Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Jesper van der Wielen

Atleet van de week: Jesper van der Wielen

door hardloopnetwerk

Naam: Jesper van der Wielen

Leeftijd: 25

Werk: Fulltime atleet

Woonplaats: Wijchen

Vereniging: Cifla

Favoriete afstand en pr: Dat vind ik een lastige vraag. Hoe langer de afstand is, hoe meer het mij trekt. Mijn persoonlijke record op de 5.000 meter staat nu nog het scherpst (13.29). Hopelijk lukt het mij komende zomer om mijn persoonlijk record aan te scherpen en ook voor de eerste keer proeven aan een 10.000 meter op de baan. Ik denk dat ik op die afstand nog beter voor de dag kan komen!

Jesper van der Wielen (25) geldt al jaren als één van de beste hardlopers in Nederland. In 2012 liep Jesper zijn persoonlijke record van 13.29,02 op de 5 kilometer in Oordegem! Jesper kon volgens ons uiteraard niet ontbreken als atleet van de week. Door middel van een aantal vragen willen wij Jesper beter leren kennen.

Jesper, wij waren verheugd om te lezen dat je begin deze maand meedeed aan de Crosscup in Mol (België). Hoe verliep deze wedstrijd?

”Het was weer mijn eerste cross tussen mijn Nederlandse concurrenten, dus een mooie test om te zien waar ik op dat moment stond. De trainingen gingen nog niet zo goed ervoor, maar tijdens de wedstrijd kon ik toch goed bij blijven. Uiteindelijk finishte ik zevende en 8 seconden achter Michel Butter die zesde werd. Als je kijkt dat die andere jongens een veel betere zomerperiode achter de rug hebben gehad, mocht ik niet klagen. Ik weet dat ik nu elke wedstrijd steeds sterker word!”

Afgelopen mei maakte jij in Aalten jouw rentree na lang blessureleed. Je liep daar een tijd van 31.33 minuten op de 10 kilometer. Heb je de laatste maanden veel progressie gemaakt betreft belastbaarheid?

”Die 31.33 minuten stond niet helemaal relevant aan mijn niveau toen. Het was er erg warm en je was de bocht nog niet uit of de volgende loper kwam er alweer aan. Daarna ging elke wedstrijd sneller en sneller. Op 9 oktober liep ik alweer een ‘mannentijd’ in Berlijn van 29.30 minuten op de 10 kilometer, maar momenteel is dat niet het belangrijkste. Ik ben er 10 maanden uit geweest door een blessure en daardoor is mijn belastbaarheid helemaal verdwenen. Mijn eerste doel is om dat weer veel beter te maken. Ik maak nu weken van 105 a 115 kilometer, maar dat moet weer naar 140 a 150 kilometer, dus ik heb nog een lange weg te gaan.”

Als je tot nu toe terugkijkt op jouw loopcarrière, wat zou je dan anders gedaan hebben?

”Anders is makkelijk praten achteraf. Ik denk dat het nooit verkeerd is om fouten te maken,  ondanks dat het niet altijd leuk is. Van fouten maken leer je namelijk ontzettend veel! Echt iets anders doen weet ik eigenlijk niet zo goed. In de loop van de jaren word je langzamerhand steeds professioneler en als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan lach ik erom hoe ik de afgelopen jaren heb getraind. Over een aantal jaar denk ik dan misschien hetzelfde over hoe ik nu train!”

Je hebt een relatie met Sarah Lahti (Zweedse hardloopster). Jullie trainen gemiddeld 12 keer per week, waarvan de meeste keren samen. Wat leren jullie nog van elkaar?

”Sarah haalt die 12 keer makkelijk, maar ik zit daar bij lange na nog niet aan, omdat mijn lijf dat nog niet aan kan. Sarah en ik leren heel veel van elkaar. Sarah is in onbevangenheid precies zoals ik vier jaar geleden was. Ik hoop dat ook weer bij mijzelf te zien. Sarah is ook erg gedisciplineerd. Wat Sarah van mij kan leren is voornamelijk de ervaring en proberen niet op haar bek te gaan, zoals ik in het verleden deed. Ook kan ze leren om soms wat dingetjes over te slaan en daar dan vrede mee te hebben en niet gelijk te denken dat het dan een slecht trainingsweek was.”

Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren?

”Komend jaar wil ik meer naar die 10.000 meter toe. Ik laat de 5.000 meter natuurlijk niet helemaal rechts liggen, maar het accent komt meer op de 10.000 meter. Die afstanden zijn in filosofie heel erg belangrijk om een snelle marathon te lopen. Ik wil daarom graag eerst onder de 13.20 minuten op de 5 kilometer lopen en 27.40 minuten op de 10 kilometer, voordat ik naar de marathon ga. Wel moet ik ook belastbaar genoeg zijn, anders heeft dat natuurlijk ook geen zin. Je moet veel en lange trainingen aan kunnen! In de toekomst hoop ik de marathon te lopen, want daar ligt wel mijn droom.”

Tot slot… Welke tip(s) wil jij andere hardlopers meegeven?

”Is erg cliché maar doe het voor jezelf en niet voor andere. Doe het alleen als je er ook echt plezier uit haalt. Dat is het belangrijkste anders kun je beter stoppen en iets gaan doen wat je veel leuker vind en je ei veel beter in kwijt kan!”

Hoofdfoto: Instagram Jesper van der Wielen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten