bol in de persconferentie de dag voor de wereldkampioenschappen indoor in Glasgow. Helaas lukt het ons geen vraag te stellen. Aan de NOS laat ze weten dat haar plan wereldindoorkampioene te worden een doel op zich is.
‘Anders had ik niet meegedaan’
Bang is ze niet voor de krappe bochten op de 200-meterbaan in de Emirates Arena in Schotland, wordt duidelijk in de mixed zone, waar atleten en journalisten samenkomen. Stoïcijns loopt Bol de tv-stations voor interviews voorbij na het behalen van het WK-finaleticket: ze wil heel weinig energie verspillen.
Lees ook: Het jaar van Femke Bol (2023)
‘Ik had het in het begin niet helemaal door: wauw’
De titel is binnen, deze zaterdagavond 2 maart: na mondiaal goud op de 400 meter horden outdoor is er nu ook goud op de 400 meter indoor. In de mixed zone vertelt ze ons dat ze ervoor ging, maar het nog niet meteen na de finish doorhad: weer een wereldindoorrecord: 49.17 seconden.
‘Het is wel een luxepositie’
Van begin tot eind aan kop: een nauwelijks eerder vertoond optreden op wereldniveau van de estafettedames op de 4×400 meter. Bol hoeft het werk niet op te knappen op de slotdag van de WK indoor en kan haar twee WK-goud dit jaar veiligstellen, al komt een Amerikaanse in de laatste bocht wel heel dichtbij.
‘Ik probeer er niet te vaak aan te denken’
Een min of meer verplicht nummer is deelname aan de World Relays op de Bahama’s begin mei, waar de Nederlandse 4×400 meter vrouwen en mix zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Bol wordt in de mixed zone door een Engelstalige journalist nog even herinnerd aan haar val op de WK vorig jaar, maar bang om te vallen zou ze niet hoeven zijn.
‘Vier hordes meer, maar ze gingen zoals ik wilde’
De Diamond Leaguewedstrijd van Stockholm markeert haar eerste 400 meter horden van 2024. Het resultaat in Zweden is 53.07 seconden, haar snelste seizoensopener ooit. Bij het Amerikaanse atletiekplatform CITIUSMag vertelt ze dat ze in trainingen maar tot horde zes op snelheid oefende, maar de zenuwen bleken niet heel erg nodig.
‘Ik denk dat we nu nog even teleurgesteld zijn’
Niet waar Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en natuurlijk Bol voor kwamen: brons op de EK atletiek op de mixed relay over 4×400 meter. De Nederlanders zijn zichtbaar aangeslagen bij de NOS. Echter is dit pas de eerste medaillekans in Rome.
‘Zo’n race en Cathelijn op drie: dat is echt ongekend!’
Bol benadrukt na de verwachtte Europese titel op de 400 meter horden bij de NOS dat het niet normaal is dat naast zij Cathelijn Peeters op het EK-podium staat. Beide atleten mogen op adrenaline nog één avond vlammen in Rome, want de 4×400 meter vrouwen wacht.
‘Perfect!’
Bij dezelfde zender staat Bol na te genieten na Europese titelprolongatie met de estafettevrouwen. Een race bijna van kop af aan brengt de Nederlandse medailleteller op 12 in Stadio Olimpico en daarmee kan er vast met voldoende vertrouwen over Parijs worden gefantaseerd.
‘We hoeven niets te verbouwen’
Tijdens het persmoment voor de FBK Games vertelt ze tegenover Sportnieuws even over haar nieuwe woonsituatie, in Heelsum met haar vriend Ben Broeders. Vanwege het reizen is ze momenteel niet veel thuis, maar richting het einde van het seizoen gaat haar hoofd iets meer af richting de verhuizing.
‘Ik voelde niet heel veel druk’
Net zoals de jaren hiervoor verschijnt de vijfvoudig nationaal indoorkampioene bij de outdoorwedstrijden aan de start van de 200 meter. In Hengelo pakt ze eind juni een bronzen medaille op een afstand die ze schaars in wedstrijden loopt. Daarbij een keurige 22.80 seconden, persoonlijk record.
‘Op de Spelen zit ik op m’n topvorm, nu nog niet’
Glimlachend staat ze de NOS te woord na het winnen van opnieuw de 400 meter bij de Fanny Blankers-Koen Games. Ze denkt dat de vorm wel goed is, al is haar 50.02 seconden in Hengelo minder overtuigend dan voorgaande wedstrijden uitwezen. Leuke bijvangst is een beeldje van Fanny dat ze ontvangt vanwege haar wedstrijdrecord.
Lees ook: Het jaar van Sifan Hassan
‘Ik kan het niet geloven‘
Een week na de FBK Games verrast ze met een optreden, nu weer met horden, in het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds. Op de wonderbaan op zo’n 1000 meter hoogte soleert ze naar 50.95 seconden, haar eerste tijd ooit onder de 51. Nu nog de Diamond League van Londen, voor eindelijk de ontmoeting met Sydney McLaughlin kan beginnen.
‘Ik zag het team staan en Lieke wenken zo van: kom, kom’
Op de derde Nederlandse atletiekdag in Stade de France is het al raak, dat olympisch goud. In de laatste 20 meter van de 4×400 meter mixed relay snelt Bol voorbij de Amerikaanse slotloopster, om met een vreugdekreet de eerste Nederlandse olympische atletiektitel op de estafette op te eisen.
‘Ik snap het echt niet’
Het verdrietigst voor de camera zien we Bol dit jaar bij de NOS na wat een historische donderdagavond 8 augustus had moeten worden in Parijs: de olympische 400 meter horden. Dat werd het ook wel, met een wereldrecord voor McLaughlin. Maar brons, zeker na de instorting, ingezet op de laatste 150 meter, daar kan Bol nu even geen genoegen mee nemen.
‘Het is echt niet makkelijk’
Onklopbaar bleken de Amerikaanse 4×400-meterloopsters op de slotatletiekavond in Parijs, ruim vier seconden voor de zilveren Nederlandse estafettevrouwen. Een medaille waar ze ook echt blij mee kon zijn, zei Bol bij de NOS. Net als Hassan (brons, brons en goud) is Bol goed voor een bijzondere trio aan olympische medailles (goud, brons en zilver).
‘Een bedankje aan het Nederlands/Belgisch publiek’
In de Belgische hoofdstad kan ze in de laatste race van het jaar zaterdagavond 13 september voor de vierde achtereenvolgende keer de Diamond League op naam schrijven. Dat lukt, die vierde Diamond Throphy, die ze een bedankje aan het in Parijs zo luid aanwezige publiek der Lage Landen noemt.
‘Ik dacht: is dit nu het einde van het seizoen?’
Naast het Koning Boudewijnstadion laat ze na de race weten ziek te zijn geweest na de Spelen, waardoor ze even een wedstrijd moest skippen. De lichte vrees was er om redelijk stilletjes het baanseizoen te sluiten, maar Bol, niet helemaal in topvorm meer, besloot er nog één keer voor te gaan.
Bekijk ook: Kerstcadeaus voor hardlopers (met kortingscodes)
‘Het allermooiste moment was de finale van de mixed estafette’
In dezelfde mixed zone kijkt ze ook nog even terug op de rest van haar baanoptredens dit jaar. Haar gedachten gaan terug naar het moment dat ze over de finish kwam van die gouden olympische finale in Parijs. Daarvan blijft haar het meest blij dat ze haar teamgenoten kon omhelzen, de geblesseerde Liemarvin Bonevacia zag, maar ook de blik op het immense Stade de France.
‘De baan is klaar voor Apeldoorn 2025’
De eerste pittige training op de vernieuwde indoorbaan in Apeldoorn zit erop voor Bol, zagen we op haar Instagramaccount Ze zou daar in Omnisport van 6 tot en met 9 maart op drie onderdelen in actie kunnen komen, tijdens de EK indoor: de 4×400 meter mix en vrouwen en de individuele 400 meter. De WK indoor in China later in maart laat ze schieten, liet haar coach Laurent Meuwly weten.
‘Bizar’
Op de rode loper voor het NOS & NOC*NSF Sportgala is dit het eerste woord dat haar te binnen schiet bij 2024, een jaar dat volgens haar eigenlijk niet valt samen te vatten. 2025 kan bijna niet kleurrijker worden qua medailles. Wat we al over dat jaar weten…. weinig, in ieder geval geen 400 meter op de WK atletiek, haar hoofddoel in september. Vermoedelijk dus nog wel kans op drie mondiale medailles daar in Tokio. Maar eerst Apeldoorn.
Foto’s: Erik van Leeuwen & Bjorn Parée
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
- Filmon Tesfu en Emmy van den Berg bekronen 2024 bij Sylvestercross
- Beatrice Chebet besluit bizar 2024 met buitenaards wereldrecord 5 kilometer
- Deze kampioenschappen staan je in 2025 te wachten
- Tom Dumoulin aan start NN Egmond halve marathon
- Het jaar van Femke Bol in 24 quotes