Het was zondag even bijkomen na de hectische zaterdagavond, waarin de gouden medailles werden gewonnen door de 4×400 meter gemengde estafettelopers. Dat gold evenwel niet voor Femke Bol, die in de ochtend alweer aan de bak moest in het wederom volgepakte Stade de France voor haar individuele discipline, de 400 meter horden. Ook Cathelijn Peeters, die zo’n belangrijke bijdrage had in de serie van de estafette, startte vanochtend. Tasa Jiya begon haar toernooi met de 200 meter. Maar in de avond kwam de sensatie met Niels Laros en Stefan Nillessen in hun halve finale 1500 meter.
Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)
Stefan Nillessen en Niels Laros stunten met finaleplaats 1500 meter
Ga er maar aan staan. Je kwalificeert je voor de halve finale 1500 meter en verslaat ‘gigant’ Jakob Ingebrigtsen. Stefan Nillessen deed het. Dan de halve finale waarin je tegen Ingebrigtsen én Joss Kerr moet. Nog zo’n gigant. De 21-jarige Nillessen die pas sinds vorig jaar april onder de hoede traint bij bondscoach Tomasz Lewandowski (en Niels Laros) en twee jaar terug stopte met voetballen bij de Groesbeekse Boys liep gewoon mee en versnelde vanaf 300 meter voor de meet. Resultaat: vijfde plek in 3.32.73, olympische finale! Hij wilde dit seizoen de EK in Rome halen. Dat werd geen groot succes. Over de Spelen dacht hij toen nog niet eens na. ,,De EK klonk in mijn ogen makkelijker dan de Spelen halen. Na de EK ging de knop om en richtte ik mij op Parijs, en nu sta ik in de finale.” Toen hij het sterke startveld van zijn halve finale zag hoopte hij op een persoonlijk record. Dat werd het, ruim anderhalve seconde sneller dan zijn 3.34.32 van medio juni.
,,Ik liep gewoon lekker efficiënt aan de binnenkant en moest dan op een gegeven moment mijn move maken. Ik had even ruimte nodig om aan de buitenkant te komen, want dat is met mijn lange pas moeilijk. Ik had nog wel wat kracht over en kon aan de buitenkant vol gas geven.” Nillessen stond een jaar geleden nog achter de bar in een kroeg, maar koos toen vol voor hardlopen en werd serieuzer. In 2023 werd hij vanuit het niets Europees kampioen onder de 23 jaar. ,,Het is fijn als je als underdog wordt gezien. Niemand kijkt naar je en heeft geen grote verwachtingen van je.” Voor de finale voelt hij dat het nog harder kan.” Nillessen is nu de tweede Nederlander aller tijden, nog achter Laros (3.31.25) maar inmiddels nu ook voor Gert-Jan Liefers, de oud recordhouder.
Niels Laros kwalificeerde zich in de reeks daarop ook voor de finale. Hij werd vierde in 3.32.22. Na een high-five met Nillessen stond hij eerst stil bij het succes van Stefan. ,,Ik denk dat niemand behalve Stefan, Tomasz en ikzelf hierin geloofden. Het was al legendarisch dat hij door de series kwam en dat hij nu de finale haalt is bizar. Tomasz haalt twee talentjes naar het allerhoogste dat er bestaat, de olympische finale.” Over zijn eigen race waarin hij achteraan begon was hij tevreden. ,,Als je achteraan loopt moet je veel goedmaken maar je bespaart wat energie met duwen en trekken. Als je vooraan loopt hoef je minder goed te maken.” Over zijn raceplan voor de finale had hij nog niet nagedacht. ,,Daar kijk ik morgen wel naar.” Hij staat er nu beter voor dan ooit, laat hij weten. ,,Ik heb trainingen gedaan waarvan ik nooit gedacht had dat die mogelijk waren. Ik heb in Londen ook laten zien dat ik na een valpartij nog een toptijd kon lopen.”
Luister de podcast Parijs Ontwaakt
Femke Bol bij de les na slapeloze nacht, ook Cathelijn Peeters door
Bol vertelde na haar vlekkeloze hordenrace in 53.38 ‘een klein beetje’ geslapen te hebben. ,,Het leek wel of ik dronken was, mijn hoofd ging alle kanten op. Maar ik was gewoon heel blij. Aan de ene kant voel je je zo moe, maar de adrenaline blijft door je lijf gaan.” Tijd om samen te zijn met haar teamgenoten had ze niet. ,,Ik moest vandaag weer heel vroeg en de jongens moesten naar de persconferentie, en allemaal hadden we dopingcontrole. En voor Lieke en mij zit het toernooi er nog lang niet op.” Ze gaf wel aan dat het winnen olympisch goud anders is dan alle andere overwinningen tot nu toe. ,,Dit is natuurlijk goed voor mijn zelfvertrouwen, maar 400 meter horden is echt heel anders dan een 400 meter vlak.” Ze was blij na de serie vandaag lekker te kunnen gaan uitrusten tot dinsdagavond 6 augustus. ,,En dan ben ik weer helemaal fris.” Bol vertelde bij binnenkomst in het stadion zondagochtend echt niet te weten wat haar overkwam. ,,En toen hoorde ik mijn naam en toen nog een keer dat applaus. Ik dacht dat Boedapest vorig jaar hard was, maar dit is heel gaaf. Als je moe bent en hebt zo’n sfeer. Je staat op de Spelen, boeien dat je moe bent.” Tenslotte vertelde ze in haar hordenrace tot horden vijf ‘wel okay’ te hebben gelopen om vervolgens mijn passenritme aan te passen en dat ging vrij gemakkelijk.”
“Femke is een uniek persoon’
In de internationale persconferentie op zaterdagavond staken Omalla en Klein Ikkink hun bewondering voor Bol niet onder stoelen of banken. ,,Femke Bol is een uniek talent en zo’n speciaal persoon. Zo iemand kom je maar één keer in je leven tegen. Ze heeft het niet alleen in haar armen en benen maar ook in haar hoofd en haar hart. We hebben er geen woorden voor.” Cathelijn Peeters moest na haar vierde plaats (54.84) in de hot seat plaatsnemen maar ging als tijdsnelste rechtstreeks door naar de halve finale.
Tasa Jiya gaat voor persoonlijk record in halve finale 200 meter
Tasa Jiya ging dankzij haar 22.74 in de serie over 200 meter direct door naar de halve finale. Tweevoudig wereldkampioene Shericka Jackson uit Jamaica had zich op het laatste moment afgemeld. ,,Het viel me op dat ze weinig op het warming-upveld deed. Ik vind het wel jammer, want zij is natuurlijk wel de ster van de 200 meter.” Jiya komt later dit toernooi ook nog aan de start van de 4×100 meter estafette. ,,Mijn teamgenoten zijn nog op trainingskamp in Liévin, en dat is wel even wennen. Maar we hebben een appgroep dus dat scheelt.” Ze ligt nu gezellig met verspringster Pauline Hondema op een kamer.” Over haar doel in de halve finale is ze duidelijk. ,,Maandagavond ga ik voor een PR. Ik ben hier als 24e binnen dus heb niets te verliezen.” Haar PR is 22.62.
Verwachte winnaars in de drie finales
Drie finales stonden er zondagavond op het programma: de 100 meter mannen, kogelslingeren mannen en het hoogspringen voor vrouwen, met eigenlijk allemaal verwachte winnaars. Noah Lyles won in een nieuw persoonlijk record van 9.79 de 100 meter. Kishane Thompson liep dezelfde tijd maar was 5/1000ste langzamer. Fred Kerley werd derde. De hele finale liep ruim onder de tien seconden. Ethan Katzberg uit Canada was overduidelijk de beste kogelslingeraar met 84,12 meter. De anderen kwamen niet boven de 80 meter uit. Yaroslava Mahuchikh uit de Oekraïne vloog over 2,00 meter heen. De wereldrecordhoudster (2,10 meter) deed dat met minder foutpogingen dan de Australische Nicola Olyslagers. Iryna Gerashchenko werd derde.
Foto’s: Eric Roeske
- Lieke Klaver geeft 2024 een 8, Jorinde van Klinken beleeft teleurstellend jaar
- Nadine Visser sluit schommelend baanseizoen af bij Diamond League-finale: ‘Lichaam heeft het wat zwaarder’
- Marathonkalender 2025
- NN Dam tot Damloop met Nederlandse Olympiërs
- Juliette Thomas en Juan Zijderlaan snelsten tijdens BIG10