Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Bjorn Blauwhof

Blessurepraat met Bjorn Blauwhof

door hardloopnetwerk

In oktober liep Bjorn Blauwhof een dubbele beenbreuk op in zijn scheen -en kuitbeen tijdens een potje voetbal. Inmiddels is de 27-jarige atleet weer op de weg terug , mede dankzij zijn sponsor Herzog Medical. Wij spraken met Bjorn over zijn blessure.

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?
Ik ben Bjorn Blauwhof en ik ben geboren in Amstelveen en momenteel wonend in Purmerend. Mijn leeftijd is 27 jaar. Ik train momenteel bij Sven Ootjers, recent coach van het jaar bij Hardloopnetwerk, in Heiloo. Mijn specialiteit ligt op de 400 meter, maar ook loop ik 200 meter en 800 meter en dat doe ik voornamelijk voor de snelheid en omvang.

Welke blessure heb je en hoe is dit ontstaan?
Ik heb een dubbele beenbreuk opgelopen in scheen -en kuitbeen tijdens een potje voetbal in oktober 2017. Ik werd onderuit gehaald door de tegenstander en voelde dat dit meteen mis was. Na een ziekenhuisbezoek en een aantal foto’s van mijn been later, bleek dit ook zo te zijn. Ik ben nu erg actief bezig met mijn herstel om zo snel mogelijk op niveau terug te komen

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?
In mijn vrije tijd speel ik graag spelletjes op de Playstation.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?
Geen, dit heb ik nog nooit eerder gehad. Ik heb weleens mijn teen gebroken, maar dat was in verhouding weer snel hersteld. Verder heb ik vorig jaar tijdens de NK indoor 400 meter mijn hamstring verrekt, waardoor ik helaas de wedstrijd moest staken.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet (zowel mentaal als fysiek)?
Mentaal sta ik er wel anders in. Ik denk eerder na voordat ik wat onderneem. Ik heb meer veerkracht gekregen en meer doorzettingsvermogen.
Op fysiek gebied ben ik op het moment nog wat voorzichtig, maar dat is logisch na zo’n blessure.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden? 
Steppen en (wattbike)fietsen, dat doe ik om de dag minimaal 30 minuten. Daarnaast heb ik veel hulp gehad van o.a. mijn sponsor Herzog door gebruik te mogen maken van Activite compressiekousen, PRO Compressiekousen en vlak na de beenbreuk en operatie de Compry Cool om ervoor te zorgen dat de zwellingen in mijn been minder werden.

Heb je boeken/series/films of een quote  gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?
Niet zozeer iets van bovenstaande. Maar Zlatan Ibrahimovic inspireert mij wel, omdat hij, ondanks dat hij een zware blessure heeft opgelopen, zich binnen ”no time” weer weet terug te vechten op zijn oude niveau met voetbal.

Daarnaast heb ik veel hulp gehad van o.a. mijn sponsor Herzog door gebruik te mogen maken van Activite compressiekousen, PRO Compressiekousen en vlak na de beenbreuk en operatie de Compry Cool om ervoor te zorgen dat de zwellingen in mijn been minder werken.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?
Ik ben gestopt met voetballen en ik focus mij nu volledig op atletiek.

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?
Dit voelde best vreemd, omdat ik bijna geen gevoel had in mijn voet, doordat de zenuw in mijn onderbeen ook was aangedaan. De eerste passen voelde nog niet als ‘mijn’ been. Dit werd letterlijk stap-voor-stap wel beter.

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure? 
Niet opgeven! Ga voor je doel, stel realistische doelen met je trainer en fysiotherapeut. Blijf goed communiceren met de mensen om je heen. Wees niet bang om ook hulp te vragen, omdat dat alleen maar helpt. Zorg dat je goed je rust pakt, want het herstel van een blessure kost veel energie.

Foto: Instagram Bjorn Blauwhof

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten