Home Laatste NieuwsDe week van... ”Over vier weken loop ik de 10.000m in Raleigh”

”Over vier weken loop ik de 10.000m in Raleigh”

door hardloopnetwerk

Elke week geven wij een inkijkje in de week van een topatleet. Afgelopen week hield Manuel de Backer, die woont en studeert in Saint Louis, zijn week voor ons bij.

Door Jasper Boot

Maandag:

De start van een zware week hier in Saint Louis. We zitten midden in de voorbereiding voor het outdoorseizoen en deze week hebben we onze halftijdse examens. Ee drukke week dus. Mijn alarm gaat vandaag af om 6.30, want om 7.00 ga ik een halfuurtje loslopen/opwarmen voor de krachttraining. Na een uurtje kracht eet ik wat en vertrek ik naar de les voor mijn eerste examen van de week. Na het examen heb ik nog een paar lessen. Ik studeer International Business, dus de meeste van mijn lessen gaan over hoe je het best handel kan drijven in verschillende landen in de wereld. Na de lessen bereid ik me voor op de baantraining van vandaag. Op het programma staat een 25 min in Steady State. Dat is een 25 min tempo loop in tempo 3:15-3:05, waarbij ik mijn hartslag tussen 160-170 bpm probeer te houden. Na de training ga ik terug naar mijn appartementje, maak ik mijn avondeten, doe ik wat huiswerk en rust ik uit voor de volgende dag.

Dinsdag:

Vandaag kan ik ietsje later uit bed, 7.30 gaat mijn alarm af en maak ik me klaar voor mijn ochtend duurloopje. 45 min loslopen, na de zware inspanning van gisteren op de baan, gaat me goed doen. Daarna weer even ontbijten, nadat ik les heb gehad. Vandaag heb ik nog een examen en weer een paar lesjes. Voor de avond duurloop heb ik nog even tijd om mijn vriendin te bellen die in België is achtergebleven voor haar studies en dan is het alweer tijd voor de avondsessie. Nog een duurloopje van 70 min en de training zit er al weer op. Onze coach geeft ons na een zware baantraining meestal een rustigere dag, zodat we zeker hersteld zijn voor de volgende zware inspanning. Daarna naar de schoolcafetaria voor het avondeten, want ik heb geen zin om te koken. Na het eten nog even wat huiswerk en naar bed.

Woensdag:

Ik rol weer uit bed om 6.30 uur, want ik heb weer een kort duurloopje en krachttraining. Dan naar de les en gelukkig heb ik vandaag geen examen, dus heb ik wat meer vrije tijd in de middag. Even bijslapen dus. Voor de avondtraining hebben we weer een baantraining, maar deze keer trainen we snelheid. 4 sets van 3×300 meter. Het weer hier in Saint Louis kan heel wisselvallig zijn, ik heb het al meegemaakt dat het maandag -5 graden was en donderdag 25 graden. Vandaag is de temperatuur rond de 5 graden, maar het waait jammer genoeg best hard. De 300’s gingen toch nog best goed:45-47 sec. Voor de rest van de week wordt het gelukkig tussen de 0 en 10 graden. Vanavond even uit eten met mijn team bij een lokaal Mexicaans restaurant voor een verjaardag van een teammaatje en dan naar bed.

Het weer hier in Saint Louis kan heel wisselvallig zijn, ik heb het al meegemaakt dat het maandag -5 graden was en donderdag 25 graden.

Donderdag:

Mijn schema van vandaag is heel gelijkwaardig aan dat van dinsdag: een duurloopje van 45 min in de ochtend en 60 min in de avond, zodat we weer kunnen herstellen van de baantraining van gisteren, maar toch wat kilometers kunnen maken. Ik moet in de middag wel even langs mijn athletic academic coördinator om mijn studieschema te bespreken. Omdat ik loop voor het team van de universiteit mis ik heel wat lessen door naar verschillende wedstrijden te reizen. 2 weken geleden kon ik niet naar de les, omdat ik naar Washington DC was gevlogen voor een indoor wedstrijd. Dus af en toe moet ik even bespreken met mijn coördinator hoe ik de lessen ga inhalen. Ik ben naar Amerika gekomen, zodat ik mijn studie en mijn sport kan combineren. In Nederland of België is deze combinatie moeilijker, want niet alle studies zijn zo flexibel. Hier kan ik vaak lessen missen voor mijn sport en deze lessen later weer inhalen.

Vrijdag:

Een zware dag vandaag. 5.30 uit bed, want om 6.00 hebben we een van de zwaardere training van het jaar. 4×3000 meter met 90 sec rust @ tempo pace.  We doen deze training altijd rond deze tijd van het jaar om te zien hoe de vorm er voorstaat. Over 4 weken heb ik mijn eerste outdoor wedstrijd en dan loop ik de 10.000 meter in Raleigh, North Calorina. Dus dan moeten we weer goed in vorm zijn. De training ging goed, maar ik begin wel de vermoeidheid van deze week te voelen. Mijn tijden waren 9:23, 9:17, 9,17, 9.16, waar ik best tevreden mee ben. Over 2 weken gaan we het nog eens proberen wanneer ik wat beter uitgerust ben, dan zien we of het verbeterd is. Na de training een ijsbadje om het herstel te bevorderen en weer naar de les. Voor de avond een half uurtje loslopen en een lichtere krachttraining. Morgen kunnen we uitslapen, dus we gaan met een paar teammaatjes naar de bioscoop om Black Panther te kijken. Een filmticketje is hier trouwens maar tussen de 5-10 dollar!

We doen deze training altijd rond deze tijd van het jaar om te zien hoe de vorm er voorstaat. Over 4 weken heb ik mijn eerste outdoor wedstrijd en dan loop ik de 10.000 meter in Raleigh, North Calorina.

Zaterdag:

Vandaag even geen teamtraining, dus ik kan uitslapen en gaan lopen wanneer ik zelf wil. Enkel een 70 min duurloop vandaag. Zaterdagen zijn meestal de dagen dat we even goed kunnen uitrusten van de zware week en we hebben op zaterdag ook maar 1 trainingssessie. Ik heb dus tijd om de stad te gaan verkennen en even wat boodschappen te gaan doen.

Zondag:

Sunday: Longrun day. Op zondag hebben we bijna altijd een lange duurloop van 90-120 min. In dit deel van het seizoen zit ik aan de 120 min. Deze lange duurlopen vind ik altijd een van de zwaardere van de week, omdat je gewoon zoveel verbrandt als je 2 uur aan een stuk loopt. Dus voor de rest van de dag ga ik lekker ontspannen en niet te veel meer doen. Het was een productieve week. Alle examens gingen goed en de trainingen gingen nog beter. Deze week telt 165 kilometers, 3 baantrainingen en 3 krachttrainingen. Zwaarder dan dit wordt het gelukkig niet in het seizoen. Volgende week doe ik dit nog één keer, maar gelukkig heb ik een weekje vakantie; Springbreak. Ik hoef dus niet naar de les, maar de training gaat wel gewoon door. Daarna beginnen we het trainingsvolume wat te verminderen en te tapperen voor mijn 10.000 meter outdoor wedstrijd. En ik hoop mijn vorm door te trekken tot in de zomer wanneer ik weer terug kom naar Nederland/België.

Instagram: Manuel de Backer

Note: Carousel will only load on frontend.
Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten