Home Hardlopersverhalen Paola van Gilst: ”Het lukt mij nog steeds om mijzelf te verbeteren”

Paola van Gilst: ”Het lukt mij nog steeds om mijzelf te verbeteren”

door hardloopnetwerk

Op 37-jarige leeftijd begon Paola van Gilst pas met hardlopen. Een gouden greep, want de eigenaresse van Lopes Company Barendrecht en Goes blijkt over behoorlijk wat looptalent te beschikken. Op zondag 16 september loopt de atlete de marathon van Berlijn. Een mooi moment om met Paola voor te beschouwen op deze grote hardloopwedstrijd.

Door de redactie

Over een paar weken loop je de marathon van Berlijn. Jouw doel is om daar onder de 3 uur en 10 minuten te lopen. Hoe is de voorbereiding richting de marathon verlopen?
”De voorbereiding richting de marathon is volgens plan verlopen. Er zit een vrij planmatige aanpak achter mijn marathon voorbereidingen. Zo ook nu. Mijn man Ray (Van Gilt, red.) schrijft mijn schema’s en hij probeert iedere keer weer iets anders op me uit. De nuchtere maagloopjes doe ik inmiddels al een jaar of 2 en in deze voorbereiding zijn ook meer bloktrainingen in marathontempo en minder lange duurlopen opgenomen. Het lukt mij nog steeds mijzelf te verbeteren, wat geen voorwaarde is voor plezierig lopen, maar wat natuurlijk wel prettig en motiverend is.”

Je begon op 37-jarige leeftijd pas met hardlopen, maar je blijkt er behoorlijk wat talent voor te hebben. Heb je weleens spijt dat je niet eerder bent begonnen met hardlopen?
”Spijt is niet het goede woord. Ik heb het sporten niet van huis uit meegekregen en kwam er niet of nauwelijks mee in contact in mijn wereld. Ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk was geweest, als…maar misschien had ik dan nu alle credits van m’n lichaam al verbruikt. Ik geniet in ieder geval van het nu!”

Het lukt mij nog steeds mijzelf te verbeteren, wat geen voorwaarde is voor plezierig lopen, maar wat natuurlijk wel prettig en motiverend is.

Hoe ziet de voorbereiding er voor jou uit in aanloop naar een marathon?
”Mijn voorbereiding kent natuurlijk ook diverse periodes, maar gemiddeld loop ik 4 tot 6 keer per week, doe wat aan yoga, sportschool en ik ga doordeweeks erg bewust om met voeding.  Ik probeer alle bouwstenen een plek te geven en de meest elementaire, rust, schiet er misschien soms wel eens bij in. Probleem is ook, dat ik alles leuk vind: baanwedstrijden, korte wedstrijden, trail (ben ik niet zo goed in maar ik hou van de natuur), cross (lekker in de modder) en halve en hele marathons.”

Recentelijk opende je in Barendrecht samen met je partner Raymond een tweede Lopers Company. Een zaak “runnen” en hardlopen op in mijn leeftijdsklasse hoog niveau is niet altijd even gemakkelijk, maar toch doe je het. Hoe maak je deze combinatie mogelijk?
”Ik houd mij vooral bezig met evenementen, hardloopreizen, reclame en social media. De fysieke advies- en daadkracht in de winkels wordt vooral ingevuld door Raymond met zeer bevlogen en hardlopende medewerkers, die de connectie met de hedendaagse hardloper zeer goed kunnen maken. Dat geeft mij de ruimte me bezig te houden met reclame, activiteiten, social media, loopreizen, collecties  en mijn sportambities. Natuurlijk verwachten kennissen, collega’s, zakenpartners en klanten mij wel eens in de winkel als ik er even niet ben, maar ik zorg er graag voor dat de kennis en kunde in de winkel altijd op orde is. En wil men mij toch graag in één van de winkels treffen, dan plannen we dat en loop ik graag een rondje met de klant.  Ik heb ook het grote geluk dat Ray mij alle tijd en gelegenheid gunt om te kunnen doen wat ik het liefst doe… lopen! Door veel op wedstrijden te verschijnen maken we veel contact met hardlopers die dan bij ons hardloopschoenen en kleding komen kopen.”

De nieuwe Lopers Company in Barendrecht

Wanneer is de marathon van Berlijn voor je geslaagd?
”Dat is een lastige, want ik ga met een bedoeling, maar als het die dag lukt het beste van mezelf te geven in de omstandigheden van die dag is het mooi en geslaagd. Ik hoop natuurlijk, dat die dag de voorbereiding zich uitbetaald, de vorm er is, de focus en de flow er zijn en de omstandigheden kloppen om een PR te kunnen noteren.”

En wil men mij toch graag in één van de winkels treffen, dan plannen we dat en loop ik graag een rondje met de klant.

Als je nog één marathon zou mogen lopen, welke kies je dan?
”Het is lastig in de toekomst kijken hoelang ik nog hardloop (ik heb nog de nodige wandelambities ook…), maar denkelijk bewaar ik die ene als laatste marathon… Volgend jaar hoop ik in ieder geval London te mogen lopen. Marathon nr. 2 van de MAJOR SIX!”

Foto: PR Paola van Gilst

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten