Home Laatste Nieuws Myrte van der Schoot mikt na Nederlands record op finaleplaats EK U20

Myrte van der Schoot mikt na Nederlands record op finaleplaats EK U20

door Tijn Piest

Myrte van der Schoot is één van de weinigen die kan zeggen dat ze sneller is dan Femke Bol. De Nederlands kampioene scherpte afgelopen maand op de 400 meter Bols Nederlands record U20 aan naar 52.88 seconden. Ook bij het verspringen prolongeerde ze haar titel. Maar het hoofddoel van de 19-jarige atlete is de EK onder 20 jaar.

Even terug naar de NK onder 20 jaar, de 400 meter finale. Je vocht een spannende strijd uit met Britt de Blaauw, die zilver pakte. Vertel eens over die laatste 100 meter. En wat dacht je toen je over de finish kwam?

‘Ik wist van tevoren dat het een spannende strijd zou zijn en dat er hard gelopen zou worden. Britt en ik lopen de race heel anders. Britt haar topsnelheid is hoger en mijn aerobe deel is beter. Ik wist daarom dat ik het van mijn laatste stuk moest hebben. Voor mij zijn de laatste meters makkelijker als ik iemand voor me heb waar ik op kan jagen. Dat Britt voor mij liep heeft me erg geholpen om deze tijd te lopen. Toen ik over de finish kwam, was ik in eerste instantie erg blij dat ik had gewonnen. Toen zag ik die tijd. Er was ongeloof bij mij, omdat het een heel dik PR en Nederlands record bleek te zijn.’

Realiseerde je je dat je met 52.88 het Nederlands record U20 van Femke Bol met een tiende aanscherpte?

‘Ik wist dat dit het Nederlands record was en het was zeker het doel om dat dit seizoen te verbeteren. Ik wist dat de vorm bij de NK U20 goed zat en ik hard zou kunnen lopen. Deze tijd had ik nu nog niet verwacht.’

En dan pakte je ook nog goud met verspringen, 6.04 meter. Was twee gouden medailles ook de doelstelling van dat NK-weekend?

‘Zeker, het doel was om beide titels te verdedigen en ben erg blij dat dit is gelukt. Ik denk wel dat ik dit seizoen nog niet alles met verspringen eruit heb gehaald.’

‘Toen zag ik die tijd. Er was ongeloof bij mij, omdat het een heel dik PR en Nederlands record bleek te zijn.’

Myrte van der Schoot over haar recordrace bij de NK U20

In de verspringbak pakte je dit jaar al brons tijdens de NK Indoor. Daarnaast liep je PR op de 100, 200, 300 en 400 meter. Met welke wedstrijd dit jaar ben je eigenlijk het meest tevreden?

‘Ik ben natuurlijk het meest tevreden met mijn prestatie op de 400 meter op de NK junioren. Eén van mijn hoogtepunten was ook mijn deelname aan de FBK Games en de estafette in Oslo. Ik denk dat er nog veel verbetering in mijn 100 en 200 meter zit.’

Ja, over die Diamond League in Oslo. Hoe is de overstap naar het Nederlands team 4×400 meter verlopen?

‘Ik kreeg de vraag van de bondscoach of ik mee wilde doen aan de 4×400 meter in Oslo. Ze wilden een jong team sturen om ervaring op te doen. Super vet om deze kans te krijgen en dan gelijk bij de Diamond League in Oslo. Dit was een hele mooie ervaring en ik heb er veel van geleerd.’

Hoe ziet je trainingsomgeving er momenteel uit? En wat doe je naast trainen?

‘Ik train inmiddels vijf jaar bij Team Arena bij GAC Hilversum, een selectieteam meerkamp, sprint en springen. De baan is sinds kort volledig gerenoveerd en heeft met Smarttrack goede faciliteiten om te trainen. Ik train vijf keer in de week, waarvan twee keer krachttraining. Bij Team Arena wordt getraind op meerkamp, sprint en polsstok. Mijn drie trainers zijn Niels Alofsen, Janet Hulshof en Jan-Willem van Henten. Naast atletiek ben ik afgelopen jaar begonnen met mijn studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam. En natuurlijk doe ik leuke dingen met vrienden in de tijd die over is.’

Wat worden je komende wedstrijden?

‘De focus ligt nu vooral op de NK atletiek voor senioren (voorronde 400 meter op vrijdag 28 juli). Hoogtepunt is de  EK onder 20 jaar in Jeruzalem van (maandag 7 t/m donderdag 10 augustus). Eerst neem ik 22 juli nog deel aan een 400 meter in Ninove.’

Wat zijn je plannen voor de EK U20?

‘Dit wordt mijn eerste internationale toernooi. Het wordt een intensief wedstrijdprogramma, met als doel het halen van de finale. Ik ben heel benieuwd hoe het is en ik wil vooral genieten. Er gaat een groot team van Nederlandse atleten naar toe. Ik heb er erg veel zin in!’

Foto’s: Erik van Leeuwen & Alex Scholte

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten