Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van… Jacelyn Gruppen

De Week Van… Jacelyn Gruppen

door hardloopnetwerk

De rubriek ‘De Week Van’ is terug van weggeweest, na er even tussenuit te zijn geweest tijdens de zomerperiode. In die periode gaan de meeste topatleten namelijk van wedstrijd naar wedstrijd, wat betekent dat ze op trainingsgebied weinig bijzondere dingen doen. Daarna nemen de meeste atleten na het wedstrijdseizoen een aantal weken rust, en ook de opbouwweken stellen meestal weinig voor, zodat er niet veel interessants te schrijven valt.

Dat is inmiddels wel anders: veel atleten zijn keihard aan het trainen en lopen veel kilometers om een mooie basis te leggen. Een van hen is Jacelyn Gruppen (29), die sinds twee jaar bij Team4Mijl in Groningen traint onder leiding van Eddy Kiemel. Ze viel op met mooie prestaties in aanloop naar haar marathon, zoals een persoonlijk record van 34:04 minuten op de 10 kilometer. Die marathon zelf ging helaas niet zoals gehoopt. Jacelyn moest na 31 kilometer uitstappen vanwege ziekte, een flinke teleurstelling. ‘Na een heel goede voorbereiding waarin ik trainingen heb gedaan waarvan ik van te voren niet had gedacht dat ik ze zou kunnen, was ik klaar voor de marathon. Twee weken voor Amsterdam verbeterde ik mijn pr op de 10 kilometer en kon het taperen gaan beginnen. Mijn vorm was beter dan ooit en toen werd ik ineens precies één week voor de marathon ziek. Proberen toch nog fit aan de start te verschijnen, maar dat was tegen beter weten in. De kater na Amsterdam was groot. Ik had lang naar dit doel toegewerkt, veel getraind en gerust, en dan valt dat ineens weg zonder ook nog eens een resultaat neergezet te hebben.’

Het opstarten na haar rustperiode ging niet makkelijk. ‘Ik vond het lastig om de trainingen weer op te pakken. Doordat ik nog  ziek aan de start verscheen, duurde het herstel ook lang ondanks dat ik de marathon niet had uitgelopen. Ik had veel spierpijn in mijn bovenbenen, was uiteraard nog vermoeid en mentaal had ik het zwaar.’ Inmiddels heeft ze de trainingen weer opgepakt. Ze hield voor ons week 45 bij (5 november tot en met 11 november), de eerste zwaardere trainingsweek sinds de Amsterdam Marathon:

Maandag
‘De nieuwe week ben ik gestart met een ochtendduurloop van 60 minuten. Het lekkere loopritme wat ik voelde in de marathonvoorbereiding is helaas nog niet terug, maar langzaam begint dat weer te komen. Aan het eind van de middag doe ik de tweede duurloop van 45 minuten in Groningen. Ik voelde me een stuk vermoeider dan vanmorgen, maar het laatste deel ging toch wel weer lekker.’

Dinsdag
‘Op dinsdag sta ik om half 6 op om naar mijn werk in het UMCG te gaan. Deze ochtend dus geen training. ’s Avonds staat er een baantraining met het team op het programma. Na het inlopen in het park doen we in kleine groepjes loopscholing en andere oefeningen. Tijdens de tempo’s kan ik mooi samenwerken met Wessel en Suzanne, hoewel het tempo niet bepaald makkelijk aan voelt. We lopen ze allemaal netjes in 2.43 of 2.44 en de laatste twee moet ik nog even alleen doorbijten.’

Woensdag
‘Ik ben nog best wel een beetje vermoeid van de baantraining van gisteravond en het eerste deel van de ochtendloop ging een beetje moeizaam. Na ruim 60 minuten ben ik weer thuis. ’s Avonds loop ik vanaf mijn kamer naar Elisa om daarna samen nog 45 minuten te lopen. Mijn benen voelden beter en al kletsend vliegt de tijd voorbij. Wederom iets meer dan een uur gelopen. Ik sluit de duurloop af met 4 keer 20 uitvalspassen.’

Donderdag
‘Op donderdag moet ik wederom heel vroeg naar mijn werk en doe ik alleen ’s avonds een training. Samen met Fabian loop ik vanaf zijn huis naar het viaduct in Onnen, waar de rest van de groep ook naartoe komt. Na wat loopscholing gaan we 300 metertjes heuvelop doen. Na ongeveer 150 meter een bocht waarna je de tweede 150 meter de andere kant op loopt. Met een trappetje kunnen we dan in de rust weer naar beneden. Dit was mijn eerste specifieke heuveltraining weer sinds het voorjaar en ik kon merken dat ik veel te weinig kracht in mijn benen had. Het ging niet bepaald goed en ik kon mijn groepje het laatste stuk na de bocht niet meer volgen. Ik liep 20 herhalingen in ongeveer 60 tot 62 seconden met 45 seconden rustpauze. Wederom lopend terug naar Haren en ik was blij dat deze training er op zat. Er is duidelijk nog werk nodig om weer sterker te worden.’

Vrijdag
‘Ik heb nog steeds best wel moeite met de trainingsomvang. Het valt allemaal best zwaar en gaat me nog niet makkelijk af. Ik voel me nog vaak moe en merk dat ik wat meer herstel nodig heb. De training van vanmorgen sla ik daarom over. Dit was een goede keuze want aan het eind van de dag ging de duurloop behoorlijk goed. Ik doe mijn duurlopen altijd op hartslag en ik merk dat ik met dezelfde hartslag weer wat harder kan lopen. De duurloop afgesloten met 10 versnellingen.’

Zaterdag
‘De zaterdagtraining doen we altijd met de groep op zaterdagochtend op onverharde paden in het Stadspark of in het bos. Wegens omstandigheden doe ik deze training vandaag vanaf mijn ouders huis in Stuifzand. Ik pak de auto naar Dwingeloo waar ik ook onverhard kan trainen. Op het programma stond 4 – 3 – 2 kilometer tempo in zone 3 met tussendoor 2 minuten jogpauze. Ik vind het crossen op de onverharde paden weer steeds leuker worden en het tempo voelt vandaag makkelijk. Liever had ik iets harder gelopen vandaag, maar ik houd me in en mag ook wel tevreden zijn over deze training.’

Zondag
‘Op zondag staat er eigenlijk standaard een lange duurloop op het programma, dit keer van 90 minuten. Ik zou eigenlijk met een groepje dames gaan lopen, maar ik voelde me na gisteren toch wederom vermoeid en niet topfit en kies daarom voor mezelf. Geen lange reistijd en ik kan mijn eigen tempo bepalen en als het niet gaat, kan ik altijd eerder stoppen. Met een groep is dat toch lastiger. De duurloop gaat toch nog best aardig. Het eerste deel iets rustiger tegen de wind in, maar daardoor kon ik op de terugweg van de wind af lekker doorlopen. De eerste serieuze trainingsweek zit weer in de benen en totaal heb ik 135 kilometer gelopen. Er is nog veel werk te doen en ik moet me weer fitter gaan voelen, maar ik heb er vertrouwen in dat dat vanaf nu per week beter zal gaan.’

Jacelyn’s vertrouwen was niet voor niets: gisteren kwam ze bij de Zevenheuvelenloop als vijfde Nederlandse over de streep in een prachtig nieuw persoonlijk record van 52:44 minuten.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten