Home Laatste Nieuws Stan Niesten gaat voor EK-kwalificatie bij Warandeloop

Stan Niesten gaat voor EK-kwalificatie bij Warandeloop

door Tijn Piest

Één van Nederlands beste atleten op de lange afstand is Stan Niesten. De student uit Beverwijk werd dit jaar tweede op het NK 5.000 meter. Hij zal aanstaande zondag van start gaan bij de Warandeloop en hoopt op kwalificatie voor het EK Cross in Lissabon. Wij stelden hem een aantal vragen.

Hoe kijk je terug op afgelopen baanseizoen?

“Het baanseizoen verliep vrij constant. Ik heb een aantal goede wedstrijden gelopen. Aan het einde van het baanseizoen was wel een beetje de energie op, waardoor ik op het EK landenteams onder mijn niveau presteerde. Op die wedstrijd na had ik gewoon een goed baanseizoen, met een mooi PR op de 5000 en 3000 meter. Uiteraard hoop ik in 2020 weer een stap te kunnen zetten.”

In Valencia liep je onlangs de halve marathon. Kun je wat vertellen over je race?

”Valencia verliep niet zoals ik vooraf had gehoopt. Ik probeerde weg te gaan op een tijd van onder de 1.03 en dit ging ook goed tot 9 kilometer. Bij een drankpost stak een andere hardloper op het laatste moment over om alsnog water aan te pakken. Ik ontweek hem, maar ging bij de landing door mijn enkel, waardoor ik in een kilometer veel tijd verloor met het groepje waarmee ik liep. Na 9 kilometer liep ik dus niet lekker meer en liep ik de wedstrijd solo uit in een tijd van 1.05. Ik baalde hier na afloop natuurlijk erg van. Ik was in goede doen en het was eigenlijk ook mijn hoofddoel van het najaar. Jammer.”

“Voor de komende jaren wil ik mijn tijden op de afstanden vanaf 3.000 meter tot en met de halve marathon blijven aanscherpen.”

In Eindhoven was je voor het eerst als haas ingezet op de marathon. Hoe heb je dit ervaren?

“Dat was mooi, leuk en voor herhaling vatbaar. Ik liep tot en met 18 kilometer voor Khalid Choukoud en dit ging behoorlijk goed. Ik kon het tempo mooi vlak houden, ondanks dat de omstandigheden verre van ideaal waren. Dit was natuurlijk zonde voor Khalid, die al snel alleen kwam te lopen en daardoor de olympische limiet niet haalde. Zelf liep ik lekker die dag.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik studeer momenteel af aan de Johan Cruyff Academy in de richting commerciële economie. Dit betekent dat ik bezig ben met mijn scriptie. Dit onderzoek doe ik voor het sportvoedingsmerk Maurten. Hier ben ik volop mee bezig en daar gaat nu wekelijks veel tijd inzitten, maar ik hoop in januari 2020 afgestudeerd te zijn.”

Stan Niesten liep vorig jaar het EK cross in Tilburg

Hoe ziet een trainingsdag er voor je uit en wanneer train je?

“Ik train heel vaak alleen thuis, in Beverwijk. Ik woon in een omgeving waar ik goed kan trainen. Ook train ik één keer in de week in Amsterdam op de baan onder leiding van de topfitte coach Bram Wassenaar. Hier train ik dan met Luca AssorgiaLars Remijn, Kris van Leeuwen en Peter-Jan Hardenbol. Soms ben ik ook op de woensdag te vinden op de baan in Leiden, indien het beter uitkomt met wedstrijdplanning. Daar train ik vaak in een groepje met Noah Schutte, Bjorn Koreman, Max Polak en Ruben Sansom.”

“Een trainingsdag verschilt nogal. Maandag en donderdag meestal een baantraining en daarnaast doe ik nog één keer in de week een vlotte duurloop. De rest van de week is aangevuld met rustige duurloopjes. Afgelopen maandag deed bijvoorbeeld nog een goede baantraining van 6 x 1000 m in gemiddeld 3:01 met 2 minuten pauze in Amsterdam.”

Zondag loop je de Warandeloop. Wat is je doel voor die wedstrijd en welke andere wedstrijden heb je nog op de planning staan?

“Ik wil gewoon lekker lopen en ik zie wel waar ik eindig. Het zou mooi zijn als ik voor in het veld kan mee strijden. Als het lukt wil ik graag naar het EK cross in Lissabon. Ik denk dat ik dan bij de beste 6 Nederlanders moet zitten. We hebben momenteel een sterke lichting bij de mannen senioren. Ik denk dat de kans groot is dat er een vol team wordt gestuurd bij de Nederlandse mannen. Hierna zal ik weer gaan starten in de Egmond halve marathon en wil ik graag een hoge klassering halen in Schoorl (NK 10 km). Maar eerst de Warandeloop!”

Wat zijn je doelen voor volgend jaar en wat zijn je ambities?

“Ik wil mezelf volgend baanseizoen voor het EK atletiek in Parijs kwalificeren. Ik denk dat het voor mij een realistisch doel is. Of dat de 5.000, 10.000 of halve marathon is, moet ik nog even kijken. Voor de komende jaren wil ik mijn tijden op de afstanden vanaf 3.000 meter tot en met de halve marathon blijven aanscherpen.”

Lees onze Warandeloop-voorbeschouwing hier. 

Hoofdfoto: Bjorn Parée (EK cross 2018)

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten