Home Laatste Nieuws Toen & Nu: Lotte Visschers

Toen & Nu: Lotte Visschers

door Tijn Piest

Er zijn niet veel atleten die goed uit de voeten kunnen op zowel de sprintnummers als de middellange afstand. Lotte Visschers werd in haar atletiekcarrière tien keer Nederlands kampioene, op de 100, 200, 400, 800 en 1500 meter. De 40-jarige ex-atlete is in het dagelijks leven nog steeds betrokken bij het hardlopen.

Waardevolle periode

Lotte Visschers stopte in 2007 met de topsport, maar ervaart nog steeds dat ze veel aan haar carrière heeft gehad. Ze beschouwt die tijd als een mooie en waardevolle periode. ”Ik heb altijd met veel plezier getraind, met als belangrijkste drijfveer mezelf verbeteren.” Visschers werd in het begin begeleidt door de Belgische sprinttrainer François Theijs, met wie zij vanzelfsprekend voor de sprintnummers. In haar beste jaren trainde de atlete op en rondom Sportcentrum Papendal onder leiding van Honoré Hoedt. ”We trainden met een grote groep atleten, waaronder Arnoud Okken, Gert-Jan Liefers en Bram Som. Mijn trainingsweek bestond uit 8-12 eenheden, afhankelijk van de periode.” In 2006 trainde ze een klein jaartje bij Grete Koens, onder wie ze geen wedstrijden liep. ”Dat was het laatste jaar voordat ik stopte.”

”Ik heb altijd met veel plezier getraind, met als belangrijkste drijfveer mezelf verbeteren.”

Trainingsstage 2006

Lotte Visschers op trainingsstage in Portugal.

A-typisch

De atletiekcarrière van Lotte Visschers is, naar eigen zeggen, nogal a-typisch. ”In mijn juniorentijd werd ik Nederlands kampioene op de 100 meter en 200 meter. Als senior werd ik Nederlands kampioene op de 200 meter indoor, 400 meter, 800 meter en 1500 meter (eenmalig uitstapje outdoor).” Die laatste afstand liep ze één keer indoor en één keer outdoor. ”De 1500 meter was echt niet mijn afstand. Verschrikkelijk.” Visschers nam deel aan het EK junioren (1997), WK junioren (1998), EK onder 23 jaar (1999 en 2001) en WK indoor (2004). Haar persoonlijke records zijn 11.92 (100 m), 23.89 (200 m), 53.45 (400 m), 2.00.96 (800 m) en 4.24,63 (1500 m). ”Ik heb van alle nummers – in totaal verschillende periodes – erg genoten en heb ook geen favoriet nummer, ook niet als toeschouwer nu. De incourante 600 meter had ik wel vaker willen lopen, maar ook zou ik wel eens een 400 meter horden hebben willen doen. Overigens kon ik als junior besta aardig meerkampen, op het kogelstoten na dan”, lacht ze. De meervoudig nationaal kampioene beschouwt 2004 als een heel mooi jaar. ”Ik werd Nederlands kampioene op de 800 en 1500 meter en ik verbeterde me fors naar een flink PR op de 800 meter, waarmee ik toen 1 seconde van de Olympische limiet bleef. Dit liep ik tijdens de FBK Games dat jaar, waar ik op 120 meter van de finish nog zoveel macht in mijn benen had, dat ik dacht dat ik Maria Mutola (tien wereldtitels) ging verslaan. Dat gebeurde overigens niet (zij won, ik werd vierde), maar het was een prachtige wedstrijd in een geweldige editie van de FBK Games”, blikt ze terug.

NK 2006

Lotte Visschers (355) in strijd met Yvonne Hak (348) op de 800 meter in het Olympisch Stadion. Hak won de Nederlandse titel met één honderdste voorsprong op Visschers.

Hardloopliefhebber

Lotte Visschers woont in Arnhem met ex-topatleet Marko Koers, dochter Neve (9) en zoon Jhim (7). Ze werkt een paar kilometer verderop op Papendal, bij de organisatie Topsport Gelderland. ”Wij ondersteunen, faciliteren en begeleiden Gelderse talenten en regionale bondsprogramma’s. Dit alles doen we in opdracht van en in samenwerking met NOC*NSF, de Provincie Gelderland en de HAN.” Hardlopen speelt nog een grote rol in haar leven. ”Ik ben een echte liefhebber. Hardlopen doe ik al heel lang en hoop ik ook nog heel lang te kunnen doen. Veel mensen zijn verbaasd dat ik geen wedstrijdjes loop, maar ik heb daar totaal geen behoefte aan. Ik loop altijd in het bos en vaak in mijn eentje. Ik kan daar ontzettend van genieten en ik kom daar vaak helemaal opgefrist en blij van terug. Ik hou ook vrijwel nooit iets bij en doe datgene waar ik behoefte aan heb. Met veel trainingservaring voel ik goed aan wanneer ik die dag een rustig loopje zal doen of een interval. Ik loop maximaal 2-3 keer per week. Daarnaast zit ik nog geregeld op de fiets en doe ik aan krachttraining.”

”Ik ben een echte liefhebber. Hardlopen doe ik al heel lang en hoop ik ook nog heel lang te kunnen doen.”

Memorial Buyle Loop 2006

Lotte Visschers in actie op de 800 meter in Oordegem.

Zelfstandigheid

De hardloopster volgt de atletiek nog op de voet. Als liefhebber, maar ook zeker door haar werk. ”Ik vind Susan Krumins een voorbeeldatlete voor velen. Door vallen en opstaan weet zijn inmiddels precies wat ze nodig heeft. Zij durft dat ook toe te passen en laat zich niet gek maken. Als atletiekliefhebber is het overigens de laatste jaren sowieso genieten, aangezien het niveau in Nederland de laatste decennia enorm verbeterd is op veel onderdelen. Zelfstandigheid is iets wat Visschers heeft opgedaan uit de atletiek. ”Het zelfstandig worden als atleet – je lichaam leren kennen, je planning leren maken, leren omgaan met succes en verlies – is iets waar ik na mijn atletiekcarriere veel aan heb gehad. Ik denk niet dat iedere sporter zich voldoende realiseert hoe waardevol alle opgedane ervaringen – ongeacht het eindstation – kunnen zijn.” Als hardloper heeft Visschers geen prestaties voor ogen. ”Ik geniet heel erg van het hardlopen op zich. Dat zou ik graag nog vele jaren willen doen!”

Foto’s: eigen foto’s en Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten