Home Laatste Nieuws Amina Maatoug na vierde plaats EK cross: ’Super blij mee!’

Amina Maatoug na vierde plaats EK cross: ’Super blij mee!’

door Tijn Piest

Op de middellange afstand was Amina Maatoug dit jaar één van de verrassingen. Ze kaapte de indoortitel weg op de 800 meter, scherpte haar tijden aan en maakte de overstap naar Amerika. Als klap op de vuurpijl pakte ze een vierde plaats U23 op de EK cross. Een terugblik met de pas 20-jarige atlete.

Turijn

Amina Maatoug was de enige Nederlandse atlete in de klasse onder 23 jaar bij de Europese kampioenschappen cross in Turijn. Zondagochtend 10 december stond ze er aan de start, wetende dat het een zware editie zou worden, met een pittige heuvel en flink wat modder. ’Ik wilde dus niet te hard van start gaan. Ik had in de ochtend al bij de juniorenraces gezien dat het loonde op dit parcours om je race van achteren op te bouwen. Met als mooi voorbeeld Stefan Nillessen, die bij de U20 mannern met een super goed opgebouwde race zich naar voren wist te werken naar plek 15. Gedurende de race probeerde ik me te focussen van heuvel tot heuvel. Ik wist dat als ik mn energie goed kon verdelen ik een heleboel mensen kon gaan inhalen die te hard van start gingen. Toen we van start gingen probeerde ik zo ontspannen mogelijk de eerste twee rondes door te komen. Toen ik eenmaal rond de tiende plek lag dacht ik al een beetje dat als ik dat vast zou kunnen houden ik een heel mooi reultaat zou hebben neergezet.  Het parcours was zwaar, maar ik merkte dat veel mensen om me heen het een stuk zwaarder hadden dan ik. Ik voelde me nog lang ontspannen en kon toch iedere keer weer een plekje opschuiven. En toen ik inneens in het groepje liep voor de derde plek schrok ik wel een beetje. want ik had van te voren totaal niet verwacht dat ik mee zou kunnen strijden voor de medailles. Op het einde had ik nog wat energie over om toch het sprintje om de vierde plek te winnen. Een resultaat waar ik super blij mee ben!’

Lees ook: De beste kerstcadeaus voor hardlopers

Van te voren wist de atlete van Leiden Atletiek niet goed wat te verwachten. ‘In zo’n internationaal veld is het altijd lastig om in te schatten hoe goed je tegenstanders zijn. Zeker op de cross, waar tijden minder zeggen dan op de baan.’ Wel wist ze dat ze in goede vorm was en dus wilde Maatoug zich niet te veel limiteren. De helpende factor was dat ze al veel Amerikaanse crossraces in de benen had, waar ook met een zogeheten Engelse start (brede start) wordt gewerkt. ‘Ik was ideaal voorbereid op het toernooi. Maar dat ik in mijn eerste jaar in de categorie onder 23 jaar vierde zou kunnen worden, had ik nooit durven dromen. Vorig jaar was ik 21ste geworden bij de u20 categorie en ik wilde die plek graag verbeteren. Ik wist dat dat zeker haalbaar moest zijn en ik had ook wel stiekem hoop op een top tien plek. Maar dat ik mee zou kunnen lopen om de medailles en vierde word, kwam voor mij als een verassing.’

North-Carolina

Een bijzonder jaar was het sowieso voor de 20-jarige middellange afstandsloper. Grote stappen in de winter resulteerden onder andere in haar eerste Nederlandse titel bij de senioren: in februari op de Apeldoornse indoorbaan. ‘Dat voelt als bijna een eeuwigheid geleden, omdat er sindsdien voor mij veel is veranderd. Maar de nationale indoortitel op de 800 meter bij de senioren was zeker een mooie manier om mijn 2022 te beginnen. Ik ben blij met de persoonlijke records die ik op de 800 meter (2:03) en 1500 meter (4:14) heb kunnen lopen.’ Met haar prestatie op de 800 meter tijdens de NK outdoor was ze desondanks niet helemaal tevreden. Ze plaatste zich als vierde voor de finale, waarin ze grote kans maken op een medaille. Maar op de laatste 50 meter zakte ze weg en moest ze genoegen nemen met een nipte top 5-klassering.

Lees ook: De 17 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest

Half augustus vertrok ze naar Amerika, voor nieuwe studie- en loopplannen. Inmiddels heeft ze haar weg gevonden bij de prestigieuze Duke University in North-Carolina, waar ze veel aan haar duurvermogen heeft gewerkt. ‘Dat heeft me geholpen om een mooi crossseizoen en een snelle 3000 meter indoor neer te kunnen zetten.’ En dat deed ze, want in Boston noteerde ze in december 8:55.62. Daarmee staat ze zesde op de Nederlandse allertijdenlijst bij de senioren, voor Susan Krumins. ‘Over het algemeen kijk ik super tevreden terug op dit jaar. Het liefst ga je ieder jaar een stapje vooruit en dat is bij mij dit jaar zeker gelukt. Voor sommigen kwamen mijn prestaties misschien als een verassing aan. Zelf wist ik dat ik de potentie had om zulke prestaties te leveren. Aan de andere kant had ik het niet geloofd als vorig jaar iemand tegen mij had verteld dat ik zo zou presteren op de cross en op de 3000 meter. De transitie van Nederland naar Amerika is groot volgens Maatoug, maar naar haar ervaring leuk. In Amerika is er veel meer ruimte om allerlei vakken te doen in verschillende vakgebieden en het universiteitsverschil is anders. Op hardloopgebied zijn er ook wel veel verschillen met Nederland. De manier waarop sport met school wordt gecombineerd is uniek. Alles wordt zo makkelijk mogelijk voor je geregeld en daardoor is het nooit een probleem als je school moet missen voor een wedstrijd. Ook is het voor mij anders dat ik nu echt deel ben van een team. Je ziet je team en coach iedere dag om te gaan trainen, ook al doe je alleen een duurloopje. Hierdoor leer je mensen ook heel snel en goed kennen. Verder heeft mijn universiteit super veel faciliteiten beschikbaar, waar atleten iedere dag gebruik van kunnen maken. We hebben natuurlijk gewoon een baan en krachtruimte, maar ook een fysio, diëtist en therapeut, waar iedereen gratis gebruik van kan maken.

Eén van de leukste dingen in Amerika vind ik dat het niveau van de tegenstanders ontzettend hoog is. Er zijn veel wedstrijden met veel hele sterke tegenstanders. Ik denk dat dit niet alleen wedstrijden leuker maakt, maar je als atleet ook heel erg helpt in je ontwikkeling. In Nederland is de atletiekwereld toch wat kleiner wat het soms wat moeilijker maakt om races te vinden met een hoog niveau. Verder vlieg ik nu veel naar wedstrijden, wat ik in Nederland bijna nooit deed. Dit helpt zeker om ervaring op te doen voor internationale toernooien. En dit heeft er ook voor gezorgd dat ik in korte tijd al best een aantal verschillende plekken in Amerika heb kunnen zien.’

Amina Maatoug (midden) met haar teamgenoten van de Duke University in North-Carolina.

Maatoug heeft het erg naar haar zin in Amerika. Ze ontmoette leuke mensen, heeft een goed team, de vakken bevallen en op hardloopgebied ziet het er ook rooskleurig uit. ‘Zeker een ervaring die ik niet had willen missen. Iedereen die in Amerika zit heeft natuurlijk een andere ervaring, maar voor mij is het tot nu toe eigenlijk alleen positief. Je leert heel veel als je zo in je eentje zo ver van huis gaat. Ook heb ik het gevoel dat ik als atleet een grote ontwikkeling heb doorgemaakt, door het niveau van wedstrijden die ik daar loop, de faciliteiten die beschikbaar zijn en het reizen naar wedstrijden.’ Het lastigste vindt ze het om haar vrienden en familie te missen. ’Maar gelukkig is het met videobellen best wel makkelijk om goed contact op te bouwen.’ Maatoug is in ieder geval van plan aan de Duke University haar bachelor af te maken. Hopelijk kan ik die in mei 2024 afronden. Wat ik daarna precies ga doen laat ik nog even open. ik heb het tot nu toe in ieder geval erg naar m’n zin bij Duke University en zit daar op een hele goede plek.’

Check hier: Top 5 supplementen voor hardlopers

‘1500 meter ligt mij goed’

De winter staat over het algemeen in het teken van duurvermogen, ook bij de Nederlands indoorkampioene. De afgelopen maanden kon ze zich in het het Amerikaanse crossseizoen al verbeteren. ‘De sprongen die ik heb gemaakt hebben zeker een hele grote bijdrage geleverd aan mijn vierde plek op het EK cross. In januari begint het indoorseizoen, dus de rest van de winter zal ik indoorwedstrijden lopen en me daar in de training ook zo goed mogelijk op voorbereiden. Ik vind indoor altijd erg leuk om te lopen en heb er heel veel zin om een aantal goede races neer te zetten. Ik heb nog geen precieze plannen voor het seizoen. Maar uiteindelijk zou ik graag goed willen presteren op de Amerikaanse studenten kampioenschappen, zowel indoor als outdoor. En deze zomer hoop ik de EK onder 23 te kunnen lopen.’ Haar beste prestaties zette ze tot nu toe neer op de 800 meter. Haar persoonlijk record is op dat onderdeel naar verhouding het best. Door haar verbeterde duurvermogen denkt ze echter momenteel beter op de 1500 meter uit de voeten te kunnen. ‘Met de grote vooruitgang die ik de afgelopen tijd op m’n aerobe basis heb geboekt, hoop ik nog wat flinke happen van m’n huidige persoonlijke record van 4.14 af te halen. Ik denk dat de 1500 meter mij goed ligt, omdat ik op die afstand mijn snelheid en duurvermogen goed kan combineren. En verder is de 1500 meter ook gewoon een spectaculaire en spannende afstand, die ik super leuk vind om te racen. Ik heb nog geen idee hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Maar wat ik zeker van het EK heb geleerd is dat je jezelf niet moet limiteren. Dus hopelijk kan ik mezelf positief blijfen verassen in de toekomst.’

Foto’s: Erik van Leeuwen & Duke University

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten