Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Jesper van der Wielen

Atleet van de week: Jesper van der Wielen

door Floor Doornwaard

Wil je jezelf even voorstellen? 

Hallo, mijn naam is Jesper van der Wielen. Ik ben 26 lentes jong maar wel 27 jaar. Ik kom uit Wijchen (naast Nijmegen) en woon hier nog steeds. Het onderdeel waar ik mij altijd het meeste op focuste was de 5000 meter. Mijn PR hierop is gelopen in de oertijd en staat op 13.29,01. Op dinsdag, vrijdag en zondag werk ik mijn trainingen af in Nijmegen met mijn mooie team: Team Zeven Heuvelen. Onder begeleiding van mijn jeugdcoach Joshua Mols.

Hoe en waarom ben je begonnen met hardlopen?

Ik ben opgegroeid met hardlopen. Mijn vader trainde toen ik jong was 7x per week dus voor mij is het nooit vreemd geweest om elke dag van de week te trainen. Toen ik jong was sloeg ik de jeugdloopjes over omdat ik ooit een keer gevallen was bij de start. Dus koos ik er vaak voor om als klein mannetje mee te doen bij de senioren. Daar liep ik dan de 5 kilometer. Omdat ik altijd de kleinste was (een kop kleiner dan de rest van mijn leeftijdsgenoten), heb ik altijd een extra stapje bij moeten zetten. Dit merkte ik ook heel erg tijdens het voetballen. Door dat stapje extra werd mijn lichaam vanzelf sterker en toen ik mijn groeispurt gemaakt had, had ik ineens voordeel op mijn leeftijdsgenoten. 

Toen ik in de 3e klas zat werd ons gevraagd mee te helpen als vrijwilliger bij de Zevenheuvelenloop (een wedstrijd van 15 kilometer). Ik liep mee maar had nog nooit langer dan 6 kilometer gelopen. Uiteindelijk ging het zo goed dat ik verliefd werd op het hardlopen. Ik was toen 15 en voetbalde nog. Op mijn 16e, als 2e jaars B-junior, was het niet meer te combineren omdat de trainingen op dezelfde avond vielen. Talent was bij het hardlopen veel meer aanwezig en toen was er geen weg meer terug

Jesper als junior tussen de senioren

Jesper 1e plaats met Frank Futselaar op de 2e plaats tijdens de Posbankloop.

Hoeveel train je in de week?

In een normale trainingsweek: 8 á 9 keer hardlopen en 2 kracht/core trainingen. Dit varieert van 105 tot 140 kilometer in de week. 

Hoe vind je de balans tussen je werk en je sport?

Dat is een hele goede, maar ook een hele lastige vraag! Hier ben ik lang naar op zoek geweest. Nu heb ik eindelijk de balans te pakken. Ik werk nu 3 dagen in de week naast mijn trainingen, dit is goed te doen. Binnenkort ga ik naar de politieacademie en wordt het weer even afwachten hoe ik alles het beste kan combineren. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je echt wilt en je de discipline kunt opbrengen, het goed komt.

Ik ben ook een aantal jaren fulltime atleet geweest, maar dit paste niet bij mijn karakter. Terwijl ik toen meer rust had voor en rond de trainingen, zijn al mijn PR’s nog van toen ik net klaar was met school of toen ik er 3 dagen in de week bij werkte.

 

Jesper in het zwart (rechts) met oa Dennis Licht in het geel.

Hoe bereid je je het beste voor op wedstrijden of belangrijke trainingen?

Het lekkerste vind ik een ochtendjog. Voor de wedstrijd loop ik mezelf in 20 minuten wakker en probeer ik de scenario’s van de wedstrijd in mijn hoofd na te lopen. Verder neem ik voor de wedstrijd vaak wat cafeïne om mezelf nog wat beter te kunnen focussen. Voor een belangrijke training vind ik het ook lekker om in de ochtend los te lopen (30 á 40minuten). Maar, dan moet de training wel in de middag zijn. Wat ik de laatste jaren ook vaak doe voor wedstrijden is mezelf los rollen op een foamroller en wat rekken en strekken. Daarna doe ik dan nog wat core oefeningen om de juiste spanning op het lijf te zetten. Vooral de billen moeten dan even geactiveerd worden.

Hoe herstel jij het beste?

Lastige vraag. Ik ben iemand die niet teveel moet gaan slapen. Toen ik een jaartje of 17-18 jaar was probeerde ik om er elke avond om 21:30 in te liggen. Wat er toen gebeurde was dat ik elke ochtend om 5:30 wakker werd. Toen bleef ik liggen tot de wekker ging om 7:00 uur. Dit heb ik 2 weken volgehouden maar daarna voelde ik mezelf erg gaar en had ik grote blauwe kringen rond mijn ogen… Dus, veel meer dan 8 uur slaap is lastig voor mij.

Ik stap nu gelijk uit bed als ik wakker word. Af en toe doe ik een powernap als het lukt qua tijd.

Via Team Zeven Heuvelen worden we gesponsord door een sportvoedingswebshop. Hier gebruik ik vooral de recoveryshake en isotone drank van. Voor de wedstrijd neem ik een gelletje met guarana (dit is een natuurlijk cafeïne).

Voeding is altijd een van mijn zwaktes geweest. Op dit gebied kan ik dus nog veel leren. Sinds een half jaar neem ik bijvoorbeeld voor het slapen nog een vorm van eiwit, bijvoorbeeld een bakje yoghurt.  

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Dit is heel verschillend. Soms heel goed, maar ik heb ook weleens gehad dat ik er helemaal klaar mee was. Dit komt deels door sociale media denk ik. Vroeger was ik bijvoorbeeld nooit met herstel bezig, dit kwam allemaal vanzelf. De laatste jaren is dat anders. Ik raak bijvoorbeeld sneller vermoeid. Maar op sociale media zie je dat sommige jongens hele zware trainingen aankunnen en twee dagen daarna weer een loodzware training afwerken. Dat werkt soms demotiverend.

Maar nu ik sinds anderhalf jaar terug ben bij Team Zeven Heuvelen zie ik dat ik niet de enige ben die zo af en toe wat vermoeid is of een klein pijntje heeft.

Als ik een mindere wedstrijd heb gehad ben ik op de dag zelf erg teleurgesteld, maar een dag later moet er weer getraind worden en loop ik dat gevoel er vaak weer uit. Maar, zoals ik net al zei, ik heb een hekel aan het gevoel vermoeid te zijn. Daar kan ik moeilijk mee om gaan. Als ik de ene voet niet voor de andere krijg tijdens een duurloop slaat dit op mijn humeur. Maar, overal leer je van.. Ook als je 27 bent.

Jesper tijdens een trainingsstage in Monte Gordo, Portugal.

Wat is je beste advies voor mensen die willen beginnen met hardlopen?

Dat is makkelijk om te zeggen, maar moeilijk om uit te voeren. Ik denk de beste omschrijving is: Heb geduld en train niet te veel. Je kunt natuurlijk veel beter minder kilometers maken en minder hard trainen dan trainen als een beest en geblesseerd raken.

Van het eerstgenoemde word je veel beter. Helemaal als junior. Dit merk ik ook in onze groep. Als ik kijk naar Illian Martens, Abdirahman Mohamed en Wiebe Sesink (allen nog junior), dat zijn jongens die grote stappen maken op dit moment. Als je wat ze doen vergelijkt met onze senioren kunnen ze nog heel veel winst boeken. Maar ze zijn nooit geblesseerd en dat is de reden waarom ze deze stappen kunnen maken.

Welke schoenen draag je het liefste tijdens je trainingen?

Ik wissel heel erg af en heb dus heel veel verschillende schoenen.

Wat zijn je doelen dit jaar?

De oude Jesper worden. Stiekem hoop ik nog iets harder te kunnen lopen. Dus, mijn PR’s verbreken, want deze zijn nog van toen ik 20 jaar was. Nu ben ik 27 en zou mijn lijf makkelijker deze tijden moeten kunnen halen. Ik loop 31 maart in Venlo de halve marathon tijdens de Venloop. Ik ga kijken of ik daar voor het eerst onder de 1.03 kan lopen. Mijn PR (1.03.20) is van de halve marathon van Egmond dus normaal gesproken moet dit te verbeteren zijn op een sneller wegparcours. Maar mijn echte focus ligt nu vooral nog op de baan. Hier wil ik snel lopen van 3000m tot en met 10.000m

Foto’s: Archieven Jesper 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten