Home Laatste Nieuws Marjolein Delahaye had corona: ”Ik voelde me fysiek en mentaal compleet uitgeblust”

Marjolein Delahaye had corona: ”Ik voelde me fysiek en mentaal compleet uitgeblust”

door Tijn Piest

Nederland is momenteel herstellende van het coronavirus, maar de gevolgen van de pandemie zijn nog altijd merkbaar. Marjolein Delahaye was besmet met het virus en voelt zich na een kleine twee maanden weer hersteld. De 42-jarige hardloopster doet haar verhaal.

Rome

Op 1 maart zou Marjolein Delahaye de Tokio Marathon lopen. Totdat de marathon voor recreanten zo’n twee weken van te voren werd gecanceld. Ze besloot met haar man en zoon een weekend naar Rome te gaan, dat op dat moment nog kon. Hoewel toen alleen in Noord-Italië de problemen waren begonnen, gooide haar vakantie naar de Italiaanse hoofdstad waarschijnlijk roet in het eten. ”Op 10 maart bleek ik ziek. Vandaar dat ik denk dat ik het toch in Rome heb opgelopen. Op zondag 8 maart deed ik een duurloop van 26 kilometer die moeizamer ging dan verwacht. De nacht van maandag op dinsdag werd ik wakker en voelde ik dat ik ziek was geworden. Ik had keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en verhoging van rond de 38 graden. Op vrijdag kreeg ik na wat aandringen een test en die was dus positief.”

Marjolein Delahaye in Rome, waar ze het virus waarschijnlijk heeft opgelopen.

Terugslag

Haar klachten duurden zo’n anderhalve week. Het virus bleek zwaarder dan gedacht. ”Omdat ik gewend ben om nogal actief te zijn, was het gek om zoveel in bed te liggen. Na een paar dagen ging ik een uurtje wandelen met mijn hond en daar kreeg ik spijt van. Ik kreeg direct een terugslag van het virus in de vorm van hogere koorts en opnieuw verhoogde rusthartslag. Daarna ben ik beter naar mijn lijf gaan luisteren. Dat was best lastig soms. Ik voelde me fysiek en mentaal compleet uitgeblust. Dat heeft nog zeker zes weken geduurd.” Ze vindt het lastig te zeggen of haar loopconditie heeft bijgedragen aan het herstel van Covid-19. ”Enerzijds kan je redeneren dat een goede conditie en een sterk lijf de beste voorwaarden schept voor herstel. Anderzijds heeft duursport ook een negatieve impact op je imuunsysteem. Daar kan je dus over twisten. Ik denk dat in mijn geval het eerste opgaat, aangezien de zware trainingen voor Tokio al een paar weken achter me lagen.”

”Omdat ik gewend ben om nogal actief te zijn, was het gek om zoveel in bed te liggen.”

Geduld

Sinds ongeveer twee weken voelt Delahaye zich weer hersteld. Hoe lang haar herstel heeft geduurd heeft haar erg verbaasd. ”Maar ik heb geen last meer. Ik ben weer lekker aan het trainen en hoop dat mijn conditie weer de richting opgaat van begin dit jaar. Ook dat blijkt best even te duren.” Het gaat in ieder geval goed met de hardloopster. ”Ik voel me weer sterk in mijn hoofd en mijn lijf gaat steeds beter.” Hoewel ze inmiddels alweer aan het opbouwen is met hardlopen, is geduld erg belangrijk. ”Als je graag marathons loopt zoals ik dan heb je geduld nodig! Dus werk ik geduldig (soort van) aan mijn conditie en wacht ik geduldig (soort van) af tot die dag komt dat ik weer ergens in een startvak mag staan.” Ten slotte geeft ze nog wat advies. ”Dit virus blijkt vele gezichten te hebben en de impact kan enorm groot zijn. Ook als je niet in het ziekenhuis aan de beademing hebt gelegen, maar slechts die milde klachten hebt, dan kan de nasleep heftig zijn. Daar moet je echt de tijd voor nemen. Ik vind Covid-19 op zijn zachtst gezegd bepaald geen aanrader. Dus doe je best op al die vervelende maatregelen. Geef mensen ruimte en wees lief voor elkaar.”

”Doe je best op al die vervelende maatregelen. Geef mensen ruimte en wees lief voor elkaar.”

Foto’s: Andy Astfalck en eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten