Home Voorpagina Tim Kragten: “Eigenlijk vind ik de weg ernaar toe uitdagender dan de marathon zelf”

Tim Kragten: “Eigenlijk vind ik de weg ernaar toe uitdagender dan de marathon zelf”

door hardloopnetwerk

Tim Kragten deed mee aan de Eindhoven marathon. Als 24e bereikte hij de finish in een tijd van 2 uur, 34 minuten en 44 seconden. Daarmee liep hij 4 minuten langzamer dan zijn streeftijd, maar hij is heel tevreden dat, ondanks dat hij wist dat 2 uur 30 niet meer ging lukken, hij toch nog redelijk heeft kunnen doorlopen. Wat hij als tip meegeeft voor andere lopers; “Geniet vooral van de voorbereiding.”

Door de redactie

Kun je ons meenemen in jouw marathon?

De marathon Eindhoven was een zware editie, het was opeens onverwachts warm (25°C) en er stond flink wat wind. Desondanks had ik er vertrouwen in! In het voorjaar liep ik de Marathon van Enschede en ook toen was het warm (27°C) en dat ging met goed af.

Met luxe haas Harm Sengers was ik gestart op een schema onder de 2 uur 30. Helaas kreeg ik het al te snel zwaar. Bij kilometer 14 merkte ik al dat het niet meer puur op ontspanning ging, soms wil dat nog weleens wegtrekken, maar helaas ging het steeds iets moeizamer. Vanaf kilometer 25 begon ik in te zakken en dan is marathon nog een heel lang eind! Uiteindelijk finishte ik ruim 4 minuten boven mijn streeftijd. Balen dat het niet de dag werd waar ik op hoopte. Aan de andere kant ook wel weer tevreden dat ik de laatste 17 kilometer nog redelijk heb kunnen doorlopen wetende dat ik mijn doel toch niet ging halen.

Hoe zag je voorbereiding voor de marathon eruit?

De trainingen gingen lekker. In de laatste 8 weken heb ik het schema van trainer Wilfred eigenlijk nagenoeg perfect kunnen uitvoeren. Regelmatig ga ik rennend naar het werk, zo ruil ik mijn reistijd in voor een kilometer of 7 loslopen. Daarnaast train ik in een gezellige loopgroep met veel trainingsmaatjes die ongeveer hetzelfde niveau hebben, dat motiveert! Daarvoor was het lastig, ik ben deze zomer verhuisd en dat heeft erg veel energie gekost; ruim 3,5 week keihard werken en amper trainen. Gelukkig heb ik er veel voor terug gekregen, waar ik voorheen langs de drukste weg in Eindhoven woonde met constant verkeer en lawaai van auto’s, motoren en brommers tot 2 uur ’s nachts, woon ik nu tegenover een maisveld. Mijn nachtrust is er dus flink op vooruit gegaan.

En zo’n marathonvoorbereiding is dan perfect om looppaadjes in je nieuwe omgeving te leren kennen!

Ik heb behoorlijk wat trainingsweken van zo’n 130 kilometer gemaakt. Ik heb mijn doel weliswaar niet gehaald, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn belastbaarheid en basisniveau flink verbeterd is gedurende deze marathonvoorbereiding.

Wat deed je een dag voor de wedstrijd?

Niet zoveel, een rondje loslopen, startnummer ophalen, het parcours nog een keertje helemaal lopen via google maps en ondertussen flink wat koolhydraten naar binnen werken!

Wat wil je lopers meegeven die voor het eerst een marathon lopen?

Bereid je goed voor en geniet ook vooral van die voorbereiding, daag jezelf uit, zoek je eigen grenzen op en maak jezelf sterker! Uiteindelijk is natuurlijk het uitlopen van de marathon in een zo’n snel mogelijke tijd het grote doel, maar eigenlijk vind ik de weg ernaar toe uitdagender dan de marathon zelf. Trainen na een zware werkdag, verdwalen tijdens een duurloop op vakantie en helemaal kapot terugkomen of een rustig rondje genieten. Je kan van alles meemaken in zo’n voorbereiding en mocht de wedstrijd tegenvallen heb je toch een mooie voorbereiding gehad die je mooi mee kan nemen als bagage in je verdere leven.

Welke marathon zou je ooit nog willen lopen?

De kustmarathon lijkt me wel gaaf, en keertje niet bezig zijn met een tijd maar vooral strijden om de plaats!

Foto: PR Tim

Wil jij jouw verhaal insturen van je eerste hardloopwedstrijd, zoveelste marathon of juist een ander gerelateerd hardlooponderwerp? Dat kan! Hardloopnetwerk plaatst altijd de leukste verhalen op onze website.

Stuur hier jouw blog in!

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten