Home Laatste Nieuws Prachtig NK-weekend in Den Haag ten einde – alle updates hier

Prachtig NK-weekend in Den Haag ten einde – alle updates hier

door Tijn Piest

Op donderdag 25 juli (binnenstad) en vrijdag 26 juli, zaterdag 27 juli en zondag 28 juli (atletiekbaan Laan van Poot) was Den Haag het decor voor de ASICS NK Atletiek 2019. De ene atleet wilde tijdens het toernooi kwalificatie afdwingen voor de wereldkampioenschappen in Doha, terwijl de ander mikte op een hoge klassering.

Vrijwel alle Nederlandse toppers waren aanwezig, maar er werden geen nieuwe WK-limieten behaald. Wel was er op veel onderdelen een prachtige strijd om de medailles. Het overzicht staat hieronder.

Limieten WK hier. Uitslagen hier.

Zondag

 • En de laatste Nederlands Kampioen van het weekend heeft zijn medaille ook in ontvangst mogen nemen. Eelco Sintnicolaas wint met 7679 punten het goud. Zilver is er voor Martijn Hoogewerf en het brons gaat naar Steven Eleonora!
 • Ook de 200 meter voor vrouwen is spannend. Nargélis Statia, op papier de snelste, moet op het laatste stuk afrekenen met Tessa van Schagen. Uiteindelijk gaat de titel naar Van Schagen in 23,67 seconden. ”Ik ben blij dat ik op het laatste stuk kon doorlopen”. Leonie van Vliet wordt derde.
 • De strijd om het goud in de 200 meter finale gaat tussen Taymir Burnet, Churandy Martina en Christopher Garia. Uiteindelijk gaat de winst naar Martina in 21,00 seconden. ”Ik ga nog proberen de WK-limiet te lopen.” Garia finisht als tweede, slechts enkele honderdsten voor Burnet.
 • Bij het speerwerpen gaat het tussen Lars Timmerman en Mart ten Berge. Beide gooien het verst in de 1e poging en het verschil is slechts 5 centimeter. Ten Berge wordt Nederlands kampioen met een afstand van 74,89 meter. Tom Egbers eindigt als derde.
 • Bij de 110 meter horden gaat de winst naar Job Beintema. De nummer 3 van vorig jaar gaat dit jaar als snelt over de hordes heen en loopt naar een tijd van 14,27 seconden. Jules de Bont en Dave Wesselink nemen de plaatsen 2 en 3 in.
 • Door haar winst bij het kogelstoten pakt ze haar 21e Nederlandse titel: Melissa Boekelman. Ze stoot in de 5e poging 17,70 meter en is daarmee veruit de beste van het veld. Ze is terug na het afscheuren van haar achillespees. WK-limiet is 18,00 m. Jorinde van Klinken en Jessica Schilder pakken het zilver en brons.
 • Eefje Boons wordt Nederlands kampioene op de 100 meter horden. Ze is duidelijk de snelste in de finale met haar tijd van 13,38 en pakt haar 4e titel. Marijke Esselink eindigt als tweede, voor Chanté Samuel. Favoriete Nadine Visser gaat niet van start wegens stijve hamstrings.
 • De derde atleet die een dubbele winst behaald is Fabian Florant, boegbeeld van het NK. Hij pakt na het verspringen ook de titel bij het hink-stap-springen. In zijn laatste poging springt hij het verst met 15 meter en 41 centimeter. De plaatsen 2 en 3 zijn voor Tarik Tahiri en Joshua Record.
 • Hij pakt in Den Haag zijn 11e Nederlandse titel: Douwe Amels. Bij het hoogspringen komt hij tot een hoogte 2,23 meter en dat is ruim voldoende voor de winst. Amels probeert later om over 2,28 meter te komen, maar dat mislukt. WK-limiet is 2,30 m. Sven van Merode en Marius Wouters mogen ook plaatsnemen op het podium.
 • Lisanne de Witte maakt in de vrouwenwedstrijd over 400 meter haar favorietenrol waar. Ze moet het weliswaar hebben van haar eindschot, maar wint uiteindelijk in 52,29 seconden. De Witte is al zeker van een startbewijs voor het WK. Maureen Ellsworth gaat Lieke Klaver in de slotfase voorbij en wint verrassend zilver.
 • Na een snelle start pakt Terrence Agard voor het thuispubliek de nationale titel op de 400 meter. ”Ik ben enorm blij. Hier ben ik voor gekomen.” Met zijn tijd van 46,15 seconden komt hij niet in aanmerking voor een ticket naar Doha. Tony van Diepen wordt tweede, voor Liemarvin Bonevacia.
 • De voorronde van de 100 meter horden vrouwen is achter de rug. In de 1e serie snelt favoriete Nadine Visser zonder moeite naar de winst. Ze heeft de WK-limiet al binnen. In de 2e serie finisht Eefje Boons 1 honderdste sneller met haar tijd van 13,33 seconden. Loopt zij in de finale (17:07 uur) de limiet? Bij de mannen wordt meteen de finale (17:25 uur) gehouden en is Job Beintema de favoriet. Koen Smet, de regerend Nederlands kampioen, heeft zich helaas moeten afmelden.
 • Anne van de Wiel houdt de nationale meerkamptitel in de familie. Nadat haar tweelingzus vorig jaar de winst pakte, is dit jaar de winst voor Anne. De 1e dag verloopt voor haar matig, maar vandaag weet ze te overtuigen door 3 PR’s neer te zetten. Michelle Oud pakt het zilver en het brons gaat naar Myke van de Wiel.
 • De dubbel is er voor Britt Ummels. Ze weet na de winst bij de 800 meter ook de titel te pakken op de 1.500 meter vrouwen. Ummels blijft tactisch in de rug van Maureen Koster, uiteindelijk de nummer 2, lopen en versnelt op de laatste 100 meter. Ze finisht in 4:11,47. Brons is er voor Jip Vastenburg
 • Een spannende ontknoping bij de 1.500 meter mannen. Mahadi Abdi Ali en Valentijn Weinans lijken het uit te maken in de slotfase, maar in de laatste 50 meter gaat titelverdediger Richard Douma eroverheen. Hij prolongeert zijn titel in 3:51,99. Weinans wordt tweede, voor Abdi Ali.
 • Nora Ritzen wordt na zilver op de 400 meter horden Nederlands kampioene op het hink-stap-springen. Ze springt in de 3e poging 13 meter en 2 centimeter, een nieuw persoonlijk record voor haar. Maureen Herremans en Meruska Eduarda moeten passen.
 • We zijn van start gegaan met de 4e en laatste dag van het NK. Ondertussen zijn we bezig met het polsstokhoogspringen in de tienkamp én de finale hink-stap-springen bij de vrouwen. De finale 1.500 meter is zojuist ook begonnen!

Zaterdag

 • Dat was alweer een mooie 3e dag van de Nederlandse kampioenschappen. Morgen is de laatste dag en kunnen we genieten van de 2e dag bij de meerkamp voor mannen en vrouwen. Verder o.a. de finales van de 1.500 meter, 400 meter en als kers op de taart de ontknoping van de 200 meter. Morgen kans op regen… én limieten!
 • Mike Foppen heeft de Nederlandse titel op de 5.000 meter veroverd. Na een paar rondes bij de rest van de atleten te hebben gelopen, versnelt hij en trekt hij solo goed door. Hij finisht met 13:59,09 net onder de 14 minuten en laat Stan Niesten en Niek Blikslager ruim achter zich. Foppen is nog maar enkele seconden verwijderd van de WK-limiet op de 5.000 meter.
 • ”Ik had het niet verwacht” waren de woorden van 5.000 meter winnares Irene van der Reijken. Ze dubbelde, want gisteren pakte ze ook al de winst op de 3.000 meter steeplechase. In de laatste 2 rondes gaat ze Bo Ummels, de nummer 2, voorbij en loopt ze naar de winst in 16:32,04. Tirza van der Wolf eindigt op plaats 3.
 • Voor de meerkampers zit de 1e dag erop. Bij de mannen staat Eelco Sintnicolaas eerste met 3877 punten. Hij mikt op de WK-limiet op de tienkamp (8200 punten), maar zal dan nog iets beter moeten presteren morgen. Martijn Hoogewerf en Lauri Hulleman nemen momenteel beslag op plaats 2 en 3.
 • Bij de zevenkamp neemt Melissa de Haan, vorig jaar nog 3e op het NK, na 4 onderdelen de leiding met 3314 punten. Anne van de Wiel en Michelle Oud, beide in de top 10 van de Europacup meerkamp, staan respectievelijk 2e en 3e. Het ligt dicht bij elkaar bij de vrouwen!
 • De winst in de finale 800 meter mannen gaat naar Maarten Plaum. Nadat hij vorig jaar zilver veroverde op het NK, wint hij dit jaar de titel in 1:54,48. Jurgen Wielart en Jaap Gerben Vellinga mogen ook het podium betreden.
 • Britt Ummels heeft haar titel op de 800 meter geprolongeerd. Ze eindigt met haar tijd van 2:06,54 een seconde voor Marissa Damink, de winnares van het zilver. Bregje Sloot, Nederlands kampioene bij de junioren, pakt het brons. Ummels gaat morgen ook voor de winst in de 1.500 meter.
 • Bij het kogelstoten gaat de winst naar Denzel Comenentia. Hij heeft aan één stoot van 20,25 meter genoeg om de nationale titel te verdienen. Comenentia, speciaal voor het NK uit Amerika gekomen, heeft de WK-limiet op zowel het kogelstoten als het kogelslingeren al binnen. Achter hem zijn het Patrick Cronie en Remco Goetheer die 2e en 3e worden.
 • Anouk Vetter is na de titel bij het verspringen ook Nederlands kampioene speerwerpen geworden. De nummer 3 van de wereld op de meerkamp komt in de 4e poging het verst met 55,20 meter. Vetter zet Emma Oosterwegel en Dewi Lafontaine op ruime achterstand.
 • Helaas geen WK-limiet bij het polsstokhoogspringen voor Killiana Heijmans. Nadat ze 4,30 meter heeft gehaald, probeert ze het op 4,56 meter, maar dat mislukt. Ze wordt wel Nederlands kampioen en probeert de limiet nog te halen dit seizoen. Marijke Wijnmaalen neemt beslag op de 2e plaats en Karlijn Schouten wordt derde.
 • Bij de mannen staan de hordes 15 centimeter hoger. Nick Smidt, de nummer 2 op het EKu23, is de grote favoriet en maakt die rol ook waar. Hij loopt een solorace, maar weet er toch nog een tijd van 50,77 seconden uit te persen. ”Ik probeerde onder de 50 seconden te lopen, maar mijn benen liepen op het eind vol”, zei hij na de race in een interview. Meerkamper Pieter Braun pakte het zilver, nipt voor Martijn Meijer.
 • Een verrassende winnares op de 400 meter horden. Nora Ritzen, vorig jaar tweede op het NK, lijkt te gaan winnen, maar in de eindsprint komt Eveline Saalberg over haar heen. Zij gaat het snelst over de hordes van 76 centimeter en wint in 58,86 seconden (2 seconden onder haar PR!). Cathelijn Peeters wordt derde.
 • Corinne Nugter wordt Nederlands kampioen bij het discuswerpen. Ze verbetert zich in de 3e poging nog tot 58,02 meter, maar komt niet in de buurt van de WK-limiet (61,30 m). Jorinde van Klinken wordt 2e, voor Alida van Daalen.
 • Na 2 pogingen bij het discuswerpen gaat Corinne Nugter aan de leiding met 57,37 meter. Jorinde van Klinken heeft de WK-limiet met 61,33 m al op zak, maar weet op plaats 2 nog niet te overtuigen. Alida van Daalen staat 3e.
 • De series 1.500 meter zitten erop. Bij de mannen wordt de 1e serie gewonnen door Rick van Riel en de 2e serie door Richard Douma. De snelste 4 atleten per serie, aangevuld met de 4 tijdssnelsten zijn door naar de finale morgen. Jip Vastenburg wint de 1e serie bij de vrouwen, terwijl Maureen Koster een snelle 2e serie loopt.
 • De eerste titel op dag 3 is uitgegaan naar Etiènne Orbons. Hij komt met de ruim 7 kilo zware slingerkogel tot een afstand van 63,27 meter. De strijd om de plaatsen 2 en 3 ging tussen Luuk Vos en Dennis Hemelaar, die Vos uiteindelijk wint.

Vrijdag

 • Op de 2e dag van de ASICS NK Atletiek werden nog geen limieten gelopen. Op naar morgen!
 • Irene van der Reijken maakt haar favorietenrol bij de vrouwenwedstrijd waar. Ze is de hindernissen in de steeplechase het beste de baas en finisht net boven de 10 minuten. Jasmijn Bakker komt als nummer 2 over de meet, voor haar oudere zus Veerle.
 • Het laatste onderdeel van de vrijdag is de finale 3.000 meter steeplechase. Bij de mannen prolongeert Noah Schutte zijn Nederlandse titel in een tijd van 9:13,85. Lars Cazander en Cas Lutz mogen eveneens plaatsnemen op het podium.
 • Na een diskwalificatie vorig jaar, is Dafne Schippers gebrand om de Nederlandse titel bij de vrouwen te veroveren. Ze maakt de verwachtingen waar en komt tot 11,33. Daarachter eindigen Jamile Samuel (vorig jaar winnares) en het 16-jarige sprinttalent N’ketia Seedo (2e op EKu23) op de plaatsen 2 en 3.
 • De sterk bezette 100 meter vormde het koningsnummer van de avond. Hensley Paulina kroont zich bij de mannen tot Nederlands kampioen met 10,35. Daarachter zitten de nummers 2 t/m 5 steeds één honderdste achter elkaar. Christopher Garia wordt 2e, voor Churandy Martina.
 • De beloofde tweestrijd bij het polsstokhoogspringen ging tussen Menno Vloon en Rutger Koppelaar. Uiteindelijk is het Koppelaar die aan het langste eind trekt en de winst voor zich opeist met 5,65 meter. Beide hebben de WK-limiet al op zak.
 • Nadat hij vorig jaar het zilver bij het discuswerpen veroverde, gaat Caspar Hattink dit jaar met het goud naar huis. In de vijfde poging komt hij het verst met 58,11 meter. Stephan Dekker en Shaquille Emanuelson pakken het zilver en brons.
 • Lisanne Hagens heeft na de Nederlandse indoortitel nu ook het goud op de outdoorbaan gepakt. Hagens kreeg de overwinning niet cadeau, want Glenka Antonia eindigt uiteindelijk met dezelfde hoogte, maar heeft daarvoor meer pogingen nodig. Marlies van Haaren wordt derde.
 • Bij het kogelslingeren gaat de titel naar Wendy Koolhaas. Met een prestatie van 64,26 meter zet zij Sina Mai Holthuijsen en Marije Efdee op achterstand.
 • De voorrondes van de 400 meter, 100 meter en 400 meter horden zitten erop. De favorieten plaatsten zich met gemak voor de halve finale en finale vanavond. Uiteraard nog geen limieten in de series.

Donderdag

 • Fabian Florant maakt zijn favorietenrol als boegbeeld van het NK waar met een winnende sprong in de eerste poging van 7,36 meter. Rik Taam wordt tweede, voor Antonny Ediagbonya.
 • De titels bij het verspringen werden verdeeld in de Haagse binnenstad. In de eerste poging springt meerkampster Anouk Vetter naar 6 meter en 31 centimeter, meteen goed voor de winst bij de vrouwen. Tara Yoro en Eva Bastmeijer maken het podium compleet. Maar liefst 7 vrouwen sprongen over de 6 meter!

Hoofdfoto: Max Kooijmans


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten