Home Laatste Nieuws Tom Hendrikse over 2019: nieuwe groep, trainer en alle PR’s verbroken

Tom Hendrikse over 2019: nieuwe groep, trainer en alle PR’s verbroken

door Tijn Piest

Het einde van 2019 nadert en dat betekent tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Één van de jongere talenten op de lange afstand is Tom Hendrikse (21). Hij nam al deel aan twee Europese kampioenschappen bij de jeugd en stapte dit jaar over naar Team4Mijl in Groningen. Dit resulteerde onder andere al in winst bij de Amsterdamse Boscross. Ook verbeterde hij dit jaar àl zijn persoonlijke records! Wij interviewden hem.

Trainerswissel

In het voor hem succesvol verlopen 2019 verbeterde Tom Hendrikse al zijn persoonlijke records. En dat in het jaar dat zijn trainer (Guido van Weeren) ermee stopte. In de zomer maakte hij de overstap van RTC Noord Atletiek naar Team4Mijl, waar hij nu traint onder leiding van Eddy Kiemel. “Mijn derde plek op het Nationaal Crosscircuit was wel één van mijn hoogtepunten,” zegt Tom terwijl hij terugblikt op 2019. “Nu ik mij aangesloten heb bij Team4Mijl merk ik dat ik uitgeruster en sterker ben tijdens wedstrijden. Mijn trainer heeft mij al goed door en dat resulteerde een aantal weken geleden nog in een toptijd op de 4 Mijl van Groningen van 18.43 minuten!’’

“Ik vind de crossen in Nederland fantastisch om te doen.”

Goede wedstrijden, geen EK

Net als veel langeafstandslopers zit Tom midden in het crossseizoen. De AVD Cross in Dwingeloo en de Crosscup in Mol gebruikte hij om in vorm te komen voor de Warandeloop. Een goede klassering in Tilburg moest leiden tot kwalificatie voor het EK cross. ‘’Ik merkte dat ik tijdens de AVD cross sterk was, alleen dat ik door de opdracht die ik meekreeg van Eddy al vrij vroeg door mijn brandstof heen was. Bij de Crosscup in Mol ging ik te hard van start waardoor het daarna bikkelen was tot de finish. Desalniettemin twee prima races! De Warandeloop in Tilburg was mijn hoogtepunt. Ik startte relatief rustig waardoor ik steeds harder kon lopen richting het einde. Tijdens die wedstrijd kan ik altijd goed pieken. Helaas was het volgens de Atletiekunie niet genoeg voor een EK ticket,” vertelt Tom teleurgesteld. Zijn meest recente wedstrijd was de Amsterdamse Boscross, waar hij de lange cross bij de senioren op zijn naam schreef. “Het was een zware maar leuke wedstrijd door de modder en de heuvels. Ik hoefde niet 100% te gaan waardoor ik vooral kon genieten van de blubber en het rennen door de bossen. Ik ben erg blij met die overwinning!,’’ zegt Tom met een grijns op zijn gezicht.

Ook vroegen wij de Assenaar naar zijn hoogtepunten in zijn hardloopcarrière tot nu toe. Het Europees kampioenschap junioren in Grosseto en het Europees kampioenschap cross onder 20 jaar in Tilburg waren twee mooie momenten voor hem. “Een Europees kampioenschap is echt fantastisch om mee te maken,’’ licht hij toe. ‘’Verder is de Abdijcross van 2019 mij bijgebleven als één van mijn mooiste wedstrijden. Ik liep voorin als eerste Nederlander en kon lang mee met de sterke buitenlandse atleten. Ik vind de crossen in Nederland fantastisch om te doen!’’

Gymleraar

In het dagelijks leven doet Tom de Algemene Lerarenopleiding. Hij studeert aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar hij wordt opgeleid tot gymnastiek docent. In die stad traint hij bij Eddy Kiemel met teamgenoten als Niek Blikslager en Job IJtsma. Zijn trainingsweek ziet er als volgt uit:

Maandag = Duurloop 60 minuten (soms in de ochtend 45 minuten)

Dinsdag = Baantraining of viaducttraining

Woensdag = Krachttraining en duurloop

Donderdag = Baantraining of viaducttraining

Vrijdag = Duurloop 60 minuten (soms in de ochtend 45 minuten)

Zaterdag = Parktraining 3×4 crossrondes op tempo of hartslag

Zondag = Duurloop 90 minuten

Nederlandse top

Uiteraard loopt Tom later dit seizoen nog meer crosswedstrijden binnen het Nationaal Crosscircuit. Hij zal starten bij de Sylvestercross in Soest (31 december), Abdijcross in Kerkrade (19 januari) en het NK cross in Kraggenburg (1 maart). Op de weg staan voor de atleet nog het NK 10 kilometer in Schoorl (9 februari) en de Parelloop in Brunssum (15 maart) op het programma.

“Ik merk dat ik zeker potentie heb om over een paar jaar met de top van Nederland mee te draaien!”

Tom Hendrikse wil komend jaar grote stappen zetten op zijn favoriete afstanden: de 5 en 10 kilometer. “Ik merk dat ik op deze afstanden zeker potentie heb om over een paar jaar met de top van Nederland mee te draaien,’’ geeft hij aan. Ook wil hij vlammen op de nationale kampioenschappen 10 kilometer en cross. “Kijkend naar mijn tijd op de 4 Mijl (18:43, 2.54 min/km gemiddeld, red.) verwacht en hoop ik dat ik rond de 29.40 kan eindigen. Verder wil ik vooraan meedraaien op de nationale crossen in Nederland!’’ We zijn benieuwd wat Tom gaat laten zien de komende maanden!

Een kijkje nemen op zijn website? Check www.tomhendrikse.nl.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten