Home Voorpagina Een ijzersterke Hassan tijdens de Continental Cup

Een ijzersterke Hassan tijdens de Continental Cup

door hardloopnetwerk

Dit weekend vindt in Ostrava de IAAF Continental Cup plaats. In deze wedstrijd strijden vier continenten tegen elkaar. De teams die tegen elkaar strijden zijn de Afrikanen, de Europeanen,  de Amerikanen en Azië-Pacific. Vandaag, tijdens de eerste van de twee dagen van het toernooi, kwamen al verschillende Nederlanders in actie. Hassan was één van die Nederlandse atleten, ze verraste met een ijzersterke race.

Door de redactie

Bij elk onderdeel mogen twee atleten van een continent zoveel mogelijk punten proberen te scoren. De winnaar verdient 8 punten, de nummer twee 7 punten, de nummer drie 6 punten enzovoort tot de nummer acht die 1 punt krijgt. Elk continent mag beide dagen een joker bij een mannenonderdeel en een joker bij een vrouwenonderdeel inzetten. In totaal heeft elk team dus vier jokers. Bij het onderdeel waar een joker is ingezet, ontvangt het team dubbele punten.

Daarnaast zijn er speciale regels voor de 3000 meter en de 3000 meter steeplechase. Met nog vier rondes te gaan moet de achtste loper die de finish passeert stoppen, een ronde later de zevende, met nog 800m te gaan de zesde en de laatste ronde zullen maar vier lopers lopen. Maar tijdens deze afvalrace zullen ook de atleten die moeten stoppen punten krijgen.

Sifan Hassan kreeg dus te maken met een bijzondere 3000 meter, al heeft ze er zelf misschien weinig van gemerkt. Al voor de eerste moest afvallen zat ze voorin de groep. Met een ijzersterke laatste kilometer gaf ze iedereen het nakijken en versloeg ze onder andere Obiri, die Hassan laatst tijdens de Diamond League finale in Zurich op de 5000 meter nog versloeg. Naast de 8 punten voor de winst pakte Hassan ook het Championship Record (8:27.50).

Eerder op de dag kwamen Churandy Martina, Dafne Schippers en Lisanne de Witte in actie. Martina werd 5e op de 200 meter (20.68s). Schippers (100 meter in 11.23s) en De Witte (400 meter in 51.51s) finishten als vierde. Met die plek finishte De Witte weer voor de Europees Kampioene Swiety-Ersetic.