Home Laatste Nieuws Toen & Nu: Patrick van Balkom

Toen & Nu: Patrick van Balkom

door Tijn Piest

In 2006 nam hij afscheid van de topsport, maar zijn Nederlands indoorrecord op de 200 meter staat nog steeds. Patrick van Balkom werd in zijn atletiekcarrière zeventien maal nationaal kampioen, maar behaalde ook op internationaal niveau successen. De 45-jarige ex-sprinter is nog steeds betrokken bij de Nederlandse atletiek.

Wandelsportvereniging

Voordat Patrick van Balkom op atletiek ging was hij lid van een wandelsportvereniging. Toen die werd opgeheven moest hij op zoek naar een andere sport. ”Mijn vader kende iemand bij de atletiekvereniging en na een proefles leek het mij wel leuk om dat te gaan doen.” De voormalige topatleet begon bij DAK in Drunen, waar hij trainde onder verschillende trainers. Zijn belangrijkste trainer bij die vereniging was Eli Vermond. ”Hij zag mijn talent en heeft mijn eerste stappen naar de topsport begeleidt. Na DAK heb ik kort bij Prins Hendrik in Vught getraind, maar toen de trainer (Ruud Scholte) daar stopte, ben ik overgestapt naar Peter Verlooy bij Hellas Utrecht. Met Peter Verlooy heb ik mijn grootste successen beleefd.” Dankzij de samenwerking met hem nam hij in 1996 deel aan het EK indoor en werd hij Nederlands indoorkampioen (200 meter) en tweemaal outdoorkampioen (100 en 200 meter).

”De mooiste momenten waren de momenten waarop alles lukte, alle puzzelstukjes samenvielen en het allemaal vanzelf ging.”

WK-medailles

In 2001 behaalde Van Balkom brons tijdens het WK indoor in Lissabon op zijn favoriete afstand, de 200 meter. In 2003 won hij ook brons, dit maal met de estafettemannen op de 4×100 meter tijdens het WK outdoor in Parijs. Op de Olympische Spelen van Athene in 2004 zat de sprinter in het Nederlands estafetteteam, maar door een verkeerde wissel liep de wedstrijd uit tot een teleurstelling. Zijn persoonlijke records zijn 10.23 (100 m), 20.36 (200 m) en 20.77 (200 m indoor). Van Balkom vindt het moeilijk om één mooiste moment te noemen. ”De twee WK-medailles waren allebei heel anders maar ook allebei heel mooi. Daarnaast heb ik nog een aantal mooie overwinningen behaald en Nederlandse records gelopen. Allemaal mooi. De mooiste momenten waren de momenten waarop alles lukte, alle puzzelstukjes samen vielen en het allemaal vanzelf ging.”

Patrick van Balkom na de Rotterdam Marathon in 2019

Marathons

Na zijn topsportcarriere zette Van Balkom het sporten even op een lager pitje. ”Ik had er wel even genoeg van blijkbaar.” Daarna ging hij op zoek naar iets wat hij leuk vond en vol kon houden. ”Ik heb aan fitness gedaan, beachvolleybal en skaten. Uiteindelijk kwam ik er na veel jaren achter dat er één ding is wat ik leuk vind en goed kan en dat is hardlopen. Omdat sprinten op lage snelheid niet leuk is en je daar ook niet fit van wordt, ben ik langere afstanden gaan open. Van het één kwam het ander en uiteindelijk heb ik nu twee marathons gelopen (Amsterdam 2018 en Rotterdam 2019).” Dat was voor de hardloper zowel fysiek als mentaal een grote omschakeling. Hierbij kwam zijn topsportmentaliteit weer naar boven. ”Ik heb gemerkt dat doelen stellen en mijzelf uitdagen in mijn bloed zitten, dus zit alleen rustig lopen er niet in en wil ik dus steeds beter worden en mijn PR verbeteren.”

Patrick van Balkom als dj.

Binding vanaf andere kant

Dat hij afscheid heeft genomen van de atletiek, betekent niet dat hij niet meer verbonden is met de sport. Van Balkom volgt de atletiek nog nadrukkelijk. ”Ik ben bij nationale kampioenschappen ook betrokken bij het event presentations team als music manager/DJ. Dit geeft mij een leuke binding met de atletiek vanaf een hele andere kant. Daarnaast bewonder ik de prestaties van Dafne Schippers in het bijzonder. Het is ontzettend mooi wat zij heeft bereikt en ik hoop dat ze dat nog een keer kan laten zien.” Van Balkom kijkt terug op een ontzettend mooie tijd waarin hij iedere dag bezig kon zijn met zijn passie en van de atletiek heeft geleerd. ”Het is wel zo dat ik me pas later echt ben gaan realiseren hoe bijzonder het echt was wat ik heb gedaan en bereikt. Tijdens mijn carrière stond ik nooit veel stil bij de mooie momenten, maar keek ik altijd weer snel vooruit naar wat er komen ging. Ik heb geleerd dat als je hard genoeg werkt, discipline hebt en door blijft zetten je ontzettend veel kunt bereiken.”

Foto’s: Erik van Leeuwen en privé-bezit Patrick van Balkom

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten