Home Laatste Nieuws Job IJtsma over studeren in Amerika, trainen in Nederland en het EK cross

Job IJtsma over studeren in Amerika, trainen in Nederland en het EK cross

door Tijn Piest

Dankzij zijn vierde plaats (derde Nederlander) bij de Warandeloop mag Job IJtsma aanstaande zondag Nederland vertegenwoordigen op het EK cross. Het wordt zijn debuut in het oranje. De A-junior start op 8 december in Lissabon in de categorie onder 20 jaar. Enige ervaring met de buitenlandse cross heeft Job al, want hij studeerde en liep hard bij een Amerikaanse universiteit. Een interview met de 19-jarige atleet van Team 4 Mijl.

Hoe kijk je terug op afgelopen baanseizoen?

“Mijn baanseizoen was erg lang. Ik studeerde afgelopen jaar in Charleston in Amerika, dus mijn outdoor baanseizoen begon al in maart. In Amerika focuste ik mij vooral op de 800 en 1500 meter, en ik kwam erachter dat mijn talent daar niet ligt. Weer terug in Nederland ben ik wat meer op de langere afstanden gaan focussen en dit resulteerde meteen in een mooie tijd op de 5000 meter. In Utrecht liep ik 14:47, wat het toppunt was van mijn baanseizoen.”

“In Amerika focuste ik mij vooral op de 800 en 1500 meter, en ik kwam erachter dat mijn talent daar niet ligt.”

Kun je ons meenemen in een dag uit je dagelijks leven?

“Een standaard dag begint bij mij vaak met school. Ik ben nu eerste jaars student bewegingswetenschappen in Groningen en de schooldagen verschillen enorm. De ene dag zit ik van 9 tot 5 op school en de andere dag hoef ik maar voor één college naar het UMCG. Omdat ik overdag naar school ga, train ik bijna altijd ’s avonds. Dit kan een duurloop, baantraining of krachttraining zijn.”

Je trainde eerst in Amerika, maar nu weer in Nederland. Hoe zien je trainingen eruit?

“Ik trainde vorig jaar inderdaad in Amerika. Ik heb hier een jaar gestudeerd, maar dit is toch niet zo goed bevallen waardoor ik nu weer in Nederland ben. Ik train sinds september bij Team 4 Mijl in Groningen. Hier heb ik genoeg jongens om mee te trainen, zoals Tom Hendrikse en Niek Blikslager. Zoals ik bij de vorige vraag zei, is dit vaak ’s avonds. Sommige teamgenoten wonen in de buurt waardoor we duurloopjes soms samen kunnen doen. Lange intervallen op de baan (800-1200m) vind ik denk ik het mooist. We hebben een grote groep, wat de baantrainingen extra leuk maakt.”

Wat is je favoriete afstand en waarom?

“De 5000 meter op de baan is mijn favoriete afstand. Ik vind het lekker om in een ritme te komen. Ook het gevoel dat je nog energie hebt om te kunnen versnellen in de laatste paar rondes is heerlijk.”

Foto: Remco Bos

Bij de Warandeloop kwalificeerde je je bij de junioren A voor het EK cross. Had je dit verwacht en hoe kijk je terug op je race?

“Ik had het niet meteen verwacht van te voren, maar ik wist wel dat het mogelijk zou zijn. De trainingen van Eddy [Kiemel, red.] sloegen goed aan en ik ging met vertrouwen de race in. Eddy had me de opdracht gegeven om rustig te starten en de kopgroep te laten gaan. Vanaf kilometer 4 zou ik dan gaan doorversnellen om zo veel mogelijk afvallers van de kopgroep op te pikken. Dit plan verliep eigenlijk perfect en aan het eind kwam ik nog bijna op het podium ook. Op de eindsprint na was ik erg tevreden met mijn race. Met een EK ticket op zak kan ik niet klagen natuurlijk!”

“Aan het eind kwam ik nog bijna op het podium ook.”

Hoe ziet je voorbereiding eruit naar het EK cross en welke wedstrijdjes ga je na het toernooi nog lopen?

“Voor het EK cross probeer ik zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding aan te houden als voor de Warandeloop. Ik draaide vorige week nog aardig wat kilometers en vanaf afgelopen maandag doe ik het weer rustig aan om zo fit mogelijk aan de start te staan. Ik hoop zondag weer een beetje hetzelfde te doen als in Tilburg – rustig starten en dan doorversnellen. Ik heb niet echt een idee van op welke plaats ik kan eindigen, omdat dit mijn eerste toernooi is. Maar hopelijk kan ik veel plaatsjes opschuiven in de laatste kilometers!

Na het EK cross ga ik met het team twee weken op trainingsstage naar Lanzarote en daarna ga ik denk het nationale crosscircuit lopen. Ook het NK 10 km staat op het programma.”

“Voor het EK cross probeer ik zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding aan te houden als voor de Warandeloop.”


Wat zijn je ambities voor komende jaren?

“Ik ga mij de komende jaren vooral focussen op de 5 en 10 kilometer. Ik hoop me dan ook te kwalificeren voor de grotere toernooien op deze afstanden. Als mijn progressie zo doorgaat moet dat mogelijk zijn, maar er kan natuurlijk van alles gebeuren.”


Op zondag 8 december vindt in Parque da Bela Vista in Lissabon de 26ste editie van de Europese kampioenschappen cross plaats. Team NL is met 10 atleten vertegenwoordigd bij de mannen onder 20 jaar (team), vrouwen onder 23 jaar (team) en mannen senioren. Klik hier voor het tijdschema.

Hoofdfoto: Warandeloop

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten