We mochten weer! De grote Nederlandse loopevenementen konden in 2022 weer hun doorgang vinden en ook grote internationale toernooien draaiden op volle toeren. Ook de Nederlandse topatleten barstten uit hun voegen en vestigden record na record, zowel in internationale medailles als in razendsnelle tijden.
Januari
Terwijl de eerste hardloopevenementen in Nederland helaas hier en daar nog werden afgelast of uitgesteld, kwamen de eerste topatleten al uit hun cocon. Vooral de 400-meterlopers zorgden voor de ene limiet voor de WK indoor na de andere. Met name Jessica Schilder timmerde flink aan de weg, met nu al haar eerste nationale record van het jaar, en zou later nog heel ver komen op mondiaal niveau.
Februari
De maand van de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn, waar dit jaar ook outdoor de nationale medailles werden verdeeld. De twee blikvangers Liemarvin Bonevacia en Femke Bol stelden niet teleur. Met respectievelijk 45.48 en 50.30 scherpten zij hun Nederlandse records op de 400 meter aan. Daarnaast werd in Amsterdam de Indie 10K georganiseerd, als vervanger voor het afgelaste NK. Benjamin de Haan liet zien in uitstekende vorm te verkeren door solo dicht bij het Nederlands record te komen, maar moest later de EK laten schieten vanwege een blessure.
Maart
De eerste medaille op de WK indoor was voor Jessica Schilder, die geschiedenis schreef door met een Nederlands record van 19.48 meter het brons op te eisen in de kogelfinale. Op de 400 meter greep Femke Bol zilver, voordat ze met Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte nog een keer zilver zou pakken, op de 4×400 meter. De estafettemannen, in de naam van Taymir Burnet, Nick Smidt, Terrence Agard en Tony van Diepen, zorgden voor een bronzen plak.
April
Hoe vaak eindigt een marathon in een sprint? En hoe vaak wint een Nederlandse man de marathon van Rotterdam? Op die laatste vraag was het antwoord in ieder geval 0, tot april dit jaar. Op de Coolsingel stuntte Abdi Nageeye door met 2:04.56 te winnen en zijn eigen nationaal record op de marathon te verbeteren. Ook de vrouwenrace was verrassend, door de komst van Nienke Brinkman. Zij zorgde voor ongeloof door met 2:22.51 niet alleen tweede te worden, maar ook het Nederlands record aan te scherpen. Twee marathonlopers waar we later nog veel van zouden horen.
Mei
De eerste keer dat Niels Laros dit jaar op de outdoorbaan flink opzien baarde was in mei. Toen liep hij in het Duitse Pliezhausen naar de beste prestatie allertijden door een Nederland onder 18 jaar: 8:04.17 op de 3000 meter. Ook de eerste Diamond League vond plaats en in een warm Venlo werd Luuk Maas op de 10 kilometer voor de tweede keer dit jaar (eerder al op de halve marathon, waar Maureen Koster bij de vrouwen won) Nederlands kampioen. Het was ook de maand van het afscheid van Pieter Braun, die een punt zette achter een mooie, Olympische meerkampcarrière. Een paar jaar geleden bijna gestopt, maar weer terug van weggeweest liet Anouk Vetter zich zien. In Götzis won ze de prestigieuze zevenkamp in een Nederlands recordaantal punten van 6693 punten.
Juni
De internationale jacht op limieten voor de WK en EK werd doorgezet bij de FBK Games in Hengelo, de grootste atletiekwedstrijd van Nederland. Een druilerige dag, maar met weer een vol stadion, werd afgesloten met een Meeting Record door Femke Bol. Meer over de FBK Games 2022 vind je hier. Ook de Nederlandse kampioenschappen atletiek stonden deze maand op de kalender. Op zijn thuisbaan in Apeldoorn nam Eelco Sintnicolaas vol lof afscheid van de atletieksport na nog één keer een slopende tienkamp. Naast meerdere EK-limieten zorgde Jessica Schilder voor weer een Nederlands record en inmiddels zat ze al tegen de 20-metergrens aan te hikken.
Juli
Met een bronzen plak op de EK indoor en vele nationale titels nam Thijmen Kupers in juli afscheid van de baan. Wie dat voorlopig nog niet van plan is, is Niels Laros, die zowel op de 3000 als de 1500 meter in Jeruzalem de concurrentie flink het nakijken gaf en goud pakte op de EK junioren. Half juli begon voor Nederland de medaillejacht tijdens de WK atletiek in Eugene. De gemengde estafetteploeg, met Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Tony van Diepen en Femke Bol lanceerde een zilveren medaille in een Nederlands record van 3:09.90. In tussen liet ook Britt Weerman van zich horen met een landelijk record: 1.95 meter hoogspringen in Ninove. Pieken op het juiste moment deed ook Jessica Schilder, want ze veroverde met 19.77 meter in de kogelfinale in Amerika brons. Een medaille op een WK outdoor was er opnieuw voor Anouk Vetter, die in een recordaantal van 6867 punten zilver pakte op de zevenkamp. Lieke Klaver pakte het record 400 meter even van Bol af, kort voordat Klaver subliem vierde zou worden in de finale. De eerste individuele WK-medaille was er even later voor Femke Bol, die in een wereldrecordrace (Sydney McLaughlin) de eerste Nederlandse werd die het podium mag betreden op de 400 meter horden.
Augustus
Minstens zo succesvol werden de EK in München de volgende maand. Maar eerst een ander medaillerijk toernooi. Begin van de maand presteerden de Nederlandse atleten onder 20 jaar ook buitenaards op hun WK. Gabriel Emmanuel zorgde in het Colombiaanse Cali op de tienkamp voor een ongekende prestatie: goud op de tienkamp. Dan de Europese kampioenschappen (lees hier onze blog), te beginnen met de marathon in het centrum van München. Over eindsprints gesproken: Nienke Brinkman besliste in de slotfase de strijd om het brons en is de eerste Nederlandse met een EK-medaille op de marathon. Jessica Schilder pakte eindelijk de winst met de kogel, en hoe: Europees kampioene met een stoot voorbij de 20 meter (20.24 meter). Dan tijd voor de zegereeks van Femke Bol, die eerder deze maand in Chorzów als eerste Nederlandse vrouw nog een tijd onder de 50 seconden op de 400 meter realiseerde. Op dat onderdeel begon ze ook in Duitsland, en ze won: een toptijd van 49.44 seconden en haar eerste EK-goud. Overmacht toonde ze ook in de finale over 400 meter, tweede goud vink erachter, nu al historisch. Maar op 20 augustus, een avond later, eiste ze samen met Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte ook nog de Europese estafettetitel op. Een Nederlands record van 3:20.87 volgt en Bol is de eerste ooit die op een EK alle 400-meteronderdelen wint. O ja, we zwijgen nu nog over fantastische noteringen in EK-finales door andere Nederlandse helden. Door met Niels Laros, want ook deze maand barstte hij uit zijn voegen. Na een verpulvering van het Nederlands juniorenrecord op de 800 meter liep hij eind augustus het Nederlands record 1500 meter van Jakob Ingebrigtsen uit de boeken, 3:39.46 staat er op de regenachtige klok in Luzern. Ook de bronzen medaille op de WK 100 kilometer voor Piet Wiersma is het vermelden waard en dan te bedenken dat hij volgend jaar op het wereldrecord (rond de 6-uurgrens) mikt.
September
Femke Bol bekroonde haar seizoen met de tweede Diamond Throphy in haar carrière. Met haar vijfde Diamond League-zege van het jaar sloot ze in Zürich weer een fenomenaal seizoen af. Na veel uitroeptekens kwam er ook een punt achter het seizoen van Niels Laros. Hij voegde nog een Europees record toe aan zijn palmares door het 46 jaar oude Europese record U18 op de 3000 meter aan te scherpen tot 7:48.25. Halverwege september stond de Dam tot Damloop weer op de kalender, waar onder regenachtige omstandigheden Khalid Choukoud en Diane van Es hun grootse vorm lieten zien. In de maand van Kipchoges wereldrecord op de marathon was ook Nienke Brinkman in bloedvorm. Ze won in Flagstaff haar derde wedstrijd uit de Golden Trail Series en maakte zich op voor de finale komende maand.
Lees ook: Het droomjaar van Nienke Brinkman: unieke trilogie
Oktober
Amsterdam was wederom het decor voor het Nederlands kampioenschap marathon, waar een routinier en een nieuwkomer het goud opeisten. Khalid Choukoud liet zien nog altijd aan de top te staan met zijn negentiende nationale titel bij de senioren en een persoonlijk record van 2:09.34. Bij de vrouwen werd de snelste debuutmarathon ooit gerealiseerd door Almaz Ayana en ging het NK-goud mee naar Stockholm, naar Leonie Balter. Voor het internationale hoogtepunt door naar de bergen van Madeira, waar de finale van de Golden Trail Series plaatsvond, het hoogste internationale trailcircuit. Een dag voor de echte finale kon de winst Nienke Brinkman al niet meer ontgaan en een dag later kon ze als eerste Nederlandse ooit met het goud in de GTWS-finale naar huis.
November
De volgende World Major Marathon stond alweer in de steigers en niet de minste: de 51e New York City Marathon. Abdi Nageeye revancheerde zich in de Big Apple voor het uitstappen op de WK atletiek. Hij won als eerste Nederlander brons in de grootste marathon van de wereld. Een grote wegwedstrijd op Nederlandse bodem was de Zevenheuvelenloop, waar na twee jaar afwezigheid weer duizenden lopers de Nijmeegse heuvels konden trotseren. Onder koude omstandigheden kwam Richard Douma, die verder een mooi jaar kende met de EK-limiet tijdens zijn debuutmarathon en de Nederlandse titel op de 5 kilometer, slechts vijf seconden boven het Nederlands record. Een week later meldde de top zich bij de volgende afspraak: de NK cross bij de Warandeloop in Tilburg. Spannende races leverden Silke Jonkman en Stan Niesten hun eerste nationale titel (op de cross) op.
December
Ook Amina Maatoug liet zien op tijd in vorm te zijn voor de EK cross, want in Boston noteerde ze op de 3000 meter indoor de zesde Nederlandse tijd ooit. In Turijn leverde het 15-koppige TeamNL goede prestaties, met als hoogtepunten een vierde plaats U23 voor Maatoug en een tiende plaats in het seniorenveld voor Veerle Bakker, die aanvankelijk niet eens zou starten. Intussen maken veel atleten zich alweer op voor indoor- en wegwedstrijden begin 2023, zoals Eveline Saalberg dat deed in Potchefstroom en Jill Holterman in Kenia. De langeafstandslopers sluiten traditiegetrouw het jaar af in Soest. Komend jaar staan weer veel topwedstrijden op het programma, met onder andere de EK indoor, EK onder 23 jaar, EK onder 20 jaar, WK atletiek, EK cross en vele limietpogingen, ook al voor de Spelen. Wij zijn er in ieder geval klaar voor! Een sportief, gezond en goedlopend 2023!
Grote dank gaat uit naar onze fotografen Erik van Leeuwen en Bjorn Parée, die ook bij meerdere internationale toernooien aanwezig waren en voor de foto’s bij dit artikel zorgden.
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?