Werk: Run2day

Woonplaats: Purmerend

Vereniging: Phanos

Favoriete afstand en pr:  400m  en mijn pr is 46,48

Bjorn Blauwhof deed afgelopen zomer mee met het EK atletiek in Amsterdam met het 4×400 meter team. Hij werd met zijn team zevende van Europa. Tijdens het Nederlands Kampioenschap in juni won hij een zilveren medaille op de 400 meter (46.86) en ook werd hij Nederlands kampioen op de 400 meter indoor.  Bjorn mocht van ons daarom niet ontbreken als atleet van de week!

Bjorn, afgelopen zomer deed je mee in eigen land met het EK atletiek in Amsterdam. Jullie eindigden als zevende van Europa. Hoe heb je het ervaren om een Europees Kampioenschap atletiek in eigen land te hebben?

”De doelen die we ons hadden gesteld was ons te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Helaas was dat niet gelukt, omdat Jurgen Wielart vlak voor aanvang van de wedstrijd zich blesseerde. Daardoor was hij niet in staat om te lopen en werd onze reserveloper ingezet. Helaas lukte het de reserveloper niet om de goede tijd van zaterdag die hij liep tijdens de halve finale, zondag in de finale nogmaals te herhalen. Het was wel speciaal om in eigen land een Europees Kampioenschap mee te maken. Familie en vrienden konden nu makkelijk komen kijken. Ook voelde het voor mij speciaal om in het Olympisch Stadion te lopen, omdat de wedstrijden plaatsvonden in het stadion waar ik elke dag train.”

Het Nederlandse team 4 x 400 meter bestond uit; Liemarvin Bonevacia, Jurgen Wielart, Terrence Agard en jou. Gedurende het jaar trainen jullie bij andere trainers, is het dan moeilijk om vlak voor een Europees Kampioenschap nog aan elkaar te wennen?

” Wij hebben helaas maar één keer voor de Europees Kampioenschappen samen kunnen trainen. Het voordeel was dat Liemarvin, Terrence en ik vorig jaar 4 weken samen hebben kunnen trainen in Amerika. Door deze ervaring weten wij wel van elkaar hoe wij moeten handelen. Jurgen wist zich gelukkig ook feilloos aan te passen.”

”Ik train normaal bij Oscar Terrol bij mijn eigen vereniging Phanos in Amsterdam. De Nederlandse ploeg wordt op dit moment getraind door Bart Bennema (ook de trainer van Dafne Schippers, red.) en Rana Reider. Tijdens het EK atletiek werd de ploeg getraind door Wigert Thunnissen.”

Voordat het Europees Kampioenschap in Amsterdam begon, waren eerst nog de Nederlandse Kampioenschappen outdoor. Je pakte een zilveren medaille achter Liemarvin Bonevacia. Was je tevreden over de race?

”Ik was wel redelijk tevreden over mijn race. Ik had graag harder gelopen, maar kleine blessures gooide helaas roet in het eten. Uiteindelijk liep ik 46.48 over de 400 meter. Liemarvin Bonevacia was net wat sneller dan ik met een tijd van 46.29. Ik had graag een paar tienden harder gelopen, zodat ik individueel ook had kunnen starten op het EK in Amsterdam.”

Momenteel ben je werkzaam bij de Run2Day in Amsterdam. Is de combinatie topsport en werk goed te combineren?

”Op dit moment werk ik 28 uur per week bij Run2day. Ik train zowel voor als na mijn werk. In de wintermaanden werk ik meer dan in de zomermaanden, want in het wedstrijdseizoen ben ik genoodzaakt om minder te werken, omdat het anders moeilijk te combineren valt.”

Welke doelen heb jij jezelf gesteld voor de komende maanden?

”Ik wil de komende maanden vooral goed blijven trainen en geen blessures oplopen. Daarnaast wil ik mij plaatsen voor de Europese kampioenschappen indoor die plaatsvinden in Belgrado. Twee jaar geleden behaalde ik in Praag de halve finale en dat wil ik volgend jaar minimaal ervaren op het EK indoor in Servië.”