Home Laatste Nieuws ‘Het eerste wat ik zei toen ik uit mijn coma ontwaakte, was mijn PR met hardlopen’

‘Het eerste wat ik zei toen ik uit mijn coma ontwaakte, was mijn PR met hardlopen’

door hardloopnetwerk

NOORDWIJK – Het eerste wat bij Remyo Tielsema (28) naar boven komt als hij net uit zijn coma is geraakt, is zijn persoonlijk record op de halve marathon. Op dat moment weet hij ook dat hij het hardlopen zo snel mogelijk weer op wil gaan pakken. Maar tegelijkertijd beseft hij maar al te goed dat dat niet eenvoudig gaat worden, want Remyo is net getroffen door een hersenbloeding. ‘Het zegt wel dat ik lichtelijk verslaafd aan hardlopen ben.’

Door Danny van den Bosch (Verslaggever nieuws/sport en social media Omroep West)

Eind juli 2016 slaat het noodlot toe bij Remyo. Kerngezond is hij, en een fanatiek hardloper. Maar een hersenbloeding zet zijn leven en dat van zijn vriendin en familie op zijn kop. Drie jaar later is hij er pas aan toe om zijn verhaal te doen. En drie jaar na dato staat hij ook op het punt één van zijn doelen te bereiken: de marathon van Amsterdam binnen tweeënhalf uur uitlopen, en tussendoor ook de ’10 van Noordwijk’ winnen. Alsof het niets is.

‘Ik heb dat als grap gezegd ja, maar het zou leuk zijn als ik eerste word, haha.’ Remyo lacht, en hij kan dat inmiddels ook weer. De afgelopen drie jaar waren niet gemakkelijk voor hem. Zijn hersenbloeding heeft de nodige sporen achtergelaten, ook al zie je dat aan de buitenkant niet. Remyo heeft moeite met het zoeken van woorden, en mist zijn rechter gezichtsveld.

Vermoeiend

‘Dat eerste merk ik vooral zelf. Jij zegt dat je niet merkt dat ik zoekende naar mijn woorden ben. Maar in mijn hoofd ben ik dat wel constant aan het doen. En dat is wel vermoeiend en kost veel energie. Voor de rest zijn er ook nog wel wat kleinere dingetjes die alles wat lastiger maken dan vroeger.’

Remyo ligt na zijn hersenbloeding een maand in het ziekenhuis, waarvan twee weken in coma. Daarna begint het revalideren. Voordat hij wordt getroffen door de hersenbloeding is Remyo al een fanatiek hardloper. Zijn revalidatie staat dan ook voor een groot deel in het teken om dat op korte termijn weer te gaan doen. ‘De eerste keer voelde eigenlijk meteen weer vertrouwd. Door het hardlopen kon ik bepaalde dingen ook even loslaten. Dat is heel belangrijk geweest.’

Lees de rest van Remyo’s inspirerende verhaal op de website van Omroep West.


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten