Saucony brengt 1 augustus de Kinvara Pro uit. De eerste trainingsschoen met carbonplaat van het merk, gemaakt voor zowel de beginnende als ervaren loper. Met het comfortabele PWRRUN PB in de tussenzool en het stevige PWRRUN daaronder zorgt Saucony voor een fijne mix. Na de Endorphin Pro en de Endorphin Elite wedstrijdschoenen is dit de derde schoen met een carbonplaat van Saucony, volgens Saucony perfect voor je trainingsrondje met tempo’s. Wij testten de schoen.
Onze ervaring
Wij testten het witte prototype, niet de kleur die de verkoop in gaat. Bij het aantrekken van de Saucony Kinvara Pro merk je meteen dat je vrij hoog staat in vergelijking met andere schoenen. Dat komt onder andere door de toplaag van de tussenzool (PWRRUN PB) en de hardere onderste laag (PWRRUN). Als we Saucony moeten geloven, komt ‘het beste van twee soorten tussenzolen samen in één schoen’. We vinden de schoen fijn zacht en daardoor ook geschikt voor rustig lopen. Eenmaal op tempo loop je lekker door met de Kinvara Pro, maar daarnaast is ie ook goed corrigerend. De ribbelige slijtzool van PWRRUN zorgt voor goed grip en een fijne landing in het bos. Voor harde tempotrainingen, zeker op de baan, en wedstrijden is de Kinvara Pro wat aan de zware kant, dan heb je zoveel schuim in een schoen niet nodig. Op de weg en op de baan konden we de boost door de carbonplaat goed voelen in de voorvoet. De plaat zorgt vooral in de voorvoet voor een energiek gevoel. Doordat je hoog staat op de zool (42 mm bij hiel & 34 mm bij voorvoet) mistten we het responsieve gevoel wel wat. Overall is het een fijne trainingsschoen waarmee je het tempo kan opvoeren en toch lekker zacht blijft landen.
Carbonplaat
Anders dan de naam doet vermoeden, is deze nieuwe trainingsschoen niet geïnspireerd op de Kinvara, de snelle bekende schoen van het 125-jarige Saucony. Het merk denkt wel dat de Kinvara Pro wederom een gamechanger kan worden. Dit is de eerste keer dat het Amerikaanse sportbedrijf, vernoemd naar de Saucon River in Pennsylvania, carbon toepast in een daily trainer. De Kinvara Pro is er dus voor zowel rustige als snelle trainingen. Tussen het gelaagde dempingssysteem zit 3/4 van een koolstofvezelplaat (carbon) verwerkt voor een voorwaartse stuwing tijdens het lopen. Op advies van hardlopers is Saucony nu gekomen met een carbonplaat voor ‘gewone’ trainingsdagen, wat de trainingsschoen duurder maakt. Die carbonboost merk je in de voorvoet, want in het laatste kwart van de lengte van de schoen zit geen carbon. Ondertussen biedt de s-curve-middenzoolvorm een lichtgewicht en efficiënt gevoel. Nieuw is daarnaast de bredere voorkant van de schoen, voor verschillende voetbewegingen en een soepele tred. Tevens zorgt het nieuw ontworpen bovenwerk voor een comfortabele pasvorm.
Hier vind je alles wat je moet weten over hardloopschoenen met een carbonplaat.
PWRRUN en PWRRUN PB
Zoals hierboven beschreven bestaat de demping van de Kinvara Pro uit twee lagen. Het zachte lichtwitte foam in het midden van de schoen en daaronder de hardere, donkere laag, tevens de slijtzool (zie foto hiernaast). PWRRUN PB, het superfoam van Saucony op basis van PEBA, zit het dichtst bij je voet en is de toplaag van de tussenzool. Deze laag zorgt voor demping, comfort en een efficiënte pas. De onderste laag, meteen de slijtzool, is te vergelijken met de tussenzool van de Kinvara. Dit PWRRUN-foam is harder en zorgt voor meer stabiliteit. Nog sneller wordt PWRRUN HG gezien, te vinden in de dit jaar uitgekomen Saucony Endorphin Elite. Dat foam heeft een energieteruggave van 95%, in tegenstelling tot PWRRUN PB uit deze Kinvara Pro met 90% teruggave.
Lees ook: Review Saucony Endorphin Elite
Kenmerken op een rij
- Neutrale hardloopschoen met carbon
- Demping van PWRRUN en PWRRUN PB
- SPEEDROLL-technologie voor snel afrollen voet
- 3/4 koolstofvezelplaat
- Inlegzool van PWRRUN+
- Bovenwerk van FORMFIT-technologie
Specificaties
Merk | Saucony |
Naam | Kinvara Pro |
Schoentype | Carbonschoen |
Gewicht | 269 gram (mannen) & 240 gram (vrouwen) |
Drop | 8 mm |
Prijs | €220 |
Verkrijgbaar | Verkrijgbaar in dames en heren model (vanaf 1 augustus) |
Lees hier eerdere reviews
- Tom de Gelder in triatlontransitie: ‘Ik dacht: waarom zou ik het niet combineren?’
- Nederlandse titels halve marathon voor Frank Futselaar en Maureen Koster
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)