Home Laatste Nieuws Hardlopen & De Eikenprocessierups: Lizzy vertelt

Hardlopen & De Eikenprocessierups: Lizzy vertelt

door hardloopnetwerk

De komende dagen wordt het – alweer – bloedheet in Nederland. Door klimaatverandering worden de Nederlandse zomers steeds warmer. In dit weer gedijt de eikenprocessierups helaas goed. Dit jaar is het een ware plaag. Al wekenlang stromen de berichten binnen. Over mensen met ‘muggenbultjes’ over hun hele lichaam. Over mensen met oogletsel. Over gemeentes die de plaag niet meer aankunnen. En hardlopers, die hebben er ook flink last van. Zoals Lizzy uit Utrecht. Wij vroegen haar naar haar ervaring. Morgen geven we je 5 tips om de processierups zo goed mogelijk op afstand te houden.

Lizzy is geen topatleet, maar wél fanatiek. “Mijn favo afstand is de 10 km en ik heb al 2 jaar het plan om deze onder de 40 minuten te lopen. Mijn PR blessures heb ik ondertussen afgestreept, maar die sub40 nog steeds niet. Op het moment gaat het weer een stuk beter en zal ik binnenkort de baantrainingen weer oppakken.” Hoe ziet haar trainingsweek eruit? “Voor nu is het 4 keer per week lopen, twee keer wielrennen en hier en daar nog wat krachttraining. Kortom, ik ben geen luie burger :).”

Is dit het eerste jaar dat je last hebt van de rups?

Nee. Afgelopen jaar heb ik er ook al last van gehad, maar niet in deze mate.

Waar heb je precies last van? Had je gelijk door dat het van de processierups kwam of dacht je eerst aan iets anders?

Vorige zomer had ik gekke, jeukende plekjes op mijn hand en ik wist niet zo goed wat het was, totdat mijn vader zei dat het van de processierups kwam. Dat verklaarde een hoop want in het gebied waar ik trainde waren veel bomen te vinden met een lint/tekst: PAS OP PROCESSIERUPS! De bultjes zijn klein, rood, jeukend en ontstaan vaak pas enkele uren na je training. De haartjes van de rups gaan in je huid zitten en irriteren, soms ontstaan en kleine blaartjes.

View this post on Instagram

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

A post shared by Lizzy Steller (@lizzysteller) on

Wat doe je om de klachten te verminderen?

NIET KRABBEN (al heb ik soms het idee dat ik de minste klachten heb als ik de boel gewoon helemaal kapot krab)! Ik heb gehoord dat het werkt om met plakband over je huid te gaan om die haartjes eruit te trekken. Verder helpt menthol poeder wel een beetje, teatree olie, verkoelende gel of scrubben onder de douche. Het belangrijkste is denk ik: geduld. Het duurt namelijk wel een week of 2 voordat de jeuk afneemt.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten