Home Laatste Nieuws Ambassadeur Robin van Riel kijkt uit naar Warandeloop

Ambassadeur Robin van Riel kijkt uit naar Warandeloop

door Tijn Piest

Het baanseizoen zit erop en de meeste (middel)langeafstandslopers richten zich momenteel op het crossseizoen. De Warandeloop in Tilburg van dit weekend fungeert voor topatleten als kwalificatiemoment voor het EK Cross. Ambassadeur Robin van Riel, de nummer 2 van het EK junioren deze zomer op de 1500 meter, kijkt ernaar uit om in zijn thuisstad een laatste keer te schitteren bij de junioren.

Benieuwd hoe de andere ambassadeurs van de Warandeloop zich hebben voorbereid op zondag? Lees hier de trainingsweek van Robin’s jongere broertje Rick en lees het interview met seniore Julia van Velthoven hier.

In het Portugese Algarve ontvluchtte Robin van Riel het Nederlandse weer om zich helemaal op te laden voor ‘zijn’ Warandeloop. Hij was daar op stage met zijn trainingsmaatjes Tijke Wentink, Daan van der Velden, Tim Verbaandert en zijn jongere broertje Rick.

Indrukwekkend baanseizoen

Robin heeft een sterk baanseizoen achter de rug. Hij werd Nederlands kampioen indoor bij zowel de junioren als de senioren en Nederlands kampioen outdoor bij de junioren, maar zijn beste prestatie is zilver op het EK onder 20 jaar. ”Het afgelopen seizoen lag de focus vooral op de toernooien. Als ik terugkijk ben ik blij dat ik op de momenten waar ik goed moest zijn mijn beste wedstrijden heb geleverd! Ik wilde nog voor een PR op de 1500m gaan, maar dat is helaas niet gelukt omdat ik erg vermoeid was.”

‘Als ik terugkijk op afgelopen seizoen ben ik blij dat ik op de momenten waar ik goed moest zijn mijn beste wedstrijden heb geleverd.”

Eerste cross

Voor de Warandeloop heeft de atleet zichzelf al getest op de cross tijdens de Maple Leaf Cross in Hilversum. Hij liep zonder verwachtingen de voor hem lange afstand van 10 kilometer. ”Tijdens de race probeerde ik het tempo hoog te houden, de focus vast te houden en mijn krachten zo goed mogelijk te verdelen. Uiteindelijk denk ik dat dat goed is gelukt. Dit crossseizoen wil ik vooral mijn conditie en belastbaarheid verbeteren. Ik zag de wedstrijd meer als een test, maar ik ben zeer tevreden met het niveau van nu.”

Focus en rust

De middellangeafstandsloper laat weten dat zijn trainingen in Portugal niet heel anders waren dan in Nederland. ”Meestal doe ik ’s ochtends een rustige duurloop van 45 minuten op een ontspannen tempo. De training die ik in de middag doe kan een duurloop, tempotraining of krachttraining zijn,” vertelt Robin. Vooral focus en rust zijn belangrijk. ”Wij kiezen ervoor om in Praia da Falésia te trainen omdat de temperatuur goed is en de omgeving goede faciliteiten heeft,” legt Robin uit. ”De jongens die mee zijn willen allemaal de Warandeloop zo goed mogelijk lopen, dus iedereen is gefocust op één doel. Dat motiveert om goed te trainen en te rusten.”

Inmiddels zit zijn trainingsstage erop en kijkt Robin positief terug. “Ik merkte dat ik tijdens deze trainingsstage steeds makkelijker begon te lopen. De focus lag op het uitbreiden van het duurvermogen en het scherp worden voor de Warandeloop en dat is volgens mij gelukt. Verder was het ook heel gezellig met de jongens waardoor alle trainingen net wat makkelijker aanvoelen.”

Warandeloop

Of hij, net als vorig jaar, van plan is om zich bij de Warandeloop te kwalificeren voor het EK Cross, wil Robin nog niet zeggen. Wel kijkt hij uit naar het winterseizoen. ”Ik vind crossen altijd heel erg leuk en dit is mijn eerste seizoen bij de senioren!” Dat betekent langere crossen, maar bij de Warandeloop hoeft hij ”maar” 6200 meter, omdat hij nog een laatste keer bij de junioren A mag uitkomen. ”Ik wil natuurlijk zo goed mogelijk lopen, omdat ik ook ambassadeur van het evenement ben!”

”De komende jaren zullen in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling als atleet en het doorgroeien naar het internationale niveau bij de senioren.”

Doorgroeien bij senioren

Robin hoopt komend baanseizoen onder de 3:40 minuten te lopen op de 1500 meter en in ieder geval zijn PR van 3:42,44 aan te scherpen. ”Ik denk dat dat zeker mogelijk moet zijn, omdat ik de 1500 meter steeds beter leer kennen. Daarnaast wil ik ook nog mijn tijden op de 800 en 5000 meter verbeteren, omdat ik denk dat dit ook goed zal zijn. De komende jaren zullen in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling als atleet en het doorgroeien naar het internationale niveau bij de senioren, zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen.”

Foto: Max Kooijmans

Bekijk het tijdschema van de Warandeloop op zondag hier en bijbehorende deelnemerslijsten hier.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten