Home Laatste Nieuws Elisa de Jong wil onder de 16 minuten op de 5000 meter

Elisa de Jong wil onder de 16 minuten op de 5000 meter

door Tijn Piest

Elisa de Jong behoort tot de nationale niveau op de middellange afstand. Na een vijfde plek op het NK indoor werd ze onlangs Nederlands kampioene op de korte cross. Een interview met de 27-jarige atlete, die zich meer wil gaan toeleggen op de 5000 meter.

Titelprolongatie

De tweevoudig Nederlands kampioene kijkt met een goed gevoel terug op deze winter, ondanks een valse start van het seizoen. ”In november liep ik wat vertraging op qua trainingen en wedstrijden, omdat ik mijn enkel twee keer fors verstuikte. Ik heb maar één indoorwedstrijd en één cross gelopen, namelijk het NK indoor 3000 meter en het NK korte cross. Het NK indoor viel een beetje tegen. Ik werd daar vijfde in een tijd van 9:34 minuten. Ik heb tijdens een fantastische trainingsstage in Kenia veel aan mijn basis gewerkt. Door het vele duurwerk dat ik daar gedaan heb, leek ik nu wat meer moeite dan anders te hebben met het schakelen naar specifieke trainingen voor een harde 3000 meter. Ik ben heel blij dat ik dit winterseizoen goed heb kunnen afsluiten met een nationale titel!” Haar plan voor het NK cross was om haar race hetzelfde te lopen als vorig jaar, toen ze ook won. ”De eerste ronde heb ik me redelijk ingehouden, maar heb ik wel gezorgd dat ik goed voorin zat, zodat ik de ruimte had om de heuveltjes, zand- en modderstukken precies te nemen zoals ik wilde. Ik liep in tweede positie en moest van mijn coach de eerste ronde ‘in mijn hok blijven’. Vlak voor het ingaan van de tweede ronde mocht ik los en heb ik het gas erop gezet. Mijn teamgenootje Jetske van Kampen kwam halverwege de laatste ronde nog dichtbij, maar uiteindelijk lukte het toch om mijn voorsprong verder uit te breiden en te winnen. Het parcours lag me, ik kon redelijk makkelijk door zand en modder en ik voelde me een stuk sterker dan tijdens het NK indoor. De cross is dan ook een compleet ander onderdeel dan de baan, maar ik denk dat de 3000m van de week ervoor uiteindelijk wel heeft bijgedragen aan mijn vorm.”

Team 4 Mijl

De Jong traint onder coach Sybren Mulder bij Team 4 Mijl in Groningen. ”Een onwijs fijne trainingsgroep met veel trainingsmaatjes, waar alle begeleiding en faciliteiten geboden worden die atleten nodig hebben.” De middellange afstandsloopster neemt ons mee in haar week. ”Ik werk op maandag, woensdag en vrijdag en dan train ik één keer. De andere doordeweekse dagen ben ik vrij en doe ik twee trainingen. Op maandag heb ik een duurloop of een techniek/snelheidstraining. Ik train twee keer op dinsdag en donderdag, mijn vrije dagen. Dan begin ik de dag met een alternatieve training zoals crosstrainen, fietsen of zwemmen. Ik heb buiten het wedstrijdseizoen om één baantraining in de week, namelijk op dinsdag of donderdag. Op woensdag heb ik krachttraining, soms met aansluitend een duurloop. Donderdag heb ik, als ik geen baantraining heb, minutenloopjes, bij voorkeur op onverharde ondergrond. Op vrijdag heb ik meestal een tweede krachttraining, soms met aansluitend een duurloop. De zaterdagtraining doe ik in het bos of in het stadspark van Groningen. Dit zijn vaak lange tempoblokken. Op zondag heb ik standaard een duurloop. Ik was altijd veel geblesseerd, maar inmiddels ben ik zo belastbaar dat ik 6-7 dagen per week kan hardlopen. Tussendoor probeer ik mijn herstel te pakken en haal ik ontspanning uit onder andere piano spelen en koken.”

De start van het NK korte cross.

3000 meter

Haar favoriete afstand is de 3000 meter, maar helaas voor De Jong is dit geen afstand op het NK outdoor. ”Deze afstand vind ik precies goed: niet te kort en niet te lang. Je kan hier je uithoudingsvermogen kwijt, maar je moet ook nog wel snelheid hebben en kunnen verzuren. De 1500 meter vind ik ook erg gaaf, maar hier kom ik qua snelheid tekort.” Komende weken wil de atlete van Team 4 Mijl eerst omvang maken in haar trainingen. Haar plan is om op 5 april in Rotterdam de Kwart Marathon (10,55 kilometer) te lopen. ”Ik wilde graag nog een 10 kilometer lopen en qua planning kwam deze wedstrijd het beste uit. Daarna ga ik twee weken trainen in Portugal om mij voor te bereiden op het baanseizoen. Dit jaar wil de hardloopster zich meer gaan toeleggen op de 5000 meter. ”Hier wil graag richting de 16-minutengrens gaan en daarnaast ben ik er zeker van overtuigd dat ik mijn PR op de 1500 meter en 3000 meter kan aanscherpen.”

“Gezien de 1500 meter toch wat aan de korte kant blijkt voor mij en de 3000 meter outdoor geen NK afstand is, wil ik mij meer toeleggen op de 5000 meter.”

Grote stap

Elisa de Jong mikt voor de komende jaren eerst op een hap uit haar persoonlijke records. ”Op de 1500 meter wil ik onder de 4:20 lopen, op de 3000 meter onder de 9:15 en op de 5000 meter onder de 16:10 minuten. Maar dit zijn eigenlijk doelen voor komende zomer. Ik vind het lastig om ver vooruit te kijken.” Of een tijd onder de 16 minuten op de 5000 meter realistisch is, weet de atlete niet. ”Als dat deze zomer niet lukt, is dat zeker het doel voor 2021.” Qua prestaties droomde ik altijd van een toernooi, iets waarvoor ik nog wel een grote stap moet maken. Een EK cross zou dan het meest realistisch zijn en wie weet een EK indoor als ik progressie blijf boeken. Eerst maar eens zorgen dat ik bovenstaande tijden loop.”

Foto’s: Coen Schilderman

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten