Home Laatste NieuwsDe week van... De week van Niek Blikslager

De week van Niek Blikslager

door hardloopnetwerk

Ook deze week mogen we weer meekijken met de trainingsweek van een topatleet! Dit keer is dat Niek Blikslager (24), die uitkomt voor Groningen Atletiek en traint bij Team4Mijl, onder Eddy Kiemel. “Daar zitten gelukkig veel atleten bij waar ik samen mee kan trainen,” vertelt Niek. “Dit geldt met name voor de intervaltrainingen.”

Niek is zich aan het voorbereiden op het cross-seizoen. “Voor mij staat deze week in het teken van de laatste voorbereiding voor de Warandeloop in Tilburg volgende week,” legt Niek uit. “Het is een relatief rustige week. Afgelopen weekend liep ik de Crosscup in Mol als laatste voorbereidingswedstrijd. Dit was een lastig parcours bestaand uit veel zand, en wat heuveltjes en lastige bochten. Ik eindigde als 9e, wat mij vertrouwen geeft richting de Warandeloop, ondanks dat het parcours daar heel anders zal zijn. Ik hoop dat ik een goede race kan lopen, en me zo kan plaatsen voor het EK Cross!”

“Ik hoop dat ik een goede race kan lopen, en me zo kan plaatsen voor het EK Cross!”

Maandag (15 km)

“Omdat ik gisteren een wedstrijd liep was ik nog wat vermoeid, daarom stond er vandaag alleen een duurloop van 60 minuten op het programma. Ik loop mijn duurlopen altijd op hartslag in zone 1 (45-55 hartslagen onder mijn maximale hartslag), maar als ik moe ben soms nog iets rustiger in zone 0. Het tempo van de duurlopen maakt voor mij niet veel uit, zolang ik mijn hartslag hoog genoeg houd. Het is voor mij het belangrijkste dat ik mezelf niet te veel uitput en vervolgens geen energie meer heb voor de intensieve trainingen. De duurloop van vandaag heb ik rustig aan gedaan en gemiddeld kwam ik uit op 4:14/km.”

Dinsdag (28 km)

“Vanochtend stond er een duurloop van 45 minuten op het schema. Omdat ik ’s avonds nog een training heb staan, wil ik  graag zo veel mogelijk tijd tussen de twee trainingen hebben. Daarom doe ik de duurloop kort nadat ik opsta, op een lege maag. Er wordt weleens gezegd dat je beter wordt in het verbranden van vet tijdens lopen als je traint op een lege maag. Dus dat is mooi. Alleen omdat ik nooit wedstrijden doe die langer zijn dan een uur heb ik daar helaas niet veel aan. Ik begin duurlopen ’s ochtends altijd erg rustig, omdat mijn benen erg stijf zijn als ik net uit bed kom. De eerste kilometer ging in 4:44/km, de laatste in 4:04/km.”

“Dinsdag- en donderdagavond trainen we normaal altijd op de baan, echter gingen we vandaag voor de verandering naar het Viaduct in Hoogkerk, vlakbij de baan. Daar liepen we een rondje van 950 meter waarvan 600 meter heuvelop. In de pauze liepen we omlaag terug naar de start. Ik merkte dat mijn benen nog steeds wat moe waren, maar gelukkig was Tom Hendrikse vandaag sterk, en kon ik me mooi aan hem optrekken. We liepen dit rondje acht keer in 3:10-3:15/km met ruim 200 meter jog pauze.”

“Ik merkte dat mijn benen nog steeds wat moe waren, maar gelukkig was Tom Hendrikse vandaag sterk, en kon ik me mooi aan hem optrekken.”

Woensdag (0 km)

“Afgelopen jaren ben ik twee keer langdurig (een half jaar en een jaar) geblesseerd geweest aan mijn achillespees. Dat wil ik niet weer, en daarom heb ik met Eddy afgesproken om elke week ten minste een dag niet te lopen. Als ik dan een klein pijntje heb, dan is een dag zonder belasting vaak voldoende om er weer van te herstellen. Daarom heb ik elke woensdag alleen een krachttraining op het schema staan. Onder leiding van Jacob Veenstra trainen we in het krachthonk van Groningen Atletiek. De belangrijkste oefeningen die doe zijn de power clean (voorslaan) en een split squat. Daaromheen heb ik een aantal ondersteunende oefeningen voor mobiliteit en stabiliteit. Het is maximale kracht, dus ik doe maar een paar herhalingen, maar met veel gewicht en voldoende pauze.”

Donderdag (19 km)

“Op de baan liep ik deze avond 20 x 400m in 70 seconden. Op zich niet een heel snel tempo, maar de korte pauze van 100 meter in 35 seconden is wat het zwaar maakt. Omdat ik de enige was met tempo 70, startte ik de eerste paar met de groep 72 mee, zodat ik niet alles alleen hoefde te lopen. De koude harde wind maakte het best zwaar, maar daardoor was het uiteindelijk een goede training.”

Vrijdag (21 km)

“’s Ochtends liep ik weer een rustige ochtendduurloop van 45 minuten, om het Paterswoldsemeer. Ik vind Groningen een enorm leuke stad, het enige nadeel is dat er maar weinig mooie natuur in de stad is. Daarom ga ik tijdens de meeste duurlopen meteen de stad uit, maar ik loop wel bijna alles verhard, en vaak dezelfde rondjes.”

“Ik vind Groningen een enorm leuke stad, het enige nadeel is dat er maar weinig mooie natuur in de stad is.”

“In de avond had ik weer een krachttraining, echter deze keer nauwelijks met gewichten en halters, maar met name oefeningen gericht op coördinatie en stabiliteit. Deze training sluit ik af met een duurloop van 40 minuten. Ondanks dat ik best moe was na de krachttraining heb ik erg lekker gelopen.”

Zaterdag (19 km)

“Om 9 uur ’s ochtends stond ik in sportkleding klaar in de winkel van RunX Groningen. Zij verzorgen een trainingsprogramma voor mensen die een halve marathon willen lopen. Aangezien zij Team 4 Mijl sponsoren en veel voor mij doen, hielp ik vanochtend mee met de training. Meteen daarna fietste ik door naar het stadspark waar ik 3 x 3 x onze eeuwenoude parkronde van 920 meter liep. De start en finish van het rondje is boven op ‘de heuvel’. Deze heuvel is slechts 5 meter hoog, maar voor Groningse begrippen is dit een soort Mont Ventoux… Vandaag hoefde ik echter niet heel hard te lopen ( ~ 3:20/km). Volgende week dinsdag doe ik nog een laatste harde training als prikkel voor de Warandeloop.”

Zondag (15.5 km)

“Meestal heb ik zondag een klassieke lange duurloop van 90 minuten, maar om goed uit te rusten voor komende week bleef het vandaag bij slechts 60 minuten. Om het bekende terrein van Groningen te ontvluchten reed ik naar Norg (Drenthe) om daar mijn training te doen. Het was heerlijk lopen met de zon erbij in een bosrijke omgeving. Ik had een perfect rondje gelopen, want na precies 60:00 en 15.50 kilometer was ik weer terug bij start (je moet iets).”

Eindtotaal deze week: 117.5 kilometer

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten