Home Laatste Nieuws RECAP EK CROSS: Teamgoud vrouwen onder 23 bij EK cross, zilver Jasmijn Lau!

RECAP EK CROSS: Teamgoud vrouwen onder 23 bij EK cross, zilver Jasmijn Lau!

door hardloopnetwerk

Dankzij de vrouwen onder 23 jaar werd het een succesvol EK cross voor de Nederlandse ploeg in Lissabon zondag. Vorig jaar werden Jasmijn Lau, Jasmijn Bakker, Diane van Es en Famke Heinst bij het EK cross in eigen land nog tweede als team, met Jasmijn Lau als eerste Nederlandse op de vierde plek. In Lissabon waren ze vandaag nog beter. Met groot machtsvertoon pakten de dames goud in het teamklassement, dankzij een prachtige zilveren plak voor Lau, een vierde plek voor Bakker, en een elfde plek voor Van Es. Klein detail: de meiden liepen dit jaar voor het eerst niet meer in de categorie onder 20 jaar, maar in de categorie tot 23 jaar. Een geweldige prestatie, die veel belooft voor de komende jaren. Lees  hieronder  de  nabeschouwing  van het EK cross.

Machtsvertoon Nederland

Het Nederlandse team onder 23 jaar ging hard van start, met Jasmijn Lau in leidende positie totdat de Deense topfavoriet Anna Emilie Møller de leiding nam en ervandoor ging. Ze kreeg de Ierse Stephanie Corter nog een tijdje mee, zodat het leek alsof Lau voor het brons aan het strijden was. Lau liep echter in het tweede deel van de race weg van haar achtervolgers en in op Corter, die ze op het laatste stuk naar beneden voorbij ging. “Ik kan het amper geloven”, zei ze vol verbazing aan de finish. “Ik ben maanden geblesseerd geweest, het enige wat ik deed was zwemmen. Ik twijfelde of ik wel zou gaan, maar had zoiets van: laten we het maar proberen. Bovendien lag het parcours me wel, met al die heuvels.”

Daarachter was Jasmijn Bakker bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. In een uitstekend opgebouwde race kwam ze net niet op het podium, maar pakte wel een geweldige vierde plek. Met Diane van Es op de elfde plek was het duidelijk dat de teamtitel naar Nederland ging. Famke Heinst was ook bezig aan een goede race maar bereikte de finish niet.

Ter vergelijking, in Tilburg werd Van Es nog 29e en Bakker 40e. Het is wel duidelijk dat alle drie de dames in het afgelopen jaar een enorme progressie doorgemaakt hebben.

Foppen en Niesten top-35

Mike Foppen en Stan Niesten maakten hun debuut in de seniorenrace. Foppen keert waarschijnlijk teleurgesteld terug uit Lissabon na zijn 33e plek. Dat is helemaal geen slechte uitslag, maar na zijn prachtige overwinning in de Warandeloop hoopte hij op meer. Lees zijn recap op zijn website. Niesten werd prima 30e.

Jongens junioren gaan kapot

In de eerste race van de dag kwam het Nederlandse juniorenteam tot een teleurstellende 13e plek. Ze startten agressief en stonden na de eerste doorkomst zelfs op een derde plek, maar Tim Verbaandert (43e) en met name Ryan Oosting (61e) moesten veel prijsgeven in het tweede deel van de race. Ze werden bijgehaald door Illian Martens, die de eerste Nederlander was op een gedeeld 25e plek. Debutant Job IJtsma werd 68e.

Ter vergelijking, vorig jaar in dezelfde race werd Martens 43e, Verbaandert 26e en Oosting 19e.

Net als in Tilburg kwam de opvallendste finish van Jimmy Gressier

Kampioenen van vorig jaar verdedigen titels

Naast Møller wisten eerder op de dag ook de Fransman Jimmy Gressier (U23 – 3 titels op rij in deze categorie), de Noor Jakob Ingebrigtsen (U20 – 4 titels op rij in deze categorie) en de Italiaanse Nadia Battocletti (U20) hun titels met overtuiging te verdedigen. Bij de senioren mannen lukte dat Filip Ingebrigtsen echter niet – hij werd slechts twaalfde in een race gewonnen door Robel Shiva, een in Eritrea geboren Zweed. In de vrouwenrace voltooide de Turkse Yasemin Can een kwartet. Ze kwam na zeges in Chia, Šamorín en Tilburg ook in Lissabon als eerste door het finishlint.