Home Laatste Nieuws Manueeltherapeut Maarten Hindriks door de rust in Kenia gretig naar Valencia Marathon

Manueeltherapeut Maarten Hindriks door de rust in Kenia gretig naar Valencia Marathon

door Tijn Piest

Een half jaar geleden zat hij nog tot 22:30 uur in de studieboeken. Nu heeft Maarten Hindriks meer rust en kon hij weken van 200 kilometer draaien in Kenia. Aan de hand van vier woorden neemt de afgestudeerde manueeltherapeut ons mee naar de marathon van Valencia, die plaats vindt op 3 december. ‘Met 2 uur en 14 minuten zou ik echt boven mijzelf uitstijgen’.

Rotterdam

‘Zondagochtend 16 april stond voor mij in het teken van revanche. Mijn eerste marathon in Amsterdam in 2022 ging tot 30 kilometer goed. Snel daarna stond ik vijf keer aan de zijlijn met kramp. Maar hoe vlekkeloos mijn voorbereiding was voor Amsterdam, zo moeizaam ging de voorbereiding voor Rotterdam. Een verhuizing, kuitklachten, een paar keer ziekte en anderhalve week voor de marathon nog een antibioticakuur zorgden voor een matigere voorbereiding. Waar ik wel goed aan had gewerkt was het oefenen met drinken vanwege de kramp. In de week van de marathon besloot ik om op hetzelfde tempo weg te gaan als dat ik aanvankelijk zou willen lopen in Amsterdam. Ondanks de mindere voorbereiding had ik toch het vertrouwen rond de 2.18.30 te kunnen lopen. De marathondag zelf was supergaaf. Ik was precies op tijd uitgerust, zag heel veel bekenden langs de kant en het allerfijnste, dat ik vanaf 35 kilometer dit keer gewoon door kon blijven lopen en amper verval had.

Hier vind je de marathonkalender van 2024 (en hier die van de halve marathon).

Na de finish kwam de ontlading, dat het ondanks de vele tegenslagen toch was gelukt. Ik haalde vijf minuten van mijn persoonlijk record af, werd zesde op het NK marathon en noteerde 2:18.51. Ik denk dat de marathon wel mijn afstand is. Als 16-jarige begon ik met atletiek, eerst met 800/1500 meter op de baan. Hier merkte ik dat ik in snelheid te kort kwam, maar altijd nog wel een rondje kon doorlopen bij wijze van. Toen probeer ik de 5000 meter, maar hier kreeg ik nog altijd datzelfde gevoel. Ik heb in 2022 mijn eerste halve marathon gedaan bij de Stevensloop. Met 1:06.33 en plaats tien daar had ik eigenlijk voor het eerst het gevoel echt goed gepresteerd te hebben. Datzelfde jaar haasde ik teamgenoot Jacelyn Gruppen op de marathon van Rotterdam. Ik kwam net terug van vakantie en zou proberen tot 30 kilometer mee te lopen. Ik heb nog nooit zo’n gaaf evenement meegemaakt! Jacelyn stapte helaas uit bij 35 km, maar ik vond het zo tof dat ik na het afzetten van Jacelyn ben doorgelopen. Ik liep toen “ongetraind” op mijn gemak en helemaal niet bedoeld mijn eerste marathon in 2:35, haha. Ik belde na de race mijn coach op om te zeggen dat dit de afstand is die ik wil doen!’

Master

‘In juli haalde ik de Master of Science als manueeltherapeut. Sindsdien heb ik veel meer tijd. Die driejarige master gaf zeker het laatste jaar wel veel drukte met zich mee. Ik moest drie jaar lang om de week op de vrijdag en zaterdag naar Amersfoort. Dit ging ook ten koste van trainingen. Soms kwam ik om 20:00 uur thuis na twee uur rijden en moest ik mijn training nog doen. Ik was ook weleens 20:30 uur terug van training, na een dag werken, en dan zat ik nog tot 22:30 uur te studeren om de volgende dag weer om 6:30 uur op te staan. Dit was wel echt passen en meten: in totaal 30 uur werk, 15 uur studie en nog trainen voor de marathon. Met plannen kom je een heel eind, maar je moet altijd kunnen aanpassen op veranderingen.

Zo kreeg ik twee weken voor mijn marathon te horen dat ik de dag voor de marathon een tentamen zou hebben. Zeker niet ideaal, maar uiteindelijk zijn beiden gelukt. Nu werk ik zo’n 28 uur als manueeltherapeut in de praktijk, doe ik nog zo’n 8 uur wat managementtaken voor de praktijk thuis en de rest van de tijd kan ik gebruiken voor training. Meestal loop ik voor werk aan en ga ik na het werk direct weer lopen. De donderdag ben ik thuis aan het werk en in de weekenden pak ik vaak nog een paar uurtjes mee. In mijn topweken loop ik 200+ kilometer en dan is het wel wat plannen. Gelukkig heb ik een hele fijne werkgever die goed meedenkt. Ik heb een druk leven, maar ik kan ook niet echt stilzitten, haha. Toen ik een maand klaar was met mijn master ben ik meer gaan werken, omdat ik mij verveelde thuis. Uiteindelijk is het mijn wens om binnen nu en twee jaar een eigen praktijk te starten of bij mijn huidige werkgever door te stromen.’

Lees ook: De beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest

Kenia

‘Ik ben nu een week terug van een trainingsstage van bijna vier weken in het Keniaanse Iten met Paavo de Leng, een teamgenoot bij het Groningse Team 4 Mijl. Voor mij was het de derde keer in Kenia. De eerste twee keren had ik de pech dat corona ervoor zorgde dat de wedstrijden die ik gepland had voor na de hoogtestage niet doorgingen. Ik hoop nu op drie keer scheepsrecht met de marathon van Valencia. Ik heb een halve week wat geacclimatiseerd, maar heb eigenlijk niet zoveel last van de hoogte. Eerder van de heuvels daar. Tuurlijk loop je wel wat langzamer op hoogte, maar herstel en gewenning ging voortvarend. Dit hoef je mijn coach Eddy Kiemel niet twee keer te vertellen. Die gooide direct het volume omhoog en ik liep drie weken van 190, 203 en 207 km.

De trainingsstage is mij zeer goed bevallen: zowel hard trainen als hard rusten. Ik kon mijn online taken van werk wel uitvoeren, maar doordat je zoveel tijd overhoudt om te rusten, gaat je hertel ook sneller. Ik heb na twee weken op hoogte een training van 4×5 km met heuvels gedaan in ongeveer dezelfde tijden als tijdens mijn voorbereiding voor Rotterdam. Dat gaf wel echt vertrouwen. De combinatie hard trainen en veel rust gaat veel opleveren denk ik. In Kenia is geen meter vlak. De eerste week in Kenia waren die heuvels wennen en schoot je hartslag omhoog bij de eerste meter klimmen, maar na een aantal trainingen merkte ik dat ik makkelijker de bult op kwam en ook harder begon te lopen heuvelop. Na twee weken bleef mijn hartslag zelfs enigszins stabiel, of ik nou omhoog of omlaag ging. Ik denk dat al die oneffenheid je zeer sterk maakt.’

Valencia

‘Het is nu nog een kleine drie weken tot de marathon. Deze week heb ik een volumeweek met twee belangrijke trainingen, waaronder 3×7 km op 3:10-3:12 per kilometer. Na deze week zal het langzaam afbouwen worden met nog een paar iets snellere sessies. Ik zou eigenlijk nog een halve marathon willen lopen, maar heb niet echt een goede wedstrijd hiervoor kunnen vinden. Om nog een goede trainingssessie te doen, zie ik af van de Zevenheuvelenloop. Valencia wordt mijn derde marathon, het twee keer hazen niet meegerekend. Hoewel daar mijn marathonhart is gaan branden. Ik kijk ernaar uit, maar nu het dichterbij komt, vind ik het ook altijd spannender worden. Door een coachswitch na Rotterdam heb ik ook hele andere dingen gedaan en door de hoogtestage ook trainingen langzamer moeten doen in het begin. Dit gaf aanvankelijk wat twijfels over de vorm. Echter is dat rechtgetrokken door Kenia en op zeeniveau heb ik ook al een paar goede sessies kunnen afwerken, op harder tempo dan mijn aanvankelijke marathontempo.

Mijn raceplan voor de grootste marathon van Spanje is nog niet helemaal gereed. Ik zal denk ik een groep proberen te zoeken die stabiel loopt. Ik weet dat Floris Willeboordse ook meedoet, dus daar zal ik vast nog wat mee afspreken. Het doel is om een tijd van 2:16 te lopen, met een marge van twee minuten naar beide kanten. Met 2:14 zou ik echt boven mijzelf uitstijgen. Dat verwacht ik nu nog niet te lopen. Met een tijd onder de 2:18 ben ik tevreden, maar voor nu hoop ik op ietsje meer. Mijn trainingen zijn goed gegaan en tot nu toe heb ik niet de problemen ervaren als voor Rotterdam. Uiteindelijk zal ik hoe dan ook blij zijn met een PR. Ik denk dat ik nog veel kan leren op deze afstand en zo uiteindelijk naar goede tijden zal gaan. Ik ben altijd al een laatbloeier geweest en zal ook nog lang niet klaar zijn met marathons.’

Voor in je agenda: Run & Roast in Utrecht op 6 april 2024

Foto’s: Erik van Leeuwen & eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten