De nieuwe versie van de snelste wedstrijdschoen van PUMA is verschenen, FAST-R NITRO Elite 2. Als je goed hebt opgelet zag je al een aantal topatleten op deze futuristische schoenen hardlopen. Ze liepen toptijden in onder andere de marathons van Berlijn en Valencia. Nu is deze schoen met carbonplaat in de zool verkrijgbaar voor iedereen. Wij hadden het geluk deze carbonknaller als één van de eersten te testen, dit deden wij tijdens de 10 Engelse Mijlen tijdens de Midwinter Marathon in Apeldoorn.
De Fast-R NITRO Elite 2 is de tweede versie van PUMA’s snelste en meest reactieve wedstrijdschoen. Volgens metingen heeft deze schoen 22% meer energie ‘opslag’ en geeft de nieuwe FAST-R tot 46% meer energieteruggave, uiteraard sterk afhankelijk van je loopstijl. Belangrijkste reden is het gebruik van het nog verder geoptimaliseerde NITRO foam. Maar er is meer waardoor deze schoen een zeer goede optie is om je persoonlijke records weer eens flink aan te scherpen.
Getest: Overzicht van de alle hardloopschoenen met een carbonplaat
Verlengde carbonplaat, tot voorbij je tenen
Meest opvallende is (maar dat was ook al zo in de eerste versie van de FAST-R) de zool die bestaat uit twee delen en de carbonplaat die goed zichtbaar is en beide delen met elkaar verbindt. Wat ook gelijk opvalt is de carbonplaat, of PWRPLATE zoals PUMA de koolstofplaat zelf noemt, Deze plaat loopt door tot voorbij het puntje van je tenen (zie foto 1). Dit heeft niet enkel een opvallend visueel doel, want hierdoor is de plaat ook langer dan in andere schoenen met een carbonplaat. Het contactoppervlakte wordt hierdoor met een kleine centimeter verlengt, waardoor de hefboom bij afzet groter is en er nog meer voordeel uit de stijve plaat in combinatie met het Nitrofoam wordt gehaald.
Wat is er verder nieuw?
De zool is wat dikker uitgevoerd, 4 millimeter dikker om precies te zijn. Hiermee zit de FAST-R nu precies tot de door World Athletics gestelde maximaal toegestane zoolhoogte, namelijk 40 millimeter. Het dikste deel van de zool zit onder de hak. Onder de teen is de zool nog 32 millimeter, de schoen heeft dus een drop van 8 millimeter. Door de dikkere zool is deze schoen ietsje zwaarder dan zijn voorganger (225 gram vs 240 gram).
Het bovenwerk is ook vernieuwd en is in dit nieuwe model uitgevoerd in het ultralichte ULTRAWEAVE mesh. Dit is 20% lichter dan het materiaal dat in de eerste Fast-R zat. Aan de zijkanten van het bovenwerk zitten weer ondersteunende (zwarte) PWRTAPE strips. Deze zorgen voor extra stabilitiet aan de binnen- en buitenkant van de voet.
De PUMAGRIP-buitenzool zorgt voor goede grip op verschillende oppervlakken en op nat wegdek (zie foto 2). Zoals eigenlijk bij alle wedstrijdschoenen uitgevoerd met een dikke zool met daarin een carbonplaat geldt dat hard rechtdoor lopen het meest comfortabel is. Het rubber in de slijtzool is gemaakt van duurzaam rubber.
Voordelen
- Prachtig en opvallend design
- Uitstekende demping en reactiviteit in de voorvoet
- Licht en ademend bovenwerk mét stabiliteit (ondanks zooldikte van 40 mm)
- Handige aantreklussen aan de hak en aan de tong om de schoen gemakkelijk aan en uit te trekken (zie foto 3)
- Pasvorm en maatvoering is zoals je gewend bent bij andere modellen van PUMA en vergelijkbaar met de maat die je in andere hardloopschoenen hebt
Anne Luijten, geplaatst voor de Olympische Marathon in Parijs over de PUMA FAST-R Nitro Elite 2: ‘Voordat ik naar PUMA schoenen overstapte, heb ik eerst de schoenen uitgebreid getest, onder andere in een 3D lab. Vooral de schoenen met een carbonplaat in de zool zijn heel belangrijk voor me. Ik wil ten slotte het snelste materiaal aan mijn voeten hebben. Iedere loper is anders, maar bij scoorde de FAST-R tijdens een speciale 3D-loopbandtest super goed. Ik doe er inmiddels al mijn marathonsessies en baantrainingen op. En nu is er met de FAST-R 2 een nóg sneller model! De schoenen zijn niet alleen razend snel, er is gelukkig niet bezuinigd op comfort (ik wil er uiteraard wel 42 kilometer zonder problemen op kunnen lopen!). Ik ben ook groot fan van de PUMA GRIP onder de zool. Met andere carbonschoenen was ik altijd bang om uit te glijden bij nat weer, vooral in de bochten, nu niet meer! Kortom, ik kijk er erg naar uit mijn volgende wedstrijden in deze snelle schoen te mogen lopen.’ Foto: Lars van Hoeven
Nadelen
- Enkel gemaakt voor snelheid, doe deze schoen kun je dus beter niet aan doen tijdens duurlopen of rustige herstelrondjes
- Maximale effect voor voorvoetlanders. Voor haklanders raden we deze schoen af
- Bovenwerk van de schoen is een soort sok, de schoen gaat dus wat lastiger aan. Wel word je geholpen door dunne aantreklussen tijdens het aantrekken van de schoen
Bekijk ook: Overzicht alle Puma hardloopschoenen
Tip: Trek je schoenen voorzichtig uit. Probeer niet met de ene schoen de andere schoen uit te duwen, de kans dat je het superfoam beschadigd is wat groter. Superfoam is sowieso kwetsbaarder dan traditionele foams. Omdat er achter de hak een uitstekend kapje is geplaatst (zie foto 4) ligt beschadiging op de loer. Het kapje zorgt voor een fijne omsluiting van je hak. Je hak zit hierdoor steviger, maar comfortabel, in je schoen.
Conclusie
De PUMA FAST-R NITRO Elite 2 is een reuzensprong voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. We ervaren veel meer voordeel van het foam en de carbonplaat. Zeker de voorvoet en middenvoet lopers zullen veel reactiviteit voelen. Met de lancering van deze upgrade behoort de FAST-R in één klap tot de allersnelsten wedstrijdschoenen op de markt. Eigenlijk voor alle afstanden op de weg van vijf kilometer tot en met de marathon. Wij liepen op deze schoen tijdens de 10 Engelse Mijlen tijdens de Midwinter Marathon in Apeldoorn.
Specificaties
Merk | PUMA |
Type | FAST-R NITRO Elite 2 |
Schoentype | Wedstrijdschoen met carbonplaat |
Gewicht | 240 gram |
Drop | 8 mm (zooldikte hiel: 40mm, zooldikte tenen: 32mm) |
Prijs | 259,95 euro |
Verkrijgbaar | Unisex model beschikbaar in alle maten |
Foto’s: Eigen bezit en PUMA. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met PUMA.
- Tom de Gelder in triatlontransitie: ‘Ik dacht: waarom zou ik het niet combineren?’
- Nederlandse titels halve marathon voor Frank Futselaar en Maureen Koster
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)