Home Laatste NieuwsDe week van... De week van Marcella Herzog

De week van Marcella Herzog

door hardloopnetwerk

Marcella Herzog (26) is een zeer talentvolle atlete met persoonlijke records van 15.59.28 op de 5000 meter en 33.33 op de 10 kilometer. Beide records stammen wel al uit 2016, want de afgelopen jaren was ze regelmatig geblesseerd. Knieklachten stonden het lopen in de weg. Inmiddels is ze alweer langere tijd blessurevrij aan het trainen. Op 31 december staat ze aan de start van de Sylvestercross, en in de maanden daarna staan er verschillende Nederlandse Kampioenschappen op haar programma. Voor Hardloopnetwerk hield ze een trainingsweek bij.

Maandag 2 december

“Om 07.30 uur gaat de wekker. Hoewel ik moe ben en me het liefst nog een keer zou omdraaien, spring ik er meteen uit. Ik ben gisteren officieel verhuisd van Groningen naar Gelderland. Afgelopen weekend stond in het teken van reizen, sjouwen, vriendinnen en mooie herinneringen. Sentimenteel voel ik me eigenlijk niet. Vooral energiek! Ik heb zin in een mooi nieuw hoofdstuk en vooral: meer RUST en minder gevlieg.

Tot 12.30 werk ik hard aan mijn thesis. Om 13.00 is het namelijk tijd voor koffie en taart in het nieuwe Herzog Medical kantoor. Herzog is verhuisd naar een prachtig pand en dat wordt gevierd! Behalve naar de taart werp ik ook alvast een kritische blik naar de werkruimte voor de adjunct directeur ;-).

Om 15.00 uur trek ik mijn hardloopschoenen aan en doe ik een wisselduurloop van 18 kilometer. Afwisselend loop ik in zone 1 en 2. Een mooie training en een voldaan gevoel!”

Dinsdag 3 december

“Vandaag is mijn favoriete trainingsdag! Er staat een baantraining op het programma. Maar eerst werk ik in de ochtend van 09.00 tot 13.00 aan mijn thesis. Ik doe onderzoek naar de communicatie tussen orthopedische chirurgen in de OK. Specifiek focus ik me op de leermomenten die plaatsvinden tussen de supervisor en de arts in opleiding. In dit stadium van mijn onderzoek spendeer ik uren aan het analyseren en transcriberen van GoPro video’s die deze chirurgen tijdens hun operatie op hun hoofd dragen. Super interessant, maar wel intensief!

Om 15.00 uur begint onze baantraining. Naja, eigenlijk om 15.03 want ik ben standaard 3 minuten te laat. Het programma is als volgt: 2×300 – 1000 – 2×400 – 1000– 2×500- 1000 – 2×600. De kilometers gaan in 82 seconden per 400 meter en de andere tempo’s in 76-78 per 400 meter. Ik loop in een mooi treintje met Tirza [van der Wolf], Anne [Luijten] en Lisanne [Gevelaar-Meuleman]. De laatste drie loopjes mag ik wat sneller. Achter de billen van Marc [Cinjee] gaat de 1000 meter in 3.15 en gaan de 600tjes in 1.50.

Na afloop van de training kook ik Thaise curry voor mijn trainer John Jansen, luisteren we Lou Reed en spreken we honderduit over atletiek en de essentie van het leven 😉!”

Door Barbara Kerkhof

Woensdag 4 december

“Om 06.15 spring ik mijn bed uit. Op de bank met een Espresso en de gordijnen nog dicht werk ik twee uurtjes aan mijn thesis. De cafeïne en de zaag- en hakgeluiden in mijn operatievideo’s zorgen ervoor dat ik snel wakker ben. Om 08.45 uur stap ik in de auto en 8 minuutjes later arriveer ik bij het krachthonk. Met het zien van de bevroren atletiekbaan geniet ik nog een beetje na van gisteren. Onder toeziend oog van John Jansen werk ik een mooie krachttraining af. Ons ritueel is elke woensdag hetzelfde… Duitse deephouse muziek, oppeppende leuzen van John en natuurlijk Catootje… het hondje dat van de krachttraining een obstakel run maakt.

Foto: Barbara Kerkhof

Na afloop van de training rijd ik naar mijn trainingsgenootje Anne Luijten en doen we samen een duurloop van 90 minuten. Het is een super mooie ochtend. Het is ijzig koud, maar de sprookjesachtige dauw en de zon maken alles goed. We genieten allebei, spreken stiekeme doelen en ambities uit en zetten de dagteller op 19 kilometer!

De rest van de middag breng ik door bij Brew2Cup. Een toffe koffiebranderij in Arnhem waar ik in de kelder aan mijn thesis schrijf.”

Donderdag 5 december

“De volgende morgen doe ik opnieuw mijn tempo’s met Anne op Warnsborn. Het is 09.00 uur, mistig en koud. Ik besef me dat het een enorm voorrecht is om op dit soort tijdstippen en op zulke prachtlocaties te kunnen trainen! Het is tevens een luxe dat John met zijn gedrevenheid (en zijn confronterende lactaatmeter!) voor ons klaar staat. We lopen 20 minuten in en beginnen dan met onze temboblokken: 2km – 5km – 2km in tempo 3.45 per kilometer. De natte bladeren, gladde bochten en hoogteverschillen maken het best pittig. John meet na elk blok onze lactaat. Onze lage waardes bevestigen dat we in de juiste zone lopen.

Na 20 minuten uitlopen spring ik in de auto richting Apeldoorn om de allerleukste persoon op aarde op te halen. Mijn grote zus, de Berliner Bol uit Berlijn is even in Nederland!”

Vrijdag 6 december

“Op vrijdag heb ik steevast RUST. Normaal gesproken ben ik op deze dag in het universitaire ziekenhuis in Groningen voor mijn onderzoek, maar deze week niet. Vandaag breng ik een groot gedeelte van de dag door met mijn zus en ’s avonds vieren we met de familie Sinterklaas.

Ook Skype ik met Danaid Prinsen, mijn fijne vriendinnetje die me op de hoogte stelt van haar belevenissen en trainingen in Kenia.”

Zaterdag 7 december

“Op zaterdagochtend is Warnsborn altijd gevuld met hordes (Papendal-)atleten. Ons team, JJ Running, is er het vroegst bij van allemaal. Om 09.00 uur starten we met inlopen. Na de loopscholing en een aantal pittige versnellingen volgt het hoofdprogramma. Ik loop in een mooie treintje 7×850 meter: onder de Arnhemmers bekend als het ‘kleine Warnsborn rondje’. Daarna volgt er nog 2×1000 meter. Halverwege onze tempo’s druppelen er twee andere trainingsgroepen het bos binnen. Tijdens ons uitlooprondje is er bij iedereen een mix van euforie en voldaanheid voelbaar. Heerlijk om om 11.00 uur een kwaliteitstraining afgewerkt te hebben!

Na mijn training race ik naar mijn teamgenoot en fysiotherapeut David Hemstede. Wat een luxe: na zijn eigen training neemt hij de tijd om mijn knie te behandelen. David geeft mijn knie een infrarood behandeling, dry needled mijn peesplaat en maakt mijn enkel los.

Na mijn fysio-behandeling spring ik in de auto en staat er onverwachts een super lekkere lunch klaar. Niet veel later vertrek ik met de leukste pannenkoekbakker van Nederland naar de kerstmarkt in Düsseldorf. De rest van de dag struin ik tussen de romantische kerstlichtjes, bruine cafétjes en Glühwein- en Bratwursttentjes.”

Zondag 8 december


“Zondagochtend begin ik met wat knie en core- oefeningen. Er staat een easy duurloop van 90 minuten op het programma. Het waait hard en de laatst 30 minuten loop ik door de stromende regen. Bij terugkomst ben ik doorweekt maar de teller staat wel op 110 kilometer! Dit is na mijn knieblessure en voetbreuk een absoluut kilometer-PR. Trots app ik mijn trainer. Voor hem geen nieuwe informatie natuurlijk…hij weet precies wat hij opgeeft.

’s Middags spreek ik met twee vriendinnen af in het centrum van Amersfoort. Het is gezellig en ik geniet na van een mooie week. Ik heb deze week misschien te weinig aan mijn thesis gedaan maar wel GENOTEN. Genoten van een groeiende vorm, een fit lichaam en fijne mensen!”

Meer lezen over Marcella? Surf dan naar haar website, www.marcellarunstheworld.com! Ze is ook te volgen op Strava.

Hoofdfoto: Barbara Kerkhof

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten