Home Laatste Nieuws Jacelyn Gruppen: “Ik vind het de leukste alternatieve training die ik doe.”

Jacelyn Gruppen: “Ik vind het de leukste alternatieve training die ik doe.”

door hardloopnetwerk

Jacelyn Gruppen traint bij Team4Mijl in Groningen onder leiding van Eddy Kiemel. Haar persoonlijk record op de 10 kilometer is 34:05 min, op de 15 kilometer heeft ze een rappe 52:26 staan, en op de halve marathon loopt ze 1.15:29. Helaas kan ze al een aantal maanden niet zoveel hardlopen als ze zou willen: ze heeft namelijk last van hielspoor. Gelukkig kan ze door de ElliptiGO op een leuke manier fit blijven:

Ik dacht ik mijn hartslag niet zo hoog kon krijgen, maar tot mijn verbazing ging dat veel makkelijker dan gedacht.”

Jacelyn, je hebt al een tijdje last van je voet. Hoe pakte je je alternatieve trainingen in eerste instantie aan?
Klopt, in maart heb ik mijn enkel verzwikt en vervolgens heb ik last gekregen van hielspoor (fasciitis plantaris). In eerste instantie was de pijn onder mijn voet heel minimaal, maar de klachten werden steeds erger. Uiteindelijk heb ik er te lang mee doorgelopen en werd bij een bezoek aan de sportarts duidelijk dat de aanhechting van mijn peesplaat ontstoken was. In het beginstadium van de blessure ben ik minder looptrainingen gaan doen met daarnaast alternatieve trainingen. Ik heb vooral veel gefietst en trainingen gedaan op de crosstrainer. Dit hielp niet en uiteindelijk kon ik alleen nog maar alternatief trainen.

Waarom besloot je uiteindelijk een ElliptiGO te huren?
Een aantal jaren geleden had ik tijdens een teamuitje met mijn trainingsgroep in Hoogeveen kennisgemaakt met de ElliptiGO. We hebben toen een tocht gemaakt en ik vond het leuk om te doen. Ik was altijd heel goed belastbaar en nooit geblesseerd, dus de jaren daarna deed ik eigenlijk niet of nauwelijks aan alternatieve training. Toch had ik die eerste ervaring met de ElliptiGO onthouden en toen ik geblesseerd raakte wilde ik de ElliptiGO gaan gebruiken in mijn trainingsprogramma. Bij ElliptiGO Drenthe in Hoogeveen heb ik vervolgens een ElliptiGO gehuurd voor een aantal maanden (Voor alle verhuurlocaties, zie www.elliptigohuren.nl).

Hoe verliep je eerste rit?
Ik had de ElliptiGO in eerste instantie voor één training gehuurd. De eerste rit was wel even wennen. Ik gebruik de ElliptiGO 8C (met 8 versnellingen) en je kan daarmee veel variëren qua ritme en snelheid. De eerste trainingen was het ook lastig om mijn hartslag in de juiste zone te houden, maar dat kwam vooral omdat ik nog niet echt behendig was en moest wennen aan de snelheid. Dit ging al na een aantal trainingen veel beter.


Bevalt de ElliptiGO?
De ElliptiGO bevalt heel goed! Ik vind het de leukste alternatieve training die ik doe. Daarnaast doe ik trainingen op de racefiets, de crosstrainer en in het zwembad (aquajoggen). Op de ElliptiGO kan ik goed trainen in verschillende hartslagzones en de beweging lijkt op hardlopen zonder dat mijn peesplaat teveel belast wordt. Daarnaast vind ik het heel fijn om buiten te trainen. Ik kan lange routes rijden door een mooie omgeving. Dat kan ook op de racefiets, maar daar haal ik veel minder voldoening uit.

Wat voor trainingen werk je af op de ElliptiGO?
Machteld Mulder, revalidatietrainer bij Team4Mijl, maakt een gevarieerd trainingsprogramma voor mij sinds ik geblesseerd ben. Op de ElliptiGO doe ik duurritten van 60 tot 90 minuten in zone 1. Daarnaast doe ik wekelijks een training van 75 tot 90 minuten met blokjes in zone 2 (bv. 3×10 minuten Z2 met 90 seconden pauze). Op de crosstrainer doe ik intensieve tempo’s in zone 3 en 4 (bv. 6×4 minuten Z4 met 90 seconden pauze). Ook deze training heb ik onlangs een keer op de ElliptiGO geprobeerd. Ik dacht ik mijn hartslag niet zo hoog kon krijgen, maar tot mijn verbazing ging dat veel makkelijker dan gedacht. Op een rustige weg kon ik snelle blokjes rijden in zone 3 en 4.

Ben je inmiddels ook weer aan het lopen?
Na een kuur met ontstekingsremmers en een aantal controles bij de sportarts mocht ik gelukkig weer beginnen met hardlopen. De opbouw moet echter wel heel rustig gebeuren en zo begon ik met 5×1 minuut hardlopen en inmiddels zit ik op 2×20 minuten. Op dit moment loop ik om de dag en in een rustig tempo. De stijgende lijn in het herstel is duidelijk zichtbaar en ik hoop dat ik vanaf nu per week meer kan hardlopen zodat ik in het najaar weer normaal kan trainen. De ElliptiGO zal ik de komende tijd blijven gebruiken op de dagen dat ik niet hardloop of als tweede training op een dag.

Wil jij net als Jacelyn gebruik maken van een ElliptiGO? Je kunt een ElliptiGO kopen (het goedkoopste model, de 3C, is € 1,999.00, de 8C die Jacelyn gebruikt is € 2,799.00), of huren voor kortere of langere tijd. Voor alle verhuurlocaties, zie www.elliptigohuren.nl. Lezers van Hardloopnetwerk krijgen 10% korting op de normale huurtarieven. Meer info: info@elliptigobenelux.com. Uitgebreide informatie over alle modellen kun je hier vinden.

– advertorial: Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen in samenwerking met onze partner ElliptiGO Benelux. ElliptiGO had geen invloed op de inhoud van dit artikel. –

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten