Wilson Kipketer is één van de beste 800 meter lopers ooit. Hij werd viermaal wereldkampioen op de 800 meter (eenmaal indoor in 1997 en driemaal outdoor, in 1995, 1997 en 1999), Europees kampioen in 2002, liep wereldrecords en won twee medailles op de Olympische Zomerspelen (zilver in 2000 en brons in 2004). We spraken de koning van de 800 meter in het nieuwe Nitrolab van PUMA in Duitsland. Hoe kijkt hij terug op zijn carrière en wat doet hij tegenwoordig?
Wereldrecords
De geboren Keniaan, maar sinds 1997 uitkomend voor Denemarken, kennen we vooral van zijn toptijden op de 800 meter. In 1997 bracht Wilson Kipketer in Keulen het wereldrecord op de 800 meter naar 1.41,11. Een half jaar eerder deed hij dit indoor al, hij liep in Parijs 1.42,67. Zijn wereldrecord outdoor op de 800 meter heeft 15 jaar gestaan, tot David Rudisha de toptijd verbeterde tot 1.40.91 (Olympische Spelen in London 2012). Maar de tijd van Kipketer is nog steeds de tweede tijd ooit gelopen. Zijn wereldrecord indoor op de 800 meter (1.42.67 uit 1997) staat nog steeds. Bekijk hier zijn wereldrecord op de 800 meter.
Foto: Wilson Kipketer in actie op de 800 meter tijdens EK 2002 in München
Niet alles in de carrière van Kipketer (50) verliep goed, want in 1998 kreeg hij malaria en kon hij een tijd geen wedstrijden lopen. Ook miste hij in 1996 de Olympische Spelen in Atlanta omdat de procedure om Deens staatsburger te worden niet op tijd was afgerond (Kipketer studeerde al sinds 1990 electrotechniek in Denemarken). We spraken Kipketer over zijn topsportcarrière, Denemarken en zijn werk bij PUMA.
—
Loop je nog hard?
Zeker en dat blijf ik ook altijd doen. Ik loop nu natuurlijk met een heel ander doel, maar toch nog steeds vier keer per week. Gewoon omdat ik het lekker vind om te lopen. Ook wil ik uiteraard alle nieuwe schoenen van PUMA zelf ervaren en uitgebreid testen. En waar op de wereld ik ook ben, hardlopen kan altijd.
Hoe ben je na je carrière bij PUMA terechtgekomen?
Als atleet was ik al PUMA atleet en werk ik veel samen met de ontwikkelaars en gaf ik feedback op de schoenen en spikes. In 2015 begon ik als stagiair bij PUMA in Duitsland tijdens mijn studie ‘Master in Sport Administration and Technology’. Eerst binnen sales, in Duitsland en Scandinavia, daarna ben ik gebleven en overgestapt naar marketing en dat doe ik nog steeds. Ik ben betrokken bij de marketing voor PUMA running voor alle regio’s, zowel op de weg als op de baan. Daarnaast heb ik een belangrijke rol om de feedback van onze atleten te vertalen naar verbeteringen van onze producten door onze productontwikkelaars.
Lees ook: Dit zijn de beste PUMA schoenen voor jou
Woon je nog steeds in Denemarken en werk je vanuit daar?
Vanaf 1990 woon in Denemarken, Kopenhagen. Vanaf het begin vind ik het daar al heerlijk, het is mijn thuis en ik denk dat ik daar altijd zal blijven wonen. Maar Kenia is ook mijn thuis. Eigenlijk heb ik twee plekken waar ik me thuis voel. Ik woon in Kopenhagen samen met mijn vrouw en twee zoons (van 17 en 21 jaar). Ze lopen ook hard ja, maar steken nu meer tijd in hun studies. Werken doe ik vanuit huis, maar ik ben ook veel onderweg. Het hoofdkantoor zit in Duitsland, we hebben in veel landen kantoren en volgende maand zit ik in Boston waar onze ontwikkelingsafdeling zit voor hardlopen en baanatletiek.
En ben je ook nog wel eens in Kenia?
Zeker! Minimaal één keer per jaar ga ik naar Kenia, meestal met mijn zoons. Mijn ouders wonen vlakbij Eldoret en ik vind het belangrijk om ze geregeld te zien. Ook vind ik het belangrijk dat mijn kinderen zien waar ik vandaan kom. Ze komen ook graag in Kenia. De verschillen tussen Denemarken en Kenia zijn natuurlijk groot, maar in beide landen wonen prettige mensen en het voelt in beide landen als thuiskomen voor ons.
Hoe kijk je terug op je carrière, is er een race die er voor jou bovenuit springt?
Ik heb niet één race, titel of record waar ik het meest trots op ben. Voor mij gaat het om de hele reis. Vanaf mijn jeugd, toen ik droomde om de beste te worden, geschiedenis te schrijven en de naam Kipketer bekend te maken. Ook op alle overwinningen, records en titels ben ik trots. Maar wat ik nu doe en nog ga doen maakt me trots. Het is gewoon het hele traject waar ik gelukkig mee ben. Een wereldrecord is gewoon een klein stukje in het hele proces.
—
En hoe kijk je terug op de tegenslagen zoals het missen van de Olympische spelen van 1996 en de malaria besmetting in 1998?
Toen ik er in 1996 niet bij kon zijn in Atlanta was natuurlijk een enorme klap. Een hele grote kans op goud werd me ontnomen, dat deed pijn, maar ik kon er niks aan doen. Ik had de keuze gemaakt dat ik voor Denemarken wilde uitkomen, daar stond en sta ik nog steeds achter. Op de processen, de politiek en de snelheid van de staatburgerschap had ik totaal geen invloed. Ik ben me gewoon gaan focussen op waar ik wel invloed op had. Goed trainen en zo snel mogelijk lopen. Dat is gelukt. Dat geldt eigenlijk ook voor de periode dat ik malaria had, het was gewoon zo, niks aan te doen. ‘Be aware of where you are and what you want.’
We zijn vandaag bij de opening van een zeer high tech innovatie lab van PUMA. Hoe was dat in jouw tijd, deed je veel tests?
Het is geweldig dat we dit voor elkaar hebben gekregen en dat alle (top)atleten hier gebruik van kunnen maken. In mijn tijd werd er veel minder getest en hadden we nog veel minder data beschikbaar. Ik gaf wel heel veel feedback op alle schoenen en spikes, maar dat was meer het overbrengen van mijn gevoel. Nu is veel meer gebaseerd op data, dat is goed, de producten zijn zoveel beter geworden. Lees meer over het PUMA Nitrolab in Dillenburg.
Lees ook onze review van de Puma Deviate Nitro Elite 2
Persoonlijke records Wilson Kipketer
Outdoor | |
400 meter | 46.85 (1994) |
800 meter | 1.41.11 ex-WR (1997) |
1000 meter | 2.16.29 (1993) |
Indoor | |
800 meter | 1.42.67 WR (1997) |
1000 meter | 2.14.96 ex-WR (2000) |
Foto’s: Archief PUMA
In de serie Toen & Nu verschenen eerder: Gert-Jan Liefers, Bram Som, Dennis Licht, Patrick van Balkom en Lotte Visschers.
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?
Review: PUMA FAST-R Nitro Elite Fireglow