Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Vincent Hazeleger

Atleet van de week: Vincent Hazeleger

door hardloopnetwerk

Vragenlijst atleet van de week

Naam: Vincent Hazeleger

Leeftijd: 21

Werk/opleiding: Student Bedrijfseconomie

Woonplaats: Castricum

Favoriete afstanden en pr: 800 meter:1.49,29, 1500 meter: 3.43,61

Vincent, op 9 september zagen wij jou aan het werk in Beverwijk. Wij waren nogal onder de indruk van je. Je liep solo naar een tijd van 1.49,90 en dat zonder concurrentie of een haas! Het was tevens jouw laatste 800 meter in 2016. Wat ga jij de komende maanden qua wedstrijden doen?

Beverwijk was inderdaad een mooie wedstrijd voor mij. Ik wilde graag nog afgelopen seizoen een persoonlijk record lopen op deze afstand en in Beverwijk was dat mijn laatste kans. Een haas kon ik niet meer vinden, omdat veel atleten toen al in hun rustperiode zaten. Gelukkig ben ik een loper die erg tempo vast is, waardoor ik solo 1.49,90 kon lopen. Ik liep wel iets meer dan een halve seconde boven mijn persoonlijk record. Mijn pr had ik wel in een ideale race gelopen. Voor mijn gevoel zat er dus veel meer in!

Ik ben inmiddels twee weken geleden gestart met mijn wintertrainingen. In de wintertrainingen ligt de nadruk veel meer op omvang. In december is het EK cross in Italië. Ik hoop aan het EK cross deel te nemen, alleen ben ik afhankelijk of er een team onder de 23 jaar naar Italië wordt gestuurd. Op 27 november moet ik mijn beste prestatie neerzetten op de lange cross tijdens de Warandeloop in Tilburg. De lange cross is 10 kilometer, dat is voor mij een eind, maar met de juiste trainingen de komende weken hoop ik daar te kunnen verrassen. In de opbouw naar de Warandeloop zal ik nog een lange cross in Hilversum lopen en een trainingscross in de omgeving van Castricum om extra ritme op te doen.

Afgelopen zondag deed je mee met de 4 Engelse mijl in Groningen. Over deze afstand liep je 19 minuten en 40 seconden. Hoe verliep de race?

De race verliep best gemakkelijk! Ik miste alleen nog inhoud en tempohardheid om een echte snelle tijd neer te zetten. Ik durfde nog niet zo goed hard de wedstrijd in te gaan, omdat ik bang was om kapot te gaan. Na ongeveer 5 kilometer merkte ik dat het nog steeds erg makkelijk ging. Op dat moment had ik het gevoel dat ik het tempo nog veel langer vol kon houden. De laatste kilometer heb ik nog flink versneld. Uiteindelijk deed ik 19 minuten 40 seconden over de 4 Engelse Mijl.

Hoe ziet een trainingsweek voor jou eruit in de wintermaanden?

In de wintermaanden zijn mijn trainingen veel langer dan in de zomermaanden. Ik doe dan meer duurlopen, langere tempo’s tijdens de baantrainingen en meer krachttraining.

Op maandag train ik op de baan bij atletiekvereniging AAC en doe ik vooral interval tot en met 400 meter.  Op woensdag train ik bij Phanos in het Olympisch Stadion en bestaat de training met name uit langere tempo’s.

Op zaterdag staat de heuveltraining bij de Hollandsche Rading op het programma bij de bekende “Ellen van Langen heuvel”. Op deze trainingen is Nils Pennekamp mijn directe trainingsmaat. Wij doen meestal dezelfde trainingen en hebben erg veel aan elkaar. De andere leden uit de groep laten wij met name op de langere tempo’s iets eerder starten of in-starten als zij een kortere tempo doen. Op deze manier heeft iedereen wat aan elkaar en hoeft niemand alleen te lopen.

De rest van de week plan ik samen met mijn trainer Frans Thuijs in met ochtendloopjes, duurlopen, krachttraining en wisseltempo’s op de weg.

Welke doelen heb jij jezelf gesteld voor het nieuwe baanseizoen in 2017?

Voor het outdoorseizoen van 2017 staat het Europees Kampioenschap onder de 23 jaar voor mij centraal. Ik hoop daar een mooie prestatie neer te zetten in de finale van de 1500 meter. Om dit te bereiken zal ik eerst een grote stap op zowel de 800 meter als de 1500 meter moeten maken. In Hoorn tijden de Flynth Recordwedstrijden wil ik mijn 800 meter tijd flink aanscherpen. Tijdens de Nijmegen Global Athletics hoop ik ook mijn persoonlijk record op de 1500 meter flink te verbeteren. Met deze tijden hoop ik mee te mogen doen met de grotere wedstrijden in het buitenland. Vervolgens wil ik nog een stap te maken op weg naar het EK onder de 23 jaar.

Als je afgelopen baanseizoen jezelf een cijfer mag geven, welk cijfer geef jij het baanseizoen 2016 jezelf?

Over het afgelopen jaar ben ik ondanks mijn bronzen medaille op de  1500 meter tijdens het Nederlands Kampioenschap, 3.44,33 op de 1500 meter en 1.49,90 op de 800 meter niet heel tevreden. Als ik een cijfer zou moeten geven kom ik niet verder dan een 6,5.  Ik ben de afgelopen 2 jaar heel veel geblesseerd geweest, waardoor ik weinig heb kunnen opbouwen. In februari kon ik na een achillespeesblessure mijn trainingen hervatten, maar vervolgens raakte ik eind maart wéér geblesseerd aan mijn bovenbeen. In mei kon ik pas weer beginnen met rustig opbouwen met hardlopen. Helaas hebben de blessures mij dit seizoen echt in de weg gezeten om optimaal te kunnen presteren.

Ik ben zo verslaafd aan hardlopen dat ik vaak té hard en teveel wil trainen. In de afgelopen drie winters heb ik elke keer 2 of 3 maanden niet kunnen trainen, waardoor ik nog nooit de optimale voorbereiding heb gehad op een zomerseizoen. Ik heb daar gelukkig veel van geleerd en zal daarom deze winter veel verstandiger met mijn lijf omgaan. Als ik de winter goed doorkom met een mooie basis, dan denk ik een hele grote stap te kunnen maken en veel mensen (hopelijk ook mijzelf) te kunnen verrassen in de zomer van 2017.

Hoofdfoto: Instagram Vincent Hazeleger

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten